Magyar foci

Az újpesti legenda 44 éves lelki tehertől szabadult meg

Az Újpest hétszeres magyar bajnok labdarúgója, Horváth József élete legtragikusabb napjaként tartja számon az 1975. augusztus 6-át, mert a Budapest Honvéd elleni bajnoki mérkőzésen egy szerencsétlen összecsapást követően, amely a labdára irányult közte és a kispestiek csatára, Kozma Mihály között, utóbbi nem tudta folytatni a találkozót. Később kiderült, hogy a Honvéd csatára szalagszakadást szenvedett.

Horváthot a szocialista pártmédia bűnbaknak kiáltotta ki, még olyan grafikát is közölt az egyik, ahol a védő egy fűnyíróval kaszálja el ellenfele lábát. Az MLSZ fél évre eltiltotta és gyakorlatilag teljesen ellehetetlenítették a további itthoni pályafutását. Ezért disszidált előbb Svájcba, majd az USA-ba, ahol ugyan tovább futballozott Joe Horvath néven, de lelke mélyén a mai napig nyílt sebként hordozta a tudatot, hogy sérülést okozott, amelyet soha nem tudott kibeszélni annak elszenvedőjével, Kozmával, lévén azóta, 44 éve nem találkoztak.

A váratlan találkozást követően nem maradt szem szárazon. Balra Horváth József, jobbra Kozma Mihály. Fotó: ujpestfc.hu

Nos, Horváth május 21-én ünnepelte 70. születésnapját. Az alkalomból a lila-fehérek szerdán kis ünnepséget szerveztek az 1974-ben az Év labdarúgójának választott védő számára. A Szusza Ferenc Stadionba Berta Csaba ügyvezető igazgató köszöntette a 11-szeres magyar válogatott labdarúgót, majd átadott neki egy egyedi mezt és megkérte, kívánjon valamit, hátha teljesül.

Ekkor kinyílt egy ajtó, amelyen ajándékkal a kezében belépett Kozma Mihály, hogy 44 év után elmondhassa korabeli ifjúsági válogatott csapattársának, a lelkében nincs harag, ma is barátjaként tekint Horváthra – számolt be az ujpestfc.hu.

Olvasói sztorik