Magyar foci

„Hétszáz forintért egy BL-döntő?! Még a hülyének is megéri!”

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) egyik kiemelt célja, hogy a női labdarúgást népszerűsítse. A budapesti Bajnokok Ligája-döntőben fantasztikus játékot produkált az Olympique Lyon, amely megmutatta, hogy a kontinens legjobb csapata, nem véletlenül ül a képzeletbeli trónon már négy éve.

És kinek fogsz drukkolni?

– tettem fel a kérdést futballrajongók sorának a női Bajnokok Ligája budapesti döntőjének helyszíne, az FTC-stadion felé haladva. Azt gondoltam, nem könnyű a választás, hiszen pályán lesz az idehaza nagyon népszerű FC Barcelona csapata, valamint egy magyar játékos, a Lyonban szereplő  Marozsán Dzsenifer.

A Groupama Aréna közelében viszont úgy tűnt, eldől a kérdés: a hömpölygő embertömegben egyre sűrűbb lett a katalánok híres gránátvörös és kék csíkja, spanyolok és magyarok egyaránt büszkén viselték a mezt. Úgy tetsztt, a hazai közönség a Barca oldalára áll majd.

Dávid például Lionel Messi miatt vált a klub rabjává:

Ő minden idők legjobbja, bármeddig tudnám nézni, ahogy focizik. Amikor megtudtam, hogy BL-döntőt játszik Magyarországon a női csapat, tudtam, hogy ott a helyem. A Barca, az Barca, legyen felnőtt, ifjúsági, vagy női csapat.

Dávidhoz hasonlóan mások is lelkesen várták, hogy élőben lássák a katalán nőket. Igaz, volt, aki praktikus indokkal magyarázta látogatását:

Nem követjük a női focit, de hétszáz forintért egy BL-döntő?! Még a hülyének is megéri!

Főként annak fényében, hogy magyar játékosnak is lehetett ezért az összegért szurkolni,  Marozsánt óriási hangerővel éltette a hazai közönség.

A meccs elején a két csapat egymásnak esett: barcelonai helyzettel indult a meccs, Toni Duggan lőtt a  kapu mellé. A túloldalon Shanice van de Sanden kapott jó labdát a jobb szélen, majd középre lőtt labdájára Marozsán érkezett és öt perc után már vezetett is a Lyon.

A stadion megőrült.

Őrületes üdvrivalgás és vastaps után felhangzott a Ria, Ria, Hungária! rigmus.

Előzetesen is tudni lehetett, hogy a korai gól alapjaiban változtathatja meg a játék képét, mivel a Barca gólt sem kapott az előző hét BL-meccsén.

A Lyon varázslatos volt, valósággal űrfocit játszott, amit csak tátott szájjal lehetett nézni.

Nem csak parádés kényszerítőkkel, hanem látványos cselekkel, kimagasló és gyors döntésekkel tartott futballbemutatót a Lyon. És volt egy aranylabdás Ada Hegerbergjük is a csatársorban, aki mesterhármast lőtt fél óra alatt. A 30. percben már 4-0 állt ezzel az eredményjelzőn, a játék képe alapján szó nem volt egyenlő esélyekről.

Tudtuk, hogy jók, sőt esélyesebbek nálunk, de erre nem számítottunk.

– summázta kissé szomorkásan Marcos a látottakat, de elmondása szerint a katalánok a jó focit szeretik, a Lyon pedig azt játssza, így aztán nem szégyen a vereség.

A Barcelona rajongótáborának hangja egyébként valóban elnyomta az egyetlen szektornyi ünneplő franciákét, de a szép megmozdulásokért, becsúszásokért, passzokért vastaps járt mindkét csapat tagjainak a nézőktől. A Barca drukkerei között akadtak olyanok, akik férfi és női meccsekre is járnak, mások csak az egyikre vagy másikra.

Fotó: Farkas Norbert / 24.hu

Érdekes volt, hogy jelentős holland delegáció érkezett: a katalánok középpályása, Lieke Martens komoly szurkolótábort tudhat magáénak. A nevével zászlókon és mezeken is találkozni lehetett, de az élelmesebbek a testvérét is kiszúrhatták a lelátón, aki persze roppant büszke a tesójára. Rajta kívül Stephanie van der Gragt képviselte Hollandiát, a hátvéd remekül szállt be és az őrlángon eredményt tartó franciák bal szélét ügyesen lezárta.

A döntő hangulatát valamelyest bemutatja, hogy térfélcsere után már mindenki drukkolt, hogy legalább egy gólt szerezzen a Barcelona és amikor Martens centikkel kapu mellé lőtt, egy szurkoló azt hitte, végre betalált a Barca. A katalán drukker olyan boldog lett ettől, hogy a kezdőkörig szaladt, majd rájött, hogy valami nem stimmel, úgyhogy elindult visszafelé, de út közben azért megölelte még a biztonsági őrt.

Csöndben csordogált a meccs, a Lyon már nem törte magát, a Barca pedig nem volt elég jó ahhoz, hogy helyzeteket dolgozzon ki, de ennek ellenére végül összejött a becsületgól. A meccs után a katalánok végigjárták a stadiont és mindenkit megtapsoltak, a lyoni játékosok pedig ünnepeltek.

Marozsánék egy félidő alatt kiütötték a Barcát a BL-döntőben
Ada Hegerberg triplázott, de a budapesti születésű Marozsán Dzsenifer is betalált, a katalánok csak szépíteni tudtak a hajrában.

A franciák egyértelműen a korai gólnak tulajdonították a győzelmüket, míg a Barcelonánál mindenki egyetértett abban, hogy nagyon büszkék lehetnek az idei BL-szereplésre.

Az ilyen estékért éri meg meccsre járni!

– magyarázták a lyoni fanatikusok, akik a stadionon kívül várták, hogy tovább ünnepelhessék övéiket.

A találkozó után Marozsán is úgy jellemezte az első 45 percet, hogy brutálisan jól sikerült. Az UEFA nem titkolt célja, hogy népszerűsítse a női labdarúgást és keresve sem találna erre alkalmasabb csapatot, mint a jelenlegi BL-győztes Lyon.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu