Magyar foci

Gulácsi az Eb-selejtezőről: Az első hely jó alap a folytatáshoz, de nem több

Egy csapatnak nehezen legyőzhetőnek kell lennie, hogy felvehesse a harcot az erősebb ellenfelekkel szemben, ehhez kellett Marco Rossi szövetségi kapitány, aki stabilizálta a magyar labdarúgó-válogatott védelmét, állítja Gulácsi Péter. Az RB Leipzig kapusa szerint egy Szlovákia elleni győzelem nagy lépést jelentene az Európa-bajnoki részvétel felé. Arra a sajtóhírre, miszerint mindenképpen szeretne még Angliában védeni, azt mondta, ez így nem igaz.

A magyar válogatott négy forduló után vezeti az Európa-bajnoki selejtezők E csoportját. Érződik ez a hangulaton is?

A hangulat olyan téren nem változott, hogy az eddigi meccsek előtt ugyanilyen fókuszált és koncentrált volt a társaság. De nyilván nagy lökést adott az egymás utáni három győztes mérkőzés, nagyon várjuk, hogy ismét hazai pályán játszhassunk. Az Eb-selejtezőkből most már csak a fele van hátra, de az első két, továbbjutó helyet nézve fej fej mellett haladunk a riválisokkal. Ahol most vagyunk, jó alap a folytatáshoz, de nem több, mert ugyanilyen nagy feladatok vannak még előttünk.

Nem kell zseninek lenni, hogy lássuk, a szlovák meccsnek kulcsfontosságú szerepe lesz a végelszámolásnál. A csapatunk egyben és rendben van, semmi jele az elbizakodottságnak, az elmúlt meccsek sikere jó visszajelzés arra, hogy milyen utat kell bejárnunk.

Csütörtökön Montenegróban egy felkészülési mérkőzés vár a válogatottra, mire lehet jó ez a szlovákok elleni csata előtt?

Előny, hogy egy nappal több pihenőnk lesz, mint a pénteken selejtezőt játszó szlovákoknak. Tudom, hogy kapusként ez más, de én szeretek ritmusban élni, jó, ha megvan a meccsterhelés, az edzés, a regeneráció. Hogy a kapitány mit tervez, nem tudjuk pontosan. El tudom képzelni, hogy egy-két helyen lesznek változások, olyan embereket is kipróbál, akiket eddig nem. Eddig csak tétmérkőzése volt, ott nehezebb új játékost megnézni. Az biztos és fontos, hogy ennek a meccsnek is van jelentősége, mert ad egy alaphangot a szlovákok ellen.

Mit vár a pénteki Szlovákia-Horvátország meccstől?

Hogy elfáradnak a szlovákok. De komolyra fordítva: nehéz megmondani. Eddig minden csapat hozta a hazai meccseit, plusz legyőzte az azerieket. Reméljük, tudjuk tartani a hazai formát. Nagy lehetőség van a kezünkben, mert újra otthon játszunk. Az elmúlt két itthoni mérkőzésen erősebb ellenfeleket sikerült legyőzni. A célunk az, hogy a harmadik is meglegyen, akkor három meccsel a vége előtt nagyon erős pozícióba helyezzük magunkat.

Gulácsi védte a kapunkat mind a négy selejtezős mérkőzésen, négy gólt kapott eddig. Fotó: adidas

A hétfői, telki sajtóbeszélgetésen Varga Roland és Sallai Roland is azt mondta, a márciusi, 2-0-s vereséggel véget ért szlovákiai mérkőzésen egy formálódó, más rendszerben futballozó magyar csapat lépett pályára. Miben más a mostani válogatott?

Több olyan hibát is korrigáltunk, ami azóta nem volt ránk jellemző. Ott a labda nélküli mozgásunk nem volt elég aktív, sokszor hátulról, hosszú indításokkal kellett próbálkoznunk. Azóta hátulról aktívan építkezünk, ezáltal többet birtokoljuk a labdát, jobban kontrolláljuk a meccs tempóját. Akkor a letámadásunk jól működött, de a saját térfelünkön passzívan védekeztünk. Ha megnézzük, hogy a horvátok vagy a walesiek ellen az ellenfélnek hány helyzete volt, milyen szituációk adódtak a kapunk előtt, akkor láthatjuk, sokkal jobban megoldottuk a saját térfelünkön a védekezést, agresszívabbak voltunk. A szlovák meccsen úgy kaptunk két gólt, hogy létszámfölényben voltunk a saját kapunk előtt. Ami persze előfordulhat, de ezeknek a lehetőségét csökkenteni kell. Ebben sokat léptünk előre, fontos, hogy ezt meg is tartsuk, és a játék bizonyos elemeiben kis lépésekben fejlődjünk. Bízom benne, hogy ezt látjuk majd hétfőn a pályán.

Olvastam egy olyan véleményt, amely szerint éppen Willi Orbán megszerzése lehet az a plusz, amivel jobb lett a védelmünk, és ami segíthet az Eb-szereplés kivívásában. Egyetért ezzel?

Willivel kapcsolatban elfogult vagyok, hiszen évek óta együtt futballozunk. Örülök, hogy tavaly októberben csatlakozott a válogatotthoz, mindenki láthatta, hogy a személyiségével, a jelenlétével mekkora segítséget nyújt. Mégiscsak egy Bundesliga-csapat kapitánya, intelligens játékos, aki gyorsan alkalmazkodott a válogatotthoz. Az ő rutinjával és profizmusával egy kiváló labdarúgót nyertünk, én is úgy látom, ő plusz adalék a játékunkhoz. Nagyon szereti a válogatottat, amelytől csak pluszt kapott a karrierjében, ezt lehet érezni a pályán is.

