Magyar foci

Az MLSZ újra zéró toleranciát hirdetett

Elnökségi ülést tartott a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ), melyen vizsgálta a produktivitási rendszert és a jegyárak kérdését is, ám a szurkolók szempontjából a legfontosabb napirendi pont a pirotechnika volt:

miután több tucat balesetet okoztak a pirotechnikai eszközök a lelátókon, a szövetség lényegében a zéró tolerancia elvét alkalmazza majd.

A szövetség beszámolójában kitér rá, hogy erre a sok baleset miatt van szükség. Többek között

  • 2018 augusztusában egy ötéves gyermek keze sérült meg súlyosan,
  • szurkolók molinói és zászlói kaptak lángra,
  • tereptárgyak és technikai eszközök gyulladtak meg,
  • mentőszolgálat és a tűzoltóság munkatársainak rendszeresen be kellett avatkoznia, az egyik tűzoltó a hallását is elveszítette emiatt.

Az MLSZ éppen ezért úgy döntött, hogy ismét bekeményít. Emlékezhetünk rá, hogy 2014-ben is szigorított rendszerén a szövetség, akkor a jegyvásárlás mellé kötelező volt szurkolói kártyát is kiváltaniuk a meccsre igyekvőknek. A rendszert nagy ellenállás fogadta, végül pedig le is mondott róla az MLSZ. Ezúttal azonban nem technikai kérdésről van szó, hanem közbiztonságról.

Szigorodnak a pirotechnikai eszközök illegális használatával kapcsolatos döntések. Ezt a nemzetközi irányelvek szigora mellett az is indokolja, hogy Magyarországon jogszabály tiltja az eszközök ilyen módon történő használatát, mivel a pirotechnikai eszközök sérülést eredményeznek, életveszélyesek, és súlyos vagyoni kárt is okozhatnak

– áll a szövetség honlapján.

A pirotechnikai büntetések szigorítása mellett további változtatásokat is bevezetnek majd az NB I-ben:

  • a sárga és piros lapokat vezetőedzők és a többi stábtagok is kaphatják,
  • zárt kapus mérkőzések esetén a szabályzat lehetőséget ad 14 év alatti gyermekek beengedésére a stadionba (20 fős csoportok, egy felnőtt kísérővel),
  • valamint egységárat kell meghatározni jegyeladáskor, vagyis nem lehet különbséget tenni hazai és vendégszurkoló között a kedvezmények tekintetében sem.

Végezetül a szövetség sikerként értékelte a három éve bevezetett produktivitási rendszert.

Kiemelt kép: Szirtesi László/Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik