Nemzetközi foci bajnokok ligája

Marozsánék egy félidő alatt kiütötték a Barcát a BL-döntőben

Ada Hegerberg triplázott, de a budapesti születésű Marozsán Dzsenifer is betalált, a katalánok csak szépíteni tudtak a hajrában.

A francia Olympique Lyon hatodszor, magyar származású csatára, Marozsán Dzsenifer negyedszer nyerte meg a női Bajnokok Ligáját (4-1), amelynek döntőjét közel 20 ezer néző előtt Budapesten, a Groupama Arénában rendezték. Az ellenfél az az FC Barcelona, amely első spanyol csapatként jutott el már az elődöntőig is.

Aki izgalmakra vágyott, az rosszul számolt a meccsel, szép gólok viszont születtek – csak éppen az első félidőben mind a négyet a Barca kapta. A német válogatottal olimpiai aranyérmes és Európa-bajnok Marozsán már az 5. percben betalált, kzeli találata után a budapesti születésű támadó középpályást „Ria, ria, Hungária!” rigmussal köszöntötték a lelátóról a magyar szurkolók, majd a norvég Ada Hegerberg triplájával – ő nyerte a tavaly első alkalommal átadott női aranylabdát – a 30. percben 4-0 állt az eredményjelzőn. A félidőben is ennyi volt az állás. Legutóbb a tíz évvel ezelőtti fináléban fordult elő, hogy egy játékos három gólt szerzett.

Megható búcsúztatót kapott Dárdai a Herthánál
Négy és fél év után távozik a magyar szakember.

A második játékrészben is sok helyzet volt, de már csak egy gól született, azt pedig a Barcelona nigériai játékosa, Asisat Oshoala szerezte, aki az első afrikai labdarúgó lett, aki pályára lépett és gólt is lőtt női BL-döntőben. A Lyon 4-1-re nyerte a finálét. A mezőny legjobbjának Hegerberget választották. Csapatának összesen 19 lövése volt, ebből 11 találta el a kaput, a túloldalon 10/2 volt az arány.

A franciák keretében hárman is vannak – Wendie Renard, Sarah Bouhaddi és Eugenie Le Sommer –, akik a klub mind az öt korábbi BL-győzelmének részesei voltak, és most a hatodikat is bezsebelték. A Lyon a 2001-ben alapított – és 2009-ig női UEFA Kupának nevezett – sorozat legeredményesebb klubja: két finálét veszített és immár hatot nyert, köztük a legutóbbi négyet.

A női Bajnokok Ligájában egyébként a budapesti volt a tizedik döntő, de az első, amit a férfiak fináléjától független időpontban és városban rendeznek. A mérkőzést a 38 éves orosz Anasztaszija Pusztovojtova vezette, és stábjának két magyar tagja is volt, ugyanis Kulcsár Katalin negyedik játékvezetőként tevékenykedett, Török Katalin pedig tartalék asszisztensként. A meccset 41 országban – 16 Európán kívüliben – lehetett élőben nézni a televízióban.

Női Bajnokok Ligája, döntő:

Olympique Lyon (francia)–FC Barcelona (spanyol) 4-1 (4-0)
Budapest, Groupama Aréna, 19 ezer 500 néző. Vezette: Pusztovojtova
Gólszerzők: Marozsán (5.), Hegerberg (16., 19., 30.), illetve Oshoala (89.)

Marozsán gólja (1-0)

Hegerberg első gólja (2-0)

Hegerberg második gólja (3-0)

Hegerberg harmadik gólja (4-0)

Oshoala gólja (4-1)

Kiemelt kép: Farkas Norbert/24.hu
Olvasói sztorik