Magyar foci

Budapesten járt a csapat, amelyik 11-3-ra verte a Manchester Unitedet – imádtuk

Budapesten járt a csapat, amelyik 11-3-ra verte a Manchester Unitedet – imádtuk

Száztizenöt év. Ennyi idő után tért vissza Budapestre a világ legősibb amatőr egyesülete, az angol Corinthian Casuals. A csapat múltja egészen fantasztikus, az 1939-es megalakulás óta – ekkor a Corinthian FC és a Casuals FC olvadt egybe – a mai napig amatőr státuszú, ennek hagyományát, romlatlan szellemiségét ápolja. Az angol labdarúgás alapjainak letételében szerzett elévülhetetlen érdemei mellett a következők is elmondhatók a klubról:

  • A Manchester United a mai napig a Casualstől szenvedte el története legnagyobb vereségét (11-3).
  • A csapat a Bostik League-ben, vagyis a hetedosztályban szerepel, félprofi egyesületekkel is felveszi ott a versenyt.
  • A Real Madrid a Corinthian idegenbeli fehér szerelése miatt játszik tiszta fehérben.
  • Az egyik legnépszerűbb brazil klub, az SC Corinthians róluk kapta a nevét.

Nos, ennek a klubnak a Corinthians „fele” tett több nemzetközi kirándulást is az 1900-as évek elején, amely során többek között Budapestre is eljutottak 1904-ben. Annyira jól sikerült a túra, hogy az angolok végül egy trófeát hagytak emlékül. Száztizenöt évvel később pedig újra Zuglóban járt a Corinthian Casuals, ezúttal a Szőnyi úton, vagyis a BVSC pályáján.

Elsősorban Molnár Bertalané az érdem, aki 92 év után ismét életet lehelt egy korábbi remek csapatba, a Budapesti Atlétikai Klubba. Másrészt viszont a tornára soha nem kerül sor, ha Dominic Bliss nem ír könyvet a BAK korábbi kiváló fedezetéről, Egri-Erbstein Ernőről, aki maga is az amatőr labdarúgás értékeit képviselte. Mottója ez volt: „Játsszatok sportszerűen, mosolyogjatok és passzoljatok!”

Galéria
Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A képre kattintva galéria nyílik!

Bliss és Molnár egymásra találásából hamar sportbarátság szövődött, majd összefonódtak a szálak a Corinthian Casualsszal is. Nem volt kérdés, hogy egy nap találkozik majd a két csapat, bár arra talán kevesen számítottak, hogy ez egy év megtörténhet. Pedig így lett.

Hétvégén rendezték ugyanis az első Egri-Erbstein Tornát a BAK, a Corinthian Casuals, a BEAC és a Testvériség SE részvételével. A szombati elődöntőkben egyből összejött a várva várt meccs, az angolokat pont a szervezők ellen sorsolták ki. Ez megadta az alaphangot. A cirka hatvan Corinthian Casuals-szurkoló remek hangulatot csinált a torna nyitómérkőzésére, amire szükség is volt, mivel a tűző napsütésben az iram hagyott kívánnivalót maga után. A közönség azért így is jól szórakozott, a lelátó főleg az angolok speciális színeiben, vagyis rózsaszín-barnában pompázott, de akadt olyan is, aki a brazil Corinthians mezében jelent meg.

Nagymúltú kupasorozatot támasztana fel a magyar focicsapat
A Budapesti Atlétikai Klub 2018 nyarán éledt újjá,

„Papíron a Corinthian Casualsnek kellene nyernie a tornát, de azon gondolkozom, vajon ez a legerősebb összeállításotok?”

– kérdezem a fülig érő szájjal mosolygó Dominicot, aki alapvetően igennel felel:

Nagyjából a szokásos kezdőnk, de vannak változások. Ő ott például Jamie Byatt, már nem nagyon játszik, de egy igazi klublegenda.

És Dominic nem túloz a 37 éves csatárt illetően. Történt ugyanis, hogy 2015-ben a brazil Corinthians meghívta az angolt egy barátságos mérkőzésre. Ezen a találkozón telt ház előtt játszhatott a teljesen amatőrökből álló egylet a nagynevű „névrokonnal”, a televízióban pedig becslések szerint mintegy 25 millióan nézték a meccset. Byatt nem csak ott volt, hanem csapatot is cserélt Danilóval az utolsó tíz percre, ezzel ő lett az első Corinthian-Casuals-játékos, aki a brazil Corinthians mezét viselhette.

A BAK becsülettel helytállt a rekkenő hőségben is, ám térfélcsere után villámgyorsan kapitulált, a félidő további részében pedig annyi kérdés maradt, mekkora lesz a különbség. Az angolok jó vendégnek bizonyultak, több nagy ziccert is elpuskáztak, végül 3-0-ra nyerték a mérkőzést. Ezután a Testvériség nyolcat rámolt be a BEAC-nak, a helyi étterembe szivárgott át a közönség jelentős része. A kint maradó angolok lelkesen szurkoltak itt is a gyengébb csapatnak, hátha összejön a becsületgól. Erre végül nem került sor, de a drukkerekhez kisétáló BEAC-játékos egy korty sört és egy „we love you Soma, we do!” biztatást így is bezsebelt.

Az igazi meglepetések vasárnapra maradtak. A lelátóra kisétálva először arra lehetett figyelmes az ember, hogy az összes trófeát kikészítették a rendezők, így a találkozók közti szünetben bárki testközelből megnézhette többek között az eredeti Corinthians-kupát is. A BAK – BEAC bronzmeccset zivatar, és villámlás miatt félbe is kellett szakítani. Ez történetesen pont a szervezőknek jött jobban, mert bár többet birtokolta a labdát a BAK, egy tizenegyes miatt egygólos hátrányba került. Az angolok kicsit csalódottak is voltak – ők egyértelműen Molnár Bertalan csapatának drukkoltak a sajátjuk mellett – végül egy újabb tizenegyes után Kántor Barnabás utolsó perces bombagóljával a hajrában fordított a BAK.

Galéria
Fotó: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

A képre kattintva galéria nyílik!

Az eső csak nem akart alább hagyni, mondták is körülöttünk a Corinthian Casuals szurkolói, ez inkább a nekik való idő.

A fináléban a britek kezdőcsapata olyan pólóban érkezett a pályára, amelyen a Grande Torino, vagyis az Egri-Erbstein Ernő vezérletével háromszoros bajnokká váló Torino focicsapatának tagjainak nevét viselték.

Az eseményt élőben közvetítették az angolok, sőt mint elmondták már a BAK ellen is lehetett online nézni a meccset, amelyet egy ponton négyszázan követtek, többek közt Brazíliából is. A döntőre kilátogattak rendkívüli díszvendégek, így Iain Lindsay, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete, Egri-Erbstein Ernő két lánya, Márta és Susanna, valamint a Torino általános igazgatója, Antonio Comi is, aki fantasztikus ajándékkal kedveskedett a hölgyeknek: egy Egri-Erbstein nevével ellátott mezzel.

Közben a pályán is zajlott az élet, a BLASZ I-ben szereplő Testvériség SE ugyanis alaposan megizzasztotta ellenfelét. Fizikailag és játékban is felvették a harcot a magyarok, még a győzelemre is volt esélye a kékmezeseknek. Végül a hajrát jobban bírták az angolok és Harry Ottaway kései góljával behúzták a meccset és a kupát is.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Corinthian-Casuals FC 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 (@corinthian_casuals) által megosztott bejegyzés, Jún 16., 2019, időpont: 12:11 (PDT időzóna szerint)

Érdemes megemlíteni, hogy a finálét történetesen a legjobb magyar játékvezető, Kassai Viktor vezette, méghozzá kifogástalanul. Sok gondja nem volt ugyan, mivel rendkívül sportszerű volt nem csak a döntő, hanem az egész torna is. Megtapsolta a közönség is valamennyi csapatot az összes találkozó után, de a játékosok is kifejezetten barátságosan viselkedtek egymással.

A sok-sok meglepetés után nem maradt más, mint az önfeledt ünneplés a sikeres torna után. Az angolok nagyszerűen érezték magukat, vasárnap estére legtöbbjüknek már nem maradt sok a hangjából, de az éneklést és az izlandi szurkolók tapsolós szurkolásában előadott B–A–K kiabálásra bármikor futatta még a hangszálak erejéből.

Száztizenöt éve a Corinthian Casuals hozott egy serleget Magyarországra, 2019-ben pedig az angolok vihettek haza egy trófeát Magyarországról. A következő Egri-Erbstein Tornára viszont valószínűleg nem kell majd ilyen sokat várni.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik