Élő Magyar foci

Eb-selejtező: fájó vereség, itthon is kikaptunk Szlovákiától

A magyar labdarúgó-válogatott hazai pályán 2-1-re kikapott Szlovákiától az Európa-bajnoki selejtezősorozatban. A szlovákok egy leshelyzet után szereztek vezetést, amire Szoboszlai Dominik válaszolt egy parádés szabadrúgásgóllal a második félidő elején. Rögtön utána azonban ismét a rivális jutott előnyhöz egy védelmi hiba után, innen pedig már nem tudtunk visszajönni. Ez a vereség azért is különösen fájó, mert a horvátok elszórtak két pontot Azerbajdzsánban. Szlovákia ellen mind a két mérkőzésünket elveszítettük a selejtezőben és még mindig nyeretlenek vagyunk ellenük.

Bár az első perceket a horvátoktól otthon 4-0-ra kikapó Szlovákia nyomta meg, fokozatosan vette át a magyar válogatott az irányítást, és ha óriási helyzeteink nem is voltak, a játék képe alapján bizakodhattunk. Szép lassan a lehetőségek is komolyodtak, Szalai 25. percben leadott lövése ugyan kissé középre tartott, de így is látványos mozdulattal kellett védenie a szlovák kapusnak.

Nem sokkal később kényszerű cserét kellett végrehajtani, Lovrencsics húzódott meg, Bese jött be a helyére. A félidő végére összekapta magát az addig nem sokat mutató szlovák válogatott, majd a 40. percben a vezetést is megszerezte: egy jobboldali beadásra a lesről induló Bozenik érkezett, Baráth még menteni tudott, de a labda Mak elé került, aki közelről nem hibázott.

Ha lenne videóbíró a selejtezőben, biztosan nem adták volna meg a gólt.

Parádésan indult a második félidő, ugyanis az 50. percben veszélyes helyen jutottunk szabadrúgáshoz, Szoboszlai pedig a sorfal felett a felső sarokba tekert. Ez volt a 18 éves labdarúgó első gólja a felnőtt válogatottban.

Úgy tűnt ekkor, hogy miénk a momentum, de egy védelmi hibát azonnal kihasználtak a szlovákok: Bozenik ezúttal csak a leshatáron volt, de még számukra a jó oldalon, így középről kilőtte az alsó sarkot. Kíméletlenül kihasználták a magyar védelmi hibákat.

Ahogy fogyott az idő, úgy tűnt egyre kilátástalanabbnak a helyzet, végül nem is sikerült pontot menteni, a szlovákok a végén már simán kipasszolgatták a fennmaradó perceket.

Tovább tart így a szlovák átok, még mindig nyeretlenek vagyunk ellenük, ebben a selejtezőben kétszer is kikaptunk tőlük.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a spanyol játékvezető, Antonio Mateu Lahoz és csapata nem volt a topon, főleg nem az első gólnál és több sárga lap is elég véleményes volt. De nem lehet rájuk fogni a vereséget, a játék képe alapján minimum egy döntetlent ki kellett volna hozni ebből a mérkőzésből.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Az Eb-re kijutási esélyeink még mindig élnek, viszont magunknak nehezítettük meg a helyzetet, a szlovákok például már biztosan jobbak nálunk az egymás elleni eredményeket figyelembe véve – már amennyiben pontazonosság lesz. Ráadásul kihagytunk egy nagy ziccert, a horvátok ugyanis csak ikszeltek Azerbajdzsánban. Innentől kezdve bravúrra is szükségünk lesz.

Eredmény – Eb-selejtező, 6. forduló

Groupama Aréna, Játékvezető: Antonio Mateu Lahoz (spanyol)

 

Magyarország – Szlovákia 1-2 (0-1)

 

Magyarország: Gulácsi – Lovrencsics (Bese, 30.), Baráth, Orbán, Kádár – Kleinheisler (Holender, 85.), Nagy Á. (Pátkai, 65.) – Dzsudzsák, Szoboszlai, Sallai – Szalai. Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Szlovákia: Dúbravka – Satka, Vavro, Skriniar, Hancko – Kucka (Gregus, 85.), Lobotka, Hamsík – Rusnák, Bozenik (Duris, 77.), Mak (Haraslin, 86.). Szövetségi kapitány: Pavel Hapal

 

Gólszerző: Szoboszlai (50.) illetve Mak (40.), Bozenik (56.)

Sárga lap: Szoboszlai (6.), Dzsudzsák (19.), Szalai (53.), Baráth (54.), Nagy Á. (59.), Pátkai (69.)  illetve Satka (13.), Vavro (41.)

Piros lap: Baráth (90+5.)

 

A csoport állása: 1. Horvátország 10 pont (5 mérkőzés), 2. Szlovákia 9 (5), 3. Magyarország 9 (5), 4. Wales 6 (4), 5. Azerbajdzsán 1 (5)

Nyitókép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Neeee, vezet Szlovákia

Ha poénkodni akarnánk, azt is írhatnánk, mákjuk volt, Mak ugyanis a gólszerző. Ráadásul les előzte meg a találatot, le kellett volna fújni az akciót.

Az elmúlt percekben kissé beszorultunk, jött egy beadás jobb szélről, Bozenik lesen volt, de ezt nem szúrta ki a partjelző, róla még hátra pattant a labda (vagy Baráthról, de ez részletkérdés), de jött Mak és közelről a hálónkba lőtt – 0-1. Utána nem túl szimpatikusan a hazai tábor előtt csapott nagy ünneplést.

A gól:

Kényszerű csere

Lovrencsics sajnos nem tudja folytatni, így az egyik csupaszív játékosunk elhagyja a pályát, az M4 úgy tudja, egy sprintnél húzódott meg. Bese Barnabás áll be a helyére.

Eddig még nem tudtunk nyerni Szlovákia ellen

Három vereség, két döntetlen a mérleg.

  • 1999. március 31., Pozsony: Szlovákia-Magyarország 0-0, Eb-selejtező
  • 1999. június 9., Győr: Magyarország-Szlovákia 0-1, Eb-selejtező
  • 2004. november 30., Bangkok: Szlovákia-Magyarország 1-0, barátságos
  • 2008. február 6., Limasszol: Magyarország-Szlovákia 1-1, barátságos
  • 2019. március 21., Nagyszombat: Szlovákia-Magyarország 2-0, Eb-selejtező

Mi van Lovrencsiccsel?

Látványosan húzza a lábát a Fradi jobbhátvédje. Mondjuk most épp az orrunk előtt vágott ki egy nagy sprintet, és abból nem úgy tűnt, hogy nagy lenne a baj.

Dzsudzsák is besárgul

Elég magasan letámadta ellenfelét az elmúlt percekben a magyar válogatott, labdát viszont nem sikerült szerezni. Most ráadásul Dzsudzsák is kapott egy sárgát, eléggé elkésett egy becsúszással, így elkaszálta a labdát már tovább passzoló Bozenik lábát. Ebbe most nem lehet belekötni.

Jó kis lövés Szoboszlaitól

Szalai készítette le testtel a labdát Szoboszlainak, aki nem gondolkodott sokat, egyből lőtt, a jobb alsót vette célba, de a szlovák kapus érezte, mi fog történni, vetődött és még csak kipattanó sem volt róla.

Dzsudzsák lapos szabadrúgása nem volt a legjobb ötlet

Satka kapott sárgát lerántásért, így a bal szélről jöhettünk szabadrúgással, amit nem meglepő módon Dzsudzsák adott középre. Más kérdés, hogy laposan próbálkozott, így a szlovák védő simán kibikázta a labdát, nehogy bajba kerüljenek.

Ajj, az a vizes fű...

Dzsudzsák ismerte fel remekül a helyzetet, így miután a jobb szélről kicsit középre tolta a labdát, szinte tökéletesen ívelt Sallai elé, de a labda egy kicsit felgyorsult, miután lepattant, így a csapattárs hiába vetődött, nem érte már el. De ez egy szép támadás volt.

Dzsudzsák jól kezdett

Röpke 10 perc alatt három jó labdája is volt a magyar 7-esnek, a mellettünk ülő Farkasházy Tivadar is megjegyezte, hogy jól kezdte a meccset a csapatkapitány.

Bozenik kap óriási füttyöt

A szlovák csatár méretes lesen volt, amikor a labdát kapta, majd a hálónkba lőtt – ez nem tetszett a drukkereknek. Azzal mentegetőzött, hogy nem hallotta a sípot, megúszta lap nélkül.

Miénk az első sárga

Szoboszlai kapta, kicsit megtaposta ellenfelét. Dzsudzsák kérte számon a szigort a spanyol bírón, de a lapot már nem lehet visszavonni.

Magyar helyzetecske

Megvan az első próbálkozásunk, bő 4 percet kellett rá várni, és nem is érte meg, mert Kleinheisler gyenge lövése középre ment, csemege volt a kapusnak. Szalai elégedetlen, várt volna egy passzt.

Az a nézés... :)

Kleinheisler mutatkozott be a szlovák csékának, Hamsiknak egy kőkemény becsúszással, bár nem talált lábat a mozdulat, Hamsik olyan charles bronsonos nézéssel jelezte, hogy ebből nem kellene több.

Orbán feje volt jó helyen

Nem pont erre számítottunk: az első perceket a szlovákok nyomják meg, volt is egy szépen végigjátszott akciójuk, ám a lövésbe Orbán tette bele a fejét és blokkolt.

A leghangosabb himnusz

Talán még sosem szólt ilyen elánnal a himnusz egy hazai Eb-selejtező előtt, pedig a Groupama Arénában nem lehetünk 22-23 ezernél többen. Mi lesz itt az új Puskásban?

Azt is említsük meg, hogy nem volt túl elegáns, ahogy a szlovák himnuszt kifütyülte a nézők nagy része. Papírforma volt sajnos, de az UEFA-nál nem szereztünk vele jó pontokat, az fix.

Megy a mérkőzés!

Régóta erre vártunk, most végre elkezdődött a meccs. Lássuk, sikerül-e megszerezni a szlovákok elleni első győzelmet!

Megússzuk balhé nélkül?

A Szlovákiában élő magyarok sok jegyet vettek a vendégszektorba, ahol most az a helyzet, hogy az egyik felén feketébe öltözött magyar drukkerek vannak, a másikon meg zászlókkal felszerelkezve a szlovákok. A két tábor között meg rengeteg rendőr.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik