Pont úgy kerültünk fel a futballtérképre, mint Luxemburg

Évek óta megállás és korlát nélkül pumpálják a közpénzt a Fradiba, a cél pedig egyértelmű: egy európai kupasorozat főtáblája. A litván Suduva kiejtésével a Ferencváros most végre elért oda, ahová vágyott, de aki korszakos bravúrnak akarja eladni az eredményt, az nagyon kemény fába vágja a fejszéjét. Elemzés.

„Kurva gyenge! Kurva gyenge!” – harsogta a ferencvárosi tábor csütörtökön este a Suduva elleni EL-selejtező 30. percében, 0-1-es állásnál. A köztévé kommentátora eközben bénázásról, érthetetlen védelmi hibákról beszélt a közvetítésben. Úgy tűnt, a Fradi padlón van, és ismét elbukhat a küszöbben, ami egy európai kupasorozat csoportkörétől választja el.

Ekkor jött a fordulat.

Ismét ellenfele lesz a Fradinak a Ludogorec az Európa Ligában
A H-csoportba került a magyar bajnok, a CSZKA a csoport kiemelt csapata, de itt van az Espanyol is.

Cseburin letámadása és a pánik

A litván FK Suduváról az odavágó után azt írtuk, kiszámítható csapat, olyan, amelyik minden meccsen ugyanazt és ugyanúgy csinálja. Ehhez képest a budapesti meccs legnagyobb meglepetését az okozta, hogy az első mérkőzés tapasztalatain felbátorodva

a litván ellenfél kifejezetten bátor letámadással lépett pályára a Groupama Stadionban. A Ferencváros erre egyáltalán nem volt felkészülve.

A litvániai mérkőzés egyik legfontosabb tanulsága volt – mi is megírtuk -, hogy a Fradi csapatrészei túlságosan gyakran szakadnak szét, miáltal a passzjáték nem tud elég folyamatos lenni, így az ellenfélnek bőven van ideje tolódással levédekezni a súlypontváltásokat, vagy az egyéni megindulásokat. A Suduva edzője, a kazah Vlagyimir Cseburin erre bazírozva most magas letámadást vezényelt, hátha eléri, hogy a magyar csapat ki se tudja hozni a labdát a saját térfeléről. Bejött neki.

Ahogyan a fenti képen is látszik, a Suduva már a harmadik percben zavarja az FTC hátsó passzolgatását. Öt emberrel vannak fent a magyar térfélen, és bár a helyezkedésük távolról nem tökéletes, így is körbe tudják venni Heistert, belekényszerítve ezzel a német bekket egy kockázatos átadásba. A Fradi hátsó hatosából mindenki a saját térfelére szorul, miközben a támadók közül senkit nem látni a képen – ismét eltűnt a csapat szerkezeti kompaktsága.

Ugyanez néhány perc múlva, csak ezúttal még magasabb pozícióban kezdődik a presszing: Heister és Dvali is megkapja a maga kullancsát a nyakába, miközben Haratyint hárman veszik körbe a tizenhatos közvetlen előterében. Az ukrán légiós nem érzékeli a veszélyt – újfent kidomborodott az egyik leggyengébb pontja, vagyis az, hogy nem forgatja eleget a fejét, mielőtt átveszi a labdát, nincs meg az úgynevezett állandó screening –, hátrál, amivel esélyt ad a labdaszerzésre. Sakk-matt, 0-1, a Ferencvárost sokkolja az ellenfél, a stadiont megüli a pánik.

Jött a segítség a kispadról

Érdekes módon kívülről egészen úgy tűnt, hogy a Ferencvárost ez a pánik rángatta ki az apátiából. Korábban a hatalmas esély, a talán soha vissza nem térő lehetőség miatti nyomás teljesen maga alá temette a csapatot, a félelem és az ijedtség azonban mintha plusz energiákat mozgósított volna néhányaknál.

Kiderült, hogy a csapatban van pár játékos (Tokmac, Boli, Zubkov), aki kifejezetten jó versenyző típus, és éppen a legnagyobb szükség idején képes előlépni egy remek egyéni teljesítménnyel.

Ez utóbbiban segített az is, hogy az előny tudatában – ami az idegenben szerzett találat miatt lényegében kétgólos volt – a litvánok visszaálltak, és ugyanazt próbálták meg játszani, amit a múlt heti első meccsen is. Erre viszont már kifejezetten készült Rebrov és csapata, így a szükséghelyzetben a Fradi játékosai hozzá tudtak nyúlni az előre egyeztetett tervhez, az automatizmusokhoz is. Nem véletlen, hogy a meccset követő interjújában Lovrencsics Gergő azt emelte ki: a játékosok ezúttal megkapták azt a segítséget a kispadról, amit az elmúlt években sokszor hiányoltak.

Az első mérkőzésen a Fradi labdajáratása túlzottan sterilnek bizonyult, a két szélsőhátvéd nem vállalt elég kockázatot, Skvarka pedig képtelen volt összekötni a csapatrészeket a folyamatos dominancia elérése érdekében. A kisebb sérülése miatt ezúttal partvonalon kívülre került szlovák helyett most Tokmac húzódott be középre, a balszélről így Varga Roland indulhatott, ami rendesen megkavarta a kártyákat a litvánok védekezésében.

Mivel eközben a Suduva nyomása is megszűnt a középpályán, a Fradi könnyebben tudta felhozni a labdákat a kapuja előteréből. Nagyjából a 35. perc környékétől a mezőnyfölény dominanciává alakult – elsősorban annak köszönhetően, hogy a Ferencváros első szándékból kezdett játszani. A megszerzett labdákat azonnal a két litván szárnyvédő mögé lövöldözték, arra játszva, hogy azoknak ne legyen ideje visszarendeződni védekező alapállásba. Ezzel párhuzamosan Rebrov mindkét szélső védőjét (Heister, Lovrencsics) feltolta, így próbálva meg létszámfölényt kialakítani a középpályán.

A meccs képe hirtelen megváltozott, a litvánok egyre több helyzetet engedtek a Fradinak és egyre jobban a kapujuk elé szorultak. A nyomás előbb egy büntető képében érett valósággá – a játékvezető akár közvetlenül gólt is ítélhetett volna az esetnél –, majd a félidő utolsó pillanataiban jött a kegyelemdöfés:

Jól látszik, hogy a Fradi három támadója (Varga, Boli, Tokmac) egy az egyben köti le a három litván középső védőt, Zubkov pedig befelé mozogva elviszi magával a baloldali szárnyvédőt is. Eközben – mivel Heister a baloldalon felfutott a támadással – a Fradi könnyedén hozza fel a labdát, és gyorsan képes átforgatni a játékot jobbra, ahol már érkezik a magasabbra vezényelt Lovrencsics. Zubkov korábbi őrzőjének muszáj rá kiváltania, így viszont a vonal mellett kettő az egy elleni szituációt erőszakol ki az FTC: passz a folyosóba mozgó Zubkovnak, centerezés, gól, 2-1. (Boli okszizása persze jókorát emel a gól fényén.)

Egy remek egyéni megmozdulás, a semmiből

A második félidőben a litvánok kimozdultak a komfortzónájukból, újra felpörgették a letámadásukat, amivel a Fradi ismételten nem sok mindent volt képes kezdeni. Sorra jöttek a Suduva pontrúgásai, a szögletek, a szabadrúgások – és mivel a csapatnak ezek a legerősebb fegyverei, abszolúte nem volt meglepetés, hogy a Ferencváros a ki nem kényszerített hibák súlya alatt ismét összecsuklott (2-2).

A párharc fordulópontja így lényegében Tokmac gólja volt, ami egy az egyben a semmiből esett: egy remek egyéni megmozdulás, egy tökéletes technikai kivitelezés, egy döntő jelentőségű momentum.

Tokmac negyedik gólja volt ez az idei európai kupamenetelésben – nyolc meccsen lépett pályára -, nem lehet elhallgatni, hogy ő jelenleg a Fradi legjobbja. Technikás, gyors, egy az egy ellen is hasznos, sokoldalúan használható, a kapura is veszélyes játékos. Kulcsfontosságú jelentőségű volt, hogy a ezúttal a pálya centrumában kapott lehetőséget, mert vele sokkal jobb volt az összeköttetés a Fradi középpályája és a támadók között.

Tényleg bravúr a csoportkör?

Sok helyen, sokszor el fog hangzani még a következő napokban, micsoda letaglózó erejű siker, hogy a magyar bajnokság egymást követő két évben küld csapatot az Európa Liga főtáblájára. Kérdés, vajon mennyi ebben az igazság? Érdemes egy kicsit utánaszámolni. (Legutóbb egyébként a Debrecen révén, 2009-10-ben szerepelt egymást követő két szezonban is magyar csapat valamelyik európai kupasorozat főtábláján.)

Az Európa Liga csoportkörében 48 (!) csapat szerepel, a Bajnokok Ligája főtábláján pedig 32. Ez összesen 80 olyan klubot jelent, amelynek december elejéig még biztosan elfoglaltságot jelent az európai kupaporond. Ebből a 80 helyből az UEFA 37-et oszt ki a selejtező-sorozat alapján (6-ot a BL-ben és 31-et az Európa Ligában). Alanyi jogú helyek csak az UEFA koefficiens-rangsorának első 12 helyét elfoglaló országok bajnokságaiban szereplő csapatoknak járnak (11 ország bajnokainak és helyezettjeinek a BL-ben, 12 kupagyőztesének és/vagy helyezettjeinek az Európa Ligában). Ha ezeken kívül az 55 UEFA-tagállamból azt a négyet (Andorra, San Marino, Koszovó, Gibraltár) is levesszük, amelyek csapatai már az előselejtezőkben is szerepelni kénytelenek, 39 ország marad. Lényegében ez a 39 bajnokság versenyez tehát – egyszerre több csapattal is – azokért a helyekért, amelyeket az UEFA a selejtezők során kioszt a húsos fazék körül. Ez a számítási mód persze kissé egyszerűsített, lévén a 12 legmagasabban jegyzett bajnokság is elvisz néhány selejtezős helyet az összesből – idén egyet a BL-ben (Club Bruges), hetet pedig az EL-ben (Wolverhampton, Guimaraes, Trabzonspor, Gent, Espanyol, Braga, Frankfurt) hoztak össze. Marad 39 ország, 29 helyre.

Fontos körülmény, hogy a tavalyi szezontól kezdődően az UEFA kifejezetten ügyel arra, hogy helyzetbe hozza az egyes országok bajnokcsapatait. Ennek érdekében a az előző évi győztesek kizárólag egymással versenyeznek – nem csak a Bajnokok Ligája, de az EL selejtezőiben is. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy a 39 fent citált ország bajnokcsapatából 16 (4 a BL-ben és 12 az Európa Ligában) végül biztosan bejut valamelyik sorozat főtáblájára – ez a klubok majdnem felét (41%) jelenti. Ebbe a tizenhatba jutott be tavaly a MOL Vidi, idén pedig a Ferencváros – hiszen mindkét csapat a Bajnokok Ligája selejtezőjének bajnoki ágáról indította a kvalifikációs sorozatot.

Mindez a verseny nyelvére fordítva úgy összesíthető: a magyar bajnok az idén és tavaly is megelőzte a selejtezőben érdekelt országok (összesen 39) több, mint felét.

A valóság ennél persze valamivel bonyolultabb, hiszen senkinek sincs megtiltva, hogy a nem bajnoki ágról is valamelyik csoportkör közelébe kerüljön. Tavaly Ciprus és Dánia, idén pedig Svédország, valamint a görögök éltek ezzel az eséllyel.

És itt jön a lényeg – kiket pipáltunk le igazából a teljesítményünkkel? Itt már szezononként külön-külön érdemes vizsgálódni, mutatom, hogyan:

Siker? Nyilván igen. Letaglózó erejű bravúr? A magyar futball markáns szintlépése? Aligha. Az elmúlt nyolc-kilenc évben elköltött közpénztenger, az infrastrukturális fejlesztések, a mindent átható központi akarat és hátszél ismeretében inkább úgy mondanám, ez a nulladik kilométerkő. Felkerültünk a térképre – pont úgy és éppen annyira, mint mondjuk Luxemburg.

Európa-liga, selejtező, 4. forduló, visszavágó

Groupama Aréna, 18 567 néző, v.: Marco Guida (olasz)

 

Ferencváros-FK Suduva (litván) 4-2 (2-1)

 

Ferencváros: Dibusz – Lovrencsics, Blazic, Dvali, Heister – Sigér (Ihnatyenko, 71.), Haratyin – Zubkov, Tokmac, Varga R. (Isael, 68.) – Boli (Szignyevics, 80.)

FK Suduva: Kardum – Svrljuga, Kerla, A. Jankauskas, Hladik, Zivanovic – Verbickas (E. Jankauskas, 71.), Cadjenovic, Matulevicius (Vezevicius, 88.) – Topcagic, Tadic (Golubickas, a szünetben)

gólszerzők: Varga R. (36., 11-esből), Boli (45+1.), Tokmac (66.), Szignyevics (96., 11-esből) illetve Verbickas (11.), Topcagic (64.)

sárga lap: Heister (4.), Sigér (33.), illetve Kardum (35.), Kerla (43.), Svrljuga (95.)

 

Továbbjutott: a Ferencváros 4-2-es összesítéssel.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd