Nemzetközi foci

Bale megmentette Walest, Horvátország kiütötte a szlovákokat

Horvátország pillanatnyi esélyt sem hagyott a házigazda szlovákoknak, és megérdemelt, 4-0-s győzelmet aratott a labdarúgó Európa-bajnoki selejtező. Az E csoport (amelyben a magyarok is szerepelnek) másik pénteki mérkőzésén Azerbajdzsán majdnem megszerezte első pontját, de végül a walesiek Gareth Bale 84. percben szerzett góljával győzni tudtak.

A nagyszombati mérkőzést a horvátok kezdték jobban, és ahogy teltek a percek, egyértelművé vált, hogy a vendégek győzni érkeztek Szlovákiába. A 8. percben Luka Modric nagy lövése még elkerülte a kaput, de pillanatokon belül Marcelo Brozovic a lécet találta el.

A 22. percben Dejan Lovren fejelt mellé, a 30. percben Domagoj Vida négy méterről izomból a léc fölé bombázott – igaz, a labda nagyon felpattant előtte.

A 35. percben ismét a léc zúgott, ezúttal Ivan Perisic 17 méteres lökete vágódott vissza. Ilyen nyomást nem is lehetett kibírni, a 45. percben Nikola Vlasic 18 méterről kilőtte a szlovák kapu jobb alsó sarkát (0-1).

Lehet, hogy a szünetben megpróbálta rendezni a sorokat a hazai csapat, de alig kezdődött el a második félidő, növelte előnyét Horvátország: Perisic távoli lövése is utat talált a kapuba (0-2).

A 72. percben Bruno Petkovic is meglőtte a maga gólját (0-3).

A 89. percben Dejan Lovren fejesgólja állította be a 0-4-es végeredményt.

A csoport másik mérkőzésén Wales sem hibázott, és 2-1-re legyőzte Azerbajdzsánt. A hazaiak a 26. percben egy szerencsés góllal szereztek vezetést: Gareth Bale távoli kísérlete lepattant egy védőről, Szalahat Agajev kapus kiindult, hogy megszerezze a labdát, de nem üvölthetett eléggé, mert Pavlo Pasajev a hazafejelést választotta, és nem is hibázta el az üres kaput. Öngól! (1-0).

Az 58. percben egy gyors kontrából egyenlítettek az azeriek, Mahir Emreli kapott pazar indítást, első lövését még védte Wayne Hennessey kapus, az ismétlést azonban már nem (1-1).

Hogy ne maradjanak szégyenben a hazaiak, arról Gareth Bale gondoskodott, aki közeli fejessel 2-1-re alakította az eredményt.

A német válogatott Hamburgban kapott ki 4-2-re kikapott Hollandiától a C csoportban. Serge Gnabry kilencedik percben szerzett góljával ötven percen át vezettek a házigazdák, de a vendégek hét perc alatt fordítottak. Toni Kroos büntetőből egyenlített ugyan, de Donyell Malen, a PSV Eindhoven 20 éves támadója a 79. percben betalált a vendégektől, akiknek sikerét Georginio Wijnaldum biztosította be a 91. percben.

Így a két együttes mindkét Eb-selejtezőjén vendéggyőzelem született, a németek márciusban 3-2-re nyertek Amszterdamban. Joachim Löw csapata legutóbb 2015. október 8-án kapott ki selejtezős mérkőzésen, azóta sorozatban 14 győzelmet aratott a vb és az Eb kvalifikációjában.

A G csoportban az osztrákok kiütötték a letteket, míg a szlovénok legyőzték a lengyeleket.

Az I csoportban a belgák visszafogott első félidőt követően tudták igazolni a papírformát San Marinóban, az oroszok pedig fordítottak a skótok vendégeként.

Eb-selejtezők

E csoport

Szlovákia – Horvátország 0-4 (0-1)
gól: Vlasic (45.), Perisic (47.), Petkovic (72.), Lovren (89.)

 

Wales – Azerbajdzsán 2-1 (1-0)
gól: Pasajev (26., öngól, Bale (84.), illetve Emreli (59.)

 

A csoport állása:

1. Horvátország 4 3 1 9-4 +5 9
2. Magyarország 4 3 1 6-4 +2 9
3. Szlovákia 4 2 2 7-6 +1 6
4. Wales 4 2 2 4-4 0 6
5. Azerbajdzsán 4 4 4-12 -8 0

 

További eredmények
C csoport:
Észtország – Fehéroroszország 1-2 (0-0)
Németország – Hollandia 2-4 (1-0)

 

G csoport
Szlovénia – Lengyelország 2-0 (1-0)
Ausztria – Lettország 6-0 (2-0)

 

I csoport
Ciprus – Kazahsztán 1-1 (1-1)
Skócia – Oroszország 1-2 (1-1)
San Marino – Belgium 0-4 (0-1)

Kiemelt fotó: JOE KLAMAR / AFP

Olvasói sztorik