Magyar foci

A kameruni, aki a világ végére is követné Pintér Attilát

Patrick Mevoungouról aligha tudnánk kicsoda, ha cirka egy évtizede feladja a harcot sérülékeny térdével. A kameruni középpályás azonban nem így tett, előbb saját hazájában, majd az osztrák Bundesligában építette föl magát, ahonnan már csak egy lépés volt a szomszédba, Győrbe igazolni. Azóta az NB I vérkeringésében maradt, a kisvárdai szerződéssel z ötödik magyar csapatot pipálta ki.

Patrick Mevoungou Kamerun fővárosában, Youandéban kezdett el futballozni és egészen hamar meglátták a fantáziát a magas fiúban. A városi fociakadémiában, az Semences Olympiques-ben már 13 évesen feljegyezték a nevét, hogy aztán amint lehet az U17-es válogatott tagja legyen. Ez a csapat megnyerte a 2003-as korosztályos Afrikai Nemzetek Kupáját és ugyanebben az évben a világbajnokságon is szerepelt, igaz, ott már a csoportkörben elhasalt.

Mevoungou karrierje viszont beindult, először a másodosztályú Asmy 1er de Yaoundé adott neki profi szerződést, majd 2006-ban, az élvonalbeli Union Douala futballistája lett. Ezután úgy tűnt, megvan az áttörés:

2007-ben megérkezett az első európai ajánlat, a macedón élvonalbeli FK Renova Džepčištébe igazolt a 21 éves középpályás.

Az álomból azonban rémálom lett, egy térdsérülés miatt alig kapott lehetőséget az afrikai játékos, ezért egy év után távoznia kellett. Előbb hazatért, majd a feltörekvő kínai foci nyújtott segítő kezet, de alig érkezett meg a Dalian Shide csapatába, újra megsérült a térde. Két év alatt két kontinensen járt pórul Mevoungou, aki így kétszer is kénytelen volt hazautazni, hogy kezdjen mindent elölről.

Patrick Mevoungou az Albánia elleni barátságos meccsen egy félidőt kapott Fotó: SEBASTIEN FEVAL / AFP

Idővel azonban az átokból áldás lett, a Canon Yaoundéban annyira jól ment neki, hogy a válogatottba is bekerült, így pedig német, francia és belga csapatok is kinézték maguknak az akkor 24 éves védekező középpályást. Noha a válogatottban két barátságos mérkőzése volt csupán, kis híján a 2010-es világbajnoki keretbe is bekerült, az utolsó rostán került ki a vb-csapatból. Az újabb európai kaland borítékolható volt.

Ausztriából Magyarországra

A kérők közül végül a Sturm Graz lett a befutó, amely annak ellenére is kölcsönvette Mevoungout, hogy a próbajátéka első edzése után fogta magát és Franciaországba utazott. Végül sikerült meggyőzni, hogy az osztrák bajnokságba igazoljon, pedig hosszú ideig a játékengedélye sem érkezett meg, de a Graz kitartott és csak megszerezte magának a kameruni labdarúgót. Mindez azt sugallta, bíznak az afrikai középpályásban, ehhez képest viszont csalódás volt számára, hogy szinte csak csere volt és inkább a tartalékok között jutott szóhoz.

A rossz tapasztalat ellenére maradt Ausztriában, az Admirába került, ahol játszott ugyan, de hullámzó volt a teljesítménye. Hol kirobbanthatatlan volt a kezdőből, hol csak a kispadon ült, ráadásul újra és újra bajlódott a térdével.

Patrick Mevoungou harcol Christoph Leitgebbel Fotó: Mathias Kniepeiss/Getty Images

Aztán 2013-ban megoldódott a rejtély, miért nem szerepel rendszeresen a kezdőcsapatban.

Patrick Mevoungou azonnali hatállyal elhagyja az FC Admira Wacker Mödling csapatát. Az Admira a játékos több súlyos fegyelmezetlensége és önkényesen meghosszabbított szabadsága után úgy döntött, hogy szerződést bont vele. Sikerült gyorsan minden félnek megfelelő megoldást találni: Mevoungou azonnali hatállyal a magyar Győri ETO FC csapatához igazol.

– tette közzé az osztrák csapat, jóval a Győr előtt.

Pintér Attilánál sem kapott azonnal lehetőséget, de az kiderült, hogy nagyon egy hullámhosszon van a magyar edzővel.

A világ végére is követné Pintért

Amikor Magyarországra igazolt Mevoungou, nem tudta senki, mire számítson a kamerunitól. A Győr ekkoriban főleg légiósokban utazott, a nemzetközi kupameccseken nem volt ritkaság az sem, hogy több külföldi focista játszott, mint magyar – emlékezetes volt például az ETO sikere 2010-ben a Montpellier ellen, amikor mindössze 3-4 magyar volt az Európa Liga-selejtezős csapatban. Ez ma már természetes, akkor megdöbbentőnek számított.

Mevoungou Pintér csapatában durván a meccsek felén játszott, de komoly szerepe volt abban, hogy a csapat a bajnoki címre is esélyes volt, az csak a balszerencsén múlott, hogy gólkülönbséggel elbukta a versenyfutást az ETO. Egy év után közös megegyezéssel távozott a magyaroktól, előbb Líbiában, majd újra Kamerunban futballozott, de alig-alig volt pályán, a pályafutása megcsömörlött. Már csapata sem volt, amikor megcsörrent a telefonja.

Pintér Attila volt az, aki a gyengélkedő Mezőkövesdből akart komoly középcsapatot faragni és ezt Mevoungouval a középpályán kívánta elérni.

Bejött a hívás, a kameruni játékos egyértelműen Pintér segítségére volt és bár útjuk elvált, amikor a vezetőedző elvállalta a Puskás Akadémia kispadját, hamarosan újra együtt dolgozhattak. Az idők közben Diósgyőrbe szerződő afrikai labdarúgó ugyanis egyik első helyen szerepelt Pintér felcsúti kívánságlistáján, így két fiatal játékosért cserébe a PFLA játékosa lett. Mint a kameruni játékos elmondta, örült a váltásnak, mivel a világ végére is követné a trénert.

A Puskás Akadémia hatodik helyen végzett és a Magyar Kupa döntőjébe is bejutott, ám mivel ott tizenegyesekkel elbukott az Újpesttel szemben – ráadásul fiatalokat alig küldött pályára az edző – Pintér Attilát elküldték Felcsútról. Az idén 33 éves Mevoungou pedig nem fért bele a fiatal magyar játékosokkal újjáalakuló csapat terveibe, visszatért Mezőkövesdre, ám Kuttor Attilánál nem vált be és már télen szerződést bontottak vele.

Három év alatt ötödjére is új csapatot kellett magának keresnie, végül a túlélésért harcoló Kisvárda csapott le az afrikai focistára.

Nem kérdés, hogy rutinjával sokat tehet a Várda bennmaradásáért, ugyanakkor úgy fest, Pintéren kívül kevés edzővel érteti meg magát.

A Kassai-ügy

Patrick Mevoungou nem csak azzal hagyott nyomot a magyar futballban, hogy ötödik NBI-es klubjába igazolt, A 2017 áprilisi Vasas-Diósgyőr (2-1) mérkőzést követő MLSZ fegyelmi tárgyaláson a kiállított Lipták Zoltán és a diósgyőri futballisták is azt állították, hogy Kassai rasszista megjegyzéseket tett csapattársukra.

Az ügy odáig fajult, hogy Kassai rágalmazásért valamint becsületsértésért feljelentette Liptákot.

A bíróság nem a focistának adott igazat: „a személyiségi jogsértés megállapítása mellett 400 000 forint összegű sérelemdíj megfizetésére kötelezte az alperest – Liptákot – a játékvezető felperes részére”.

Az eset két szempontból is egyedülálló:

  • Mevoungou korábban soha nem panaszkodott arra, hogy bőrszíne miatt hátrányos megkülönböztetésben lenne része,
  • Kassai Viktort sokan kritizálták ugyan, de hasonló vád még nem érte.

Amennyiben már a hétvégén bemutatkozik a Kisvárda színeiben, Kassai miatt nem kell aggódnia, mivel Solymosi Péter vezeti majd a Budapest Honvéd elleni bajnokit.

OTP Bank Liga, 24. forduló:

Paksi FC-MOL Vidi FC 17.00
Kisvárda Master Good-Budapest Honvéd 17.00
Szombathelyi Haladás-Újpest FC 17.00
Diósgyőri VTK-Puskás Akadémia FC 17.00
Debreceni VSC-Mezőkövesd Zsóry FC 17.00
MTK Budapest-Ferencváros 19.30

Nyitóképünkön jobb szélen látható Patrick Mevoungou, amint szerelni próbálja a Ferencváros játékosát, Fernando Gorriaránt. Fotó: Szirtesi László/Getty Images

Olvasói sztorik