Magyar foci sport

Újpest-Fradi: kiütni nem kell, legyőzni muszáj

Gyorsan vezetést szerzett, majd végleg el is dönthette volna a 225. Újpest elleni derbit a Ferencváros. A sport örök igazsága; a megrendített ellenfelet, addig kell ütni, amíg fel nem adja.  Ehhez képest a második félidőt majdnem egy az egyben „elcsalta” Szerhij Rebrov csapata, a lila-fehéreknek