Válogatott: Nagy Ádám és Pátkai Máté sem utazik Montenegróba
Egyikük sincs százszázalékos állapotban.

Miben más szövetségi kapitány Marco Rossi, mint az elődei?

Mindegyik edző más személyiség. Amit Rossi jól csinál, hogy az első perctől kezdve felelősséget ad a játékosoknak, érdekli a visszajelzésünk. Teljes mértékben megbízik a csapatban. Ezen kívül konkrét taktikai elképzelései vannak. Az első és legfontosabb dolog az elmúlt évek után, hogy a csapatvédekezésünket stabilizálta. A 2016-os Európa-bajnokság óta túl sok gólt kaptunk. Egy csapatnak nemzetközi szinten nehezen legyőzhetőnek, stabilnak kell lennie, hogy felvehesse a harcot az erősebb ellenfelekkel szemben.

A nyáron felröppent a hír, hogy a Sevilla és a Benfica is kiszemelte. Lehet tudni, voltak-e komoly érdeklődők?

Ezekről a dolgokról nem sok mindent mondhatok. A tavalyi szezonom hál’ istennek nagyon jól sikerült, ami magával vonzotta más klubok érdeklődését. A Lipcse az elejétől kezdve teljesen egyértelműen megmondta, szükség van rám hosszú távon. Ilyen téren nekem is egyértelmű volt, mi lesz a folytatás.

Ott jó helyen vagyok, első számú kapus vagyok, nagy célok vannak előttünk, jól kezdtük a bajnokságot, ott vagyunk a Bajnokok Ligájában, a válogatottban pedig még nagyobb a kihívás. Érdekes szezon lesz.

Valamikor nyáron a Bild írta, hogy a Lipcsének azért jönne jól Alexander Nübel, mert Gulácsi jövőre Angliába megy. Van ilyen terv?

Ameddig csak lehet, olyan klubban akarok védeni, ahol vannak célok, ahol százszázalékos a bizalom az irányomban, és ami a karrieremben és családom életében stabilitást hoz. Hogy mindenképpen szeretnék Angliában védeni, az így konkrétan nem igaz. Sokkal fontosabb, hogy egy ambiciózus klubban vagyok, amelynek komolyak a céljai, és ahol játékosnak lenni nagy megtiszteltetés és kihívás.

Javasolná-e Szoboszlai Dominiknek, hogy Salzburgból Lipcsébe lépjen feljebb?

Sokkal fontosabb, hogy Dominiknek jó éve legyen. Van egy relatíve erős bajnokság, ahol főleg a fiatalok tudnak fejlődni, ráadásul nem a legnagyobb nyomás alatt. Plusz a Bajnokok Ligája, ahol fel tudja hívni magára a figyelmet. Jó esélyei vannak, ha a jövő nyáron egy jó szezonnal a háta mögött odajut a történet, akkor biztos vagyok benne, hogy a megfelelő döntést hozza meg.

A nyár egyik legnagyobb erősítése talán Timo Werner megtartása volt. De közben hétfőn sikerült még szerződtetni Patrik Schicket is. Ők nem oltják ki egymást?

Werner nagyszerűn kezdte a bajnokságot, valószínűleg Julian Nagelsmann taktikájának köszönhetően még több területe lesz, több labdát fog kapni, még szebb szezont zárhat. Bízom benne, hogy tartja ezt a formáját. Schick más típus, magasabb, jó felépítésű, technikailag képzett játékos, aki a labdákat meg tudja tartani. A klub akart még csatárt igazolni (hiszen Jean-Kévin Augustin a Monacóhoz távozott), így most ismét van négy vérbeli támadónk. Sohasem lehet tudni, mi történik. Nagy a keretünk, komoly harc lesz a csapatba kerülésért.

„Lipcsében jó helyen vagyok, első számú kapus vagyok.” Fotó: adidas

Az RB Leipzig három forduló után hibátlan teljesítménnyel a bajnokság élén áll, az Eb-selejtezők után pedig egyből a Bayern Münchent fogadja. A Bajnokok Ligája csoportkörében pedig a Benfica, a Lyon és a Zenit az ellenfél. Milyen célokat tűzött ki a vezetés?

Most aláírnám, ha így végződne a bajnokság, ahogy jelenleg áll. A célunk, hogy hosszú távon stabilizáljuk magunkat a Bundesliga első három csapata között. A sorozatos BL-szereplés a klubot egy más pozícióba emelné mind szakmailag, mind anyagilag. A Bayern elleni csata igazi erőfelmérő lesz, a kupadöntőben 3-0-ra kikaptunk tőlük, most két ponttal mögöttünk állva úgy jönnek majd hozzánk, hogy megmutassák, idén sem lesz senkinek esélye. Mi viszont fejlődtünk azóta, kíváncsi leszek, hogy alakul. A Bajnokok Ligájában szeretnénk továbbjutni a csoportból, de úgy, hogy ne menjen a Bundesliga rovására. Márpedig ez egy trükkös csoport, mind a négy csapat azt érezheti, innen tovább lehet jutni. Ez teszi izgalmassá, itt minden meccs háromesélyes lesz, nem lehet azt mondani, hogy van tuti favorit. Ha nem is elvárás, de reális cél lehet a továbbjutás. Ez óriási lenne nekünk, játékosoknak is.

Kiemelt fotó: Kisbenedek Attila/ AFP

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik