Magyar foci

A litvánok örülnek a Fradinak, de a számok a magyar bajnok mellett szólnak

Az Európa Liga playoffkörében nyílt párharc várható. Megjósolhatatlan, hogy ki fog továbbjutni.

A Bajnokok Ligájától történelmi méretű hazai vereséggel (0-4) búcsúzó Ferencváros az Európa Liga playoffkörében folytatja a nemzetközi szereplését, ahol a csoportkörbe jutásért a litván Suduva együttesével kell megküzdenie. A litván csapat az előző fordulóban a nála papíron jóval erősebb izraeli Maccabi Tel-Avivot ejtette ki kettős győzelemmel. Ha szétnézünk egy kicsit a Fradi EL-riválisával kapcsolatban, sok érdekességet találunk.

A Suduva csapatát 1968-ban alapították a 36 ezret főt számláló Marijampole városában. Az első osztályban 14 éve szerepel az együttes, amely 2017-ben szerezte meg első bajnoki címet, majd az előző idény végén újra az élen végzett, így most zsinórban harmadszor szerepel a nemzetközi porondon. A bajnoki aranyérmek mellett ebben a két szezonban a hazai Szuperkupát is elhódította. Az A Lyga jelenlegi kiírásban 18. forduló után a második helyen áll a Zalgiris mögött.

Zidane újra otthagyja a Real Madridot? – befutott az év legvadabb pletykája
Állítólag képtelen megemészteni, hogy nem vették meg Pogbát.

Ha a Ferencváros elleni erőviszonyokat vesszük figyelembe, akkor a mértékadó Transfermarkt adatai alapján a Fradi kerete közel négyszer annyit ér, mint a litván bajnoké: az FTC keretét 20.4, a Suduváét 5.3 millió euróra taksálják.

A Fradi négyszer olyan erős, mint ellenfele, vagy mégsem

A litvánok 22 fős keretében a 11 hazai játékos mellett 11 légiós, szlovák, horvát, szerb, osztrák, montenegrói, és brazil játékos is található. Legértékesebb labdarúgójuk a 29 éves brazil támadó középpályás, Renan Oliveira, aki a nyáron ingyen érkezett a Botafogótól, piaci értéke 1.25 millió euró. Összehasonlításképp a Ferencvárosban a szintén brazil Isael a legértékesebb 1.8 millió euróval.

Suduva Instagram

A Fradi ennek ellenére egyáltalán nem dőlhet hátra és becsülheti le ellenfelét, Suduva ugyanis már bizonyította, hogy az előzetes papírforma és az esélyek semmit sem számítanak: az előző körben kiejtett Maccabi Tel-Aviv kerete például még a magyar bajnokénál is többet ér, szám szerint 21.2 millió eurót. Az izraeliek előtt a San Marinó-i Tre Penne csapatát búcsúztatták 10-0-ás összesítéssel. A Suduva a nemzetközi szereplését szintén a BL-ben kezdte, de a selejtező első fordulójában hazai 0-0 után 2-1-re kikapott a szerb Crvena zvezda vendégeként, így került az Európa Ligába.

Ami biztos, a litvánok nem ijedtek meg a Ferencvárostól, kifejezetten örültek neki, hogy elkerülték Dinamo Zagrebet.

Sokkal gyengébb ellenfelet kaptunk, mint a horvát bajnok, szurkolóink elkezdhetnek nagyot álmodni

– írja az Alfa című helyi lap.

Az is tény, hogy a litván gárda sorozatban a harmadszor jut el az Európa-liga playoffkörébe, ami mindenképpen tiszteletet parancsol.

A Suduvu jövő csütörtökön 19 órától a 6250 fő befogadására alkalmas ARVI Arénában látja vendégül a Ferencvárost, a visszavágót egy héttel később, augusztus 29-én rendezik a Groupama Arénában.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik