Magyar foci bajnokok ligája

15. századi lovagok és modernkori üzletemberek – ezek a klubok várnak a magyarokra

Kedd délután kisorsolta az Európai Labdarúgó-szövetség a Bajnokok Ligája és az Európa Liga selejtezőinek első párharcait. A BL-induló Ferencvárosnak akadt több izgulni valója, mert egyrészt az UEFA elszúrta elsőre a sorsolást, másrészt a bolgár Ludogorec rágós bajnoknak ígérkezik. A többi ellenfél közül csak a litván Zalgiris játszott magyar csapat ellen a történelem során, pont velük van rendezetlen ügye a Honvédnak. Átnéztük, mit érdemes tudni az ellenfelekről.

A két zöld sas rangadója

Bulgáriában új, ám annál jelentősebb tényezővé vált a Ludogorec Razgrad. Az élvonalba mindössze tíz éve felkerülő együttes az utóbbi nyolc évben rendre bajnok lett, joggal nevezhetjük egyeduralkodónak az országban. A váratlan felemelkedésnek egyetlen oka, hogy 2010 szeptemberében megvásárolta a klubot Bulgária egyik legtehetősebb üzletembereKiril Domuschiev.

A Ludogorec nemzetközi porondon is maradandót alkotott:

  • 2013-ban az Európa Liga főtáblájára jutott, majd a sorozat nyolcaddöntőjéig menetelt a csapat,
  • 2014 nyarán már a Bajnokok Ligája csoportkörébe is bejutott az egyesület, sőt a BL történetének első bolgár klubja lett, amely nyerni tudott (ez a Basel ellen sikerült),
  • az elmúlt hat évben mindössze kétszer nem volt főtáblás.

Ebből talán a legutolsó pont számunkra a legérdekesebb, mivel

2018-ban a Mol Vidi FC ellen esett ki Bulgária kirakatcsapata.

Tavaly sem a fehérváriak számítottak esélyesnek a nemzetközi rutin és a keretek közti különbség miatt, mégis továbbjutott a magyar bajnok. Nem szép játékkal, nem sok góllal, egy idegenbeli 0-0-val és egy hazai 1-0-s sikerrel – és némi játékvezetői segítséggel.

MOL Vidi FC: a cél szentesítette az eszközt
A magyar bajnok kis csapatokra jellemző védekező célfutballal, ha kellett húzva, csípve rúgva kibekkelte a bolgár bajnok elleni szerda esti BL-selejtezőt (0-0). Elemzés.

A bolgárok egy évvel később is nehezen emésztették meg ezt a kiesést és Domuschiev hallani sem akar újabb fiaskóról.

Az elmúlt idényben jelentős pofon volt a csapatnak a Vidi elleni BL-kiesés, onnantól kezdve a játékosok önmaguk árnyékai voltak a bajnokságban. Az más kérdés, hogy így is aranyérmesek lettek

– árulta el a Nemzeti Sportnak egy helyi szakíró, Teodor Boriszov.

Az üzenet tehát egyértelmű, a tulajdonost zavarta a nemzetközi kupaszereplés hiánya miatt kieső bevétel. Ám egy üzletember tudja, ehhez be is kell fektetni.

Ludogorec-gólöröm az Európa Ligában. Fotó: TF-Images/TF-Images via Getty Images

A Ludogorec papíron erősebb, mint a Ferencváros, keretének összértéke 48,45 millió euró a magyar bajnok 19,85 milliójához képest. Ebben azonban már az új érkezők is benne vannak, így

  • az Izraelből 1,10 millió euróért szerződtett középpályás, Dan Bitton,
  • a szintén Izraelből kinézett kongói támadó Mavis Tchibota (800 ezer euróért),
  • valamint a francia élvonalból ismeretlen díjért elhappolt védő Jordan Ikoko és a Saint Etienne-től ingyen érkező Jorginho.

A fenti négyesből is látszik, milyen pénzeket mozgósított a Ludogorec, a bolgár zöld sasok komolyan „felfegyverkeztek” a magyar zöld sasok ellen.

A Ludogorec korábbi párharcai magyar csapatok ellen:

Bajnokok Ligája:
2018.07.25. PFC Ludogorets Razgrad–Vidi FC 0-0
2018.08.01. Vidi FC–PFC Ludogorets Razgrad 1-0

Tizenhét év után vághat vissza a Honvéd

Különös véletlen, de Litvánia egyik legerősebb csapata eddig egyetlen alkalommal találkozott magyar csapattal: 2002-ben éppen azt a Honvédot ejtették ki az Intertotó Kupából, amellyel idén az Európa Ligában mérkőznek majd meg. A tizenhét évvel korábbi párharcot egyetlen gól döntötte el, Budapesten Saulénas Dainius a hajrában talált be, amely eldöntötte a továbbjutás sorsát.

A klub egyébként a 15. századi Német Lovagrendre döntő csapást mérő litván és lengyel csapatok előtt tiszteleg, ugyanis a sorsdöntő grunwaldi helyszínt hívják litvánul Žalgirisnak. Ugyan ez a terület ma már Észak-Lengyelországban található, a vilniusiak nagyon büszkék a csatában elessett katonákra.

A futballcsapat is nagy harcosnak mondható, elvégre 72 éves történelmes során hétszeres bajnok és 12-szeres kupagyőztessé vált.

