Magyar foci

Már megint arcon csapta a valóság a magyar focit

Az NB I-ben az előző szezonban ezüstérmes, tavaly az Európa Liga főtábláját is megjárt Fehérvár szállította a nyári selejtezők kellemetlen meglepetését, ugyanis a hazai 1-0-s győzelme után idegenben 2-0-ra kikapott a Vaduztól és kiesett az EL-ből. A liechtensteini rivális a svájci másodosztályban játszik, ott is hatodikként zárta az előző szezont, és bár a sport szépsége, hogy a kisebb igenis le tudja győzni az erősebbet, az, ahogyan kiesett a Fehérvár, mindenképpen csalódást keltő.

Ami a kiesésnél még jobban fáj, az a Vaduz edzőjének a nyilatkozata a magyar csapatról. A játékosként a Serie A-ban több, mint 100 meccset lejátszó Mario Frick a Nemzeti Sport cikke szerint ugyanis azt mondta:

Nem láttam még olyan „sznob” csapatot, mint a Fehérvár.

Ez a kudarc nem egyedüli a magyar labdarúgásban, időről időre arcul csap bennünket a valóság. Mondunk is pár példát a közelmúltból.

A Vaduz nem először rángat vissza minket a földre

Ha a vaduzi focicsapat szóba kerül, mindenkinek a 2006-os UEFA-kupa selejtező jut elsőre eszébe – és ezen alighanem a mostani fehérvári fiaskó sem fog változtatni. Az első körben az Újpest került össze a liechtensteiniekkel, az első meccset a Megyeri úton rendezték, már borítékolta is mindenki a továbbjutást. A Vaduz azonban másképp gondolta ezt, 4-0-ra nyert és sokkolta Magyarországot.

Borzasztóan sajnálom ezt a mérkőzést, egyszerűen nem tudom hova tenni a dolgokat. Körülbelül egy hete dolgozom a csapattal, de erre semmi nem utalt. A közönséget maximálisan megértem, tudom a kötelességem, így bejelentettem a tulajdonos úrnak, annyira nem érzem a bizalom jelét, hogy nem kívánok Újpesten tovább dolgozni

– hangzott akkor a vereség miatt kapásból le is mondó Bicskei Bertalan nyilatkozata.

A visszavágót 1-0-ra megnyerte idegenben az Újpest, de így is simán kiesett.

A legendás máltai zakó

2006 nem a magyar foci éve volt, bizonyította ezt a válogatott is, amely  az Európa-bajnoki selejtezősorozatban kapott ki 2-1-re Máltán. Pedig a csapatban olyan játékosok jutottak szóhoz, mint Juhász Roland, Dárdai Pál, Gera Zoltán, Huszti Szabolcs, vagy épp Torghelle Sándor, utóbbi még ki is egyenlített gyorsan egy korán bekapott gól után, de André Schembri második találatára már nem érkezett válasz.

Ez történelmi vereség a Bozsik Péter, Détári Lajos kettős állásába került, előbbinek nem fogadták el a beszámolóját az MLSZ-ben, utóbbit előbb felfüggesztették a munkavégzés alól, majd nem sokkal később szerződést bontottak vele.

A magyar válogatott csak a hatodik, utolsó előtti helyen végzett akkor a csoportjában.

Beugró csapat kapusa panenkázta ki a Fradit a BL-ből

A Ferencváros ezen a nyáron minden elismerést megérdemel, a magyar bajnok eddig sikerrel vette mindkét selejtezőkört a Bajnokok Ligájában (bár a máltai Valletta elleni visszavágót azért kínzás volt nézni). Azért is örömteli a Fradi eddigi menetelése, mert három éve, a Doll-érában bajnoki címvédőként szénné égette magát.

2016-ban a Partizani Tirana beugróként indult a kvalifikációban, miután a Skenderbeu-t kizárták. Már az első, Albániában rendezett meccsen elért 1-1-es döntetlen sem volt egy diadalmenet, de hazai pályán még javíthatott volna a Ferencváros. Nem tudott, olyannyira nem, hogy ismét csak 1-1-et játszott (Gera tizenegyesből szerzett találatára Hüsing öngólja volt a válasz), majd jöttek a büntetőrúgások,

amely során a kapus Hoxha panenkás tizenegyessel keserítette a magyar drukkereket.

Hoxha emellett még kivédett három tizenegyest is, a Partizani pedig óriási meglepetésre továbbjutott.

Andorra hamar feledtette az Eb-mámort

2016-ban eufória söpört végig az országon, a csapat 1986 után jutott ki ismét nagy tornára, az Európa-bajnokságon ráadásul még meg is nyerte a csoportját (az osztrákok elleni győzelmet, vagy a Cristiano Ronaldóék elleni 3-3-at sose feledjük), a nyolcaddöntőben Belgiumtól elszenvedett vereség pedig papírforma volt.

A ritka sikerek után aztán egy év múlva jött a pofára esés: világbajnoki selejtezőn kaptunk ki Andorrán 1-0-ra. A szurkolók fütyültek, sőt, a mezt is le akarták vetetni a játékosokkal. Ez volt az a mérkőzés, ami után Dzsudzsák Balázs sírva nyilatkozott az újságíróknak – a vébére nem jutottunk ki.

Dzsudzsák Balázs sírva értékelt: Ez mindennek az alja
A magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya nagyon csalódottan nyilatkozott az Andorra ellen 1-0-ra elveszített vb-selejtezőt követően.

Ó, Luxemburg

A luxemburgi válogatott felkészülési meccsen tréfálta meg a magyar csapatot – Szélesi Zoltán beugróként irányított –, de klubszinten is megvicceltek minket 2018-ban. A Honvéd az EL-selejtező második körében játszott a Progrés Niederkornnal, az első meccsen pedig otthon 1-0-ra nyert.

Innen sikerült aztán fehérvározni egyet, azaz kikapni 2-0-ra a visszavágón, Matias a 84. percben lőtte tovább a luxemburgiakat.

Akkor a magyar csapatok a második körig jutottak az Európa Liga-selejtezőben – a Fradi már az első akadályba belebotlott, a Honvéd és az Újpest pedig a másodikba.

És ezzel a sor még nem teljes, mert

  • lehetne említeni, amikor a sokak által előre lesajnált Mladost Podgorcia viccelte meg a Fehérvárt,
  • vagy azt is, amikor a Zseljeznicsaron akadt fent a Fradi,.

Idén a Debrecen, a Fehérvár és a Honvéd is kiesett a második körben az EL-ből, ugyanakkor a kispestiek botrányos, romániai mérkőzésének még lehetnek következményei az UEFA-nál. A Ferencváros még talpon van, a Dinamo Zagreb lesz az ellenfele a BL-selejtező harmadik körében.

Botrányos meccsen, pocsék 11-esek után esett ki a Honvéd
Volt itt minden: megsérült a Honvéd kapusa, megdobták a bírót, félórát állt a játék, majd jöttek a tizenegyesek.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Olvasói sztorik