Magyar foci sport

A Fradi naiv ábrándozásba fullasztotta a felcsúti fiatalok mély vízbe dobását

Nem az ilyen meccsektől lesz népszerűbb az NB I: bántó ötlettelenség, szürke, technikailag-taktikailag nem túl képzett játékosok, kényelmes iram és hatalmas szintkülönbség a Fradi-Felcsút meccsen. Ettől még láttunk pozitívumot is. A forduló meccsének elemzése.

A MOL Vidi ellen aratott meglepetés-győzelem (3-0) után sokan azt gondolták, a Németországból hazatért Radoki János vezetésével új szintre lép a Puskás Ferenc nevére íratott felcsúti futballprojekt, de a soron következő két forduló segített kitisztítani a fejeket: a sárga-kékek a Honvéd (1-2),

(Holender első gólja)

(Holender második gólja):

majd az Újpest (0-1) ellen is kabaréba illő kapott góllal veszítettek.

(Bokros öngólja):

Már csak azért is érdemes vetni egy-egy pillantást a szóban forgó találatokra, mert utána az embernek komoly energiákat kell fektetnie abba, hogy elhessegesse gondolatait egy bizonyos vastag, meleg téli viseletről.

Ilyen előjelekkel az Üllői útra érkezni biztosan nem a szakmai kihívások netovábbja, Radoki János azonban tizenkilencre is lapot kért:

a korábbi években Robert Jarni és Pintér Attila által három év alatt lerakott felcsúti hagyományokat semmibe véve összesen nyolc magyart, köztük két tizennyolc éves fiatalt (Tamás Nándor, Bokros Szilárd) is a kezdőcsapatba nevezett a Fradi elleni meccsre.

 

A túloldalon Szergej Rebrov az unalmas, legkevésbé sem kreatív és látványos játék miatt elégedetlenkedő közönséggel vívott újabb csatára készült látszólag, miközben

  • Varga Rolandot egészségügyi okokból még a padra sem tudta leültetni,
  • Böde és Lanzafame egyaránt kimaradt a kezdőcsapatból,

így az első magyarországi bajnoki góljára áhítozó fehérorosz Szignyevics lett a center, a szintén új szerzemény norvég Tokmac Nguen pedig most debütált a kezdők között.

A találkozó lefújása után azonban az ukrán edző elismerte, szénné videózták az ellenfelet, „pontosan tudták”, mit fog játszani a Felcsút. Ennek értelmében teljesen egyértelmű, hogy Rebrov formációváltása is az ellenfélre specializált taktika része volt: a szezonban eddig szinte kivétel nélkül védekező középpályást játszó Sigér Dávid ezúttal egy sorral előrébb, középső (box-to-box) középpályásként szerepelt, így az ellenfél támadásainak megszűrése egyedül Igor Haratyin feladata maradt.

A fő feladat: kiiktatni a felcsúti letámadást

Radoki Felcsútra érkezése óta – hat hete van a kerettel – egyértelműen azon dolgozik, hogy sok futásra alapozó, kőkemény, letámadásos futballt legyen képes játszani a csapat. Ezzel lepte meg a MOL Vidit is. Nem kizárt, hogy az ennek érdekében bevetett elképesztő keménységű felkészülés és az előző fordulókban kapott, a nevetségesen röhejes kategóriát alulról súroló gólok között is van némi összefüggés (távolról sem volna példátlan a magyar futball történetében, láttuk mi történt a német gegenpressinggel próbálkozó Bódog Tamással Diósgyőrben), ám az még ennél is biztosabb, hogy ez a fajta szemléletváltás az oka annak, hogy több fiatal és több magyar kap lehetőséget a klubnál, mint korábban.

Az edző vélhetően úgy számított, hogy a még formálható, elhivatottabb, fiatalabb és energikusabb játékosok inkább fogékonyak lesznek a módszereire, ám a Fradi elleni meccs rávilágított, hogy ez nagyon naiv ábránd.

A Felcsút ugyan valóban elképesztő energiákat éget el a letámadással, ám mivel ezt szerkezetileg egyelőre kezdetleges formában teszi – ráadásul zömmel olyan játékosokkal, akik erre korábban valószínűleg se nyaktól felfelé, se lefelé nem voltak kondicionálva –, az előzetesen felkészülő Ferencváros játszi könnyedséggel tudta átjátszani a rendszerüket. Valahogy így:

Egy jellemző megoldás a Felcsúttól: hat emberrel jönnek át a ferencvárosi térfélre, hogy megzavarják a labdakihozatalt. Kiválóan látszik, hogy elsősorban a pálya közepét védik, ott tilos az átmenet, ennek érdekében a szokottnál magasabbra toltan játszó Sigér (Varga által) és Gorriarán (Urblíknak köszönhetően) is szoros őrizet alatt van. Érdemes megfigyelni Nagy Zsolt helyezkedését is: a Csákvárról visszarendelt balhátvéd – aki ezúttal baloldali szélsőt játszott – nem Lovrencsicsre figyel, hanem behúzódik, hogy minél kompaktabb legyen a felcsútiak védőállása.

Ha nem sikerült a le-, visszatámadást követő első szándékú labdaszerz, a kompaktságra való törekvés a felállt védekezésnél  is megfigyelhető: a Puskás 4-4-2-es bunkere cirka 20 méteren belülre tömöríti az egész csapatot.

A Fradi videóelemzések utáni válasza erre amilyen egyszerű, olyan nagyszerű – túltöltik az egyik oldalt (jelen esetben a balt), a Puskás védekezése oda összpontosul, ők pedig villámgyorsan átfordítják a játékot a túloldalra, ahol a felfutó Lovrencsics előtt tétre, helyre, befutóra nyíltak a szabad területek.

Két dolgot érdemes még megfigyelni:

  • egyrészt Petrjak bemozgását a védőfalba, amivel befelé húzza a rutintalan Bokrost (ő egyébként eredendően védekező középpályás, az U19-es válogatottban csináltak belőle, részben kényszerből, baloldali védőt),
  • másrészt Szignyevics tolódását balra, amivel az onnan befelé, a két védekező lánc közé bemozgó Tokmacnak csinál helyet.

Rebrovék teljesen leplezetlenül a Puskás baloldali védekezését pécézték ki maguknak, ahol ketten is poszton kívül játszottak.

  • Egyrészt az eddig összesen kilenc darab NB I-es meccset teljesítő, abszolút rutintalan, a feladat és Petrjak játékának súlya alatt látványosan összeomló Bokros Szilárd,
  • illetve az a Nagy Zsolt, aki az utóbbi két szezonban az NB II-es Csákvárban játszott és 25 éves korára összesen harmincegy élvonalbeli meccs áll a neve mellett.

A két játékos mellett a télen 270 ezer euróért (90 millió forint) szerződtetett bolgár Hadzsiev is megégett bal oldali belső védőként, és főleg a meccs elején, egymásra halmozta az érthetetlen egyéni hibákat.

A váltás sem jött be Radokinak, a Fradi letámadása viszont elkezdett működni

Már a harmincadik percben cserélni akartunk

– ismerte el a meccs után Radoki János, aki maga sem tagadta, a Fradi teljesen szétcincálta csapata játékát, így a felcsútiak ugyan valami csoda folytán az első félidőt megúszták kapott gól nélkül, de végül a négyessel mentek haza.

A Németországból hazatelepült edző kényszerből nem tudott időben belenyúlni a meccsbe, lévén a jobb oldali középhátvéd Hegedűs János a 30. percben súlyos fejsérülést szenvedett (Pór Patrik jött be a helyére). így a szünetben szervezte át csapatát. A fő cél az volt, hogy kivonja a játék frontvonalából a bolondulásig zavart Bokrost, a megoldás pedig egy nagyon érdekes, hibrid 3/5-védős felállás lett.

A váltás azonban nagyon nem jött be.

A Fradi a második félidőben egyértelműen magasabb fokozatba kapcsolt. Erőteljesebb lett a letámadásuk, alig hagytak időt a felcsúti középpályásoknak az építkezésre, és az így megszerzett labdákkal villámgyorsan dobták támadásba az embereiket elöl – 19 kontratámadást tudtak vezetni a meccsen az idei átlagos 15 helyett (ez 26%-os növekedés).