Jó hír a Honvéd számára, hogy eddig még soha nem sikerült főtáblára jutnia a klubnak, de érdemes megjegyezni, hogy 2012 óta legalább két fordulót játszott a selejtezőkben. Ilyen tekintetben a 2013-as Salzburg elleni playoff a csúcs, de a tavalyi EL-ben a harmadik körig jutott, ahol az Újpesthez hasonlóan szintén a Sevilla vetett véget a nemzetközi kupaálomnak.

Liviu Antal, a gólzsák. Fotó: fkzalgiris.lt

A litván bajnokság már javában tart a tavaszi-őszi lebonyolítás miatt, a Zalgiris 14 fordulót követően második helyen áll az A Lygában öt ponttal lemaradva a listavezető Suduva mögött. A litván csapat kerete 4,78 millió eurót ér a Transfermarkt szerint, a csapat legértékesebb tagja a szilágysomlyói születésű Liviu Antal, aki 23 találattal lett a liga gólkirálya.

A Zalgiris Vilnius korábbi párharcai magyar csapatok ellen:

Intertotó Kupa:
2002.06.22. Kispest-Honvéd FC–FK Žalgiris Vilnius 0-1
2002.06.29. FK Žalgiris Vilnius–Kispest-Honvéd FC 0-0

Albán és montenegrói ismeretlen

Abba az izgalmas helyzetbe került a Debreceni VSC és a Mol Fehérvár FC, hogy olyan ellenfelük lesz, amely még magyar csapattal soha sem találkozott tétmeccsen. Talán a tavalyi Európa Liga csoportkörébe jutó Vidi kapta a kevésbé rágósabb falatot.

Az 1927-ben alapított klub egyszer tudott bajnokságot nyerni, de nem a 2006-07-es bajnokcsapat járt legközelebb a főtáblához, hanem a 2012-be EL-playoffig menetelő társaság, amelynek a PSV Eindhoven parancsolt megálljt, méghozzá rendkívül meggyőző módon: hazai pályán kilencet vágott a holland együttes.

Összesen mindössze 2.46 millió eurót ér a Zeta játékosállománya, ebből a Zalgirishoz hasonlóan szintén egy gólkirály emelkedik ki: a 19 éves csatár, Nikola Krsztovics 17 találatig jutott az elmúlt szezonban és egymaga 400 ezer eurót ér, vagyis az egész keret egyhatodát. Csakhogy februárban a Crvena zvezda szerződtette a fiatal támadót, aki hivatalosan kölcsönben fejezte be az idényt a montenegrói csapatban, így ő aligha játszik majd a Fehérvár ellen. A 17,38 milliós kerettel rendelkező Vidinek papíron be kéne húznia ezt a selejtezőt.

A Debrecen ellenfele, az albán FK Kukësi szintén ősi egyesület, a koszovói határhoz közeli településen alapított klub 1930 óta működik. Listánkon visszatérő kijelentés, amely az albánokra is áll, hogy egy playoff-körös selejtező a legjobb teljesítménye Európában: a Kukësi esetében ez 2013-ban történt, a török Trabzonspor jelentette a végállomást.

Vasil Shkurtaj, a Kukesi legértékesebb albán játékosa. Fotó: fk-kukesi.al

Az egyesület szép fokozatosan fejlődött, az első időszakban inkább a harmadosztályban, majd a második vonalban szerepelt és bár 2010-ben majdnem kiesett, végül egy helyi politikus, Fatos Hoxha felkarolta a csapatot. Noha többször úgy tűnt, 2011-re már újra harmadosztályú lesz a Kukësi, a pénzügyi stabilizásnak hála egy év után feljutott az együttes, azóta élvonalbeli klub, sőt a 2015-2016-os kiírásban története során először meg is nyerte a Szuperligát.

Az albán ezüstérmes keretének összértéke 5.53 millió euró, vagyis a Ludogorec után a legerősebb a nemzetközi ellenfelek közül. A csapat legjobbja a mozambiki támadó, Reginaldo, ám ha hinni lehet a Transfermarktnak, a szerződése lejár nyáron és bár áprilisban még szó volt róla, nem hosszabbítja meg. Rajta kívül is akad azonban félmilliós játékos: a januárban 60 ezer euróért igazolt Vasil Shkurtaj olyan parádés félévet zárt (21 meccsen 8 gól és két assziszt), hogy értéke 525 ezerre ugrott.

A Loki értéke ezzel szemben 6,9 millió euró és Shkurtajnál egyedül a 600 ezer eurós Bódi Ádám ér többet a mértékadó portálon. A számok alapján tehát a Debrecenre várhat a legnehezebb feladat az Európa Ligában.

A magyar csapatok 2019-es nemzetközi kupaszereplése:

Bajnokok Ligája:
2019.07.09. Ferencvárosi TC – PFC Ludogorets Razgrad
2019.07.16. PFC Ludogorets Razgrad – Ferencvárosi TC

Európa Liga:
2019.07.11. Fehérvár FC – FK Zeta
2019.07.11. Debreceni VSC – FK Kukësi
2019.07.11. Budapest Honvéd FC – FK Žalgiris Vilnius
2019.07.18. FK Zeta – Fehérvár FC
2019.07.18. FK Žalgiris Vilnius – Budapest Honvéd FC
2019.07.18. FK Kukësi – Debreceni VSC

Kiemelt képünkön: Loic Nego, a Vidi FC, valamint Batista Pimenta Natanael és Cosmin Moti, a PFK Ludogorec Razgrad játékosai a labdarúgó Bajnokok Ligája második selejtezőkörének visszavágóján a felcsúti Pancho Arénában 2018. augusztus 1-jén. Vidi FC- Ludogorec 1-0. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Olvasói sztorik