Gorriarán és Petrjak révén négy percen belül két góllal léptek meg a zöldek, de az 58.-ban már hárommal vezettek, miután – a fenti képen – egy Nagy Zsolt-labdavesztést követően a jobb szélen mintaszerűen vitték rá a kettő az egy elleni helyzetet Bokrosra. Lovrencsics felfutására a fiatal védő önkéntelenül kilépett (holott bent két védő is jutna Szignyevicsre egy beadás esetén), az így megnyíló területbe viszont be tudott futni Tokmac, és már kész is a sakk-matt helyzet, a 3-0.

A Fradi a meccs hátralévő részét már rutinosan pörgette le, miközben a Felcsút idei legkomolyabb vereségét szenvedte el idegenben azzal, hogy végül Szignyevicsnek is engedett egy gólt a csereként beálló Csonka remek helyzetfelismerését követően (4-0).

Bár összességében sima sikert aratott, a Ferencváros ezúttal sem játszott igazán jól és meggyőzően – az első félidőben például annak ellenére sem tudtak előnybe kerülni, hogy a Felcsút katasztrofálisan játszott, és végig olyan strukturális problémák sújtották, amilyeneket egy közepesnél jobb ellenfél nagyon simán használt volna ki.

Rebrov ezzel együtt dicséret illeti

A Fradi ukrán edzője igen jól meccselt, a szerkezeti váltása tökéletesen bejött – Sigér ugyan kevesebbet passzolt (32), mint szokott (átlagban 48), de pontosabb volt (88% a szokásos 83%-os átlag helyett), és kifejezetten sokat segített a Fradi súlypontáthelyezéseiben. Látványos volt az is, mennyivel agresszívabb tudott lenni a Ferencváros: az idei meccsenként átlagos 30 szerelésük helyett 41-et villantottak, még úgy is, hogy a hatékonyságuk érdemben nem javult (60%).

Eddigi elemzéseink:

19. forduló: Fradi-Honvéd 1-0

20. forduló: Újpest-Fradi 1-1

21. forduló: MTK – MOL Vidi 1-3

A Felcsút ezzel szemben most már zsinórban három vereségnél tart a bajnokságban, és ennél még elszomorítóbb lehet az, amit a csapat játéka mutat. Az agresszív letámadás, a magyar bajnokságban párját ritkító, gyakorlatban szinte teljesen ismeretlen stratégia. Játékos oldalról idő, fogékonyság és akarat, klub oldalról pedig türelem szükséges a leoktatáshoz, majd a stabil működéséhez.

Hat hét nem elég rá. A Felcsút naivan, rosszul időzített mozgásokkal, az ilyen taktikai feladatra a korábbi években érezhetően kevéssé felkészített játékosokkal (Radó, Nagy, Bokros, Urblík) állt neki ennek az útnak. Ez egyik napról a másikra szinte biztosan nem fog működni – arról nem is beszélve, hogy a védelem továbbra is futószalagon szállít olyan egyéni hibákat, amilyenek után három osztállyal lejjebb is hosszasan kellene magyarázkodniuk az elkövetőknek.

(Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt)

OTP Bank Liga, 22. forduló, eredmények:

FTC–Puskás Akadémia 4–0
Gól: Gorriarán (47.), Petrjak (49.), Tokmac (58.), Szignjevics (92.)

További eredmények:
Mezőkövesd–Kisvárda 2–2
Mol Vidi–Haladás 1–0
Újpest–DVTK 5–0
Paks–DVSC 2–1
Honvéd–MTK 2–1

A bajnokság állása:

1. Ferencvárosi TC 22 14 4 4 43–18 +25 46
2. Mol Vidi FC 22 12 4 6 35–22 +13 40
3. Újpest FC 22 9 9 4 28–15 +13 36
4. Budapest Honvéd 22 10 5 7 26–20 +6 35
5. Debreceni VSC 22 9 7 6 28–25 +3 34
6. MTK Budapest 22 9 3 10 33–34 –1 30
7. Paksi FC 22 7 9 6 27–28 –1 30
8. Mezőkövesd Zsóry FC 22 7 8 7 32–30 +2 29
9. Puskás Akadémia FC 22 7 3 12 25–31 –6 24
10. Diósgyőri VTK 22 6 6 10 23–37 –14 24
11. Kisvárda 22 6 6 10 22–37 –15 24
12. Szombathelyi Haladás 22 2 4 16 15–40 –25 10

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Rangado.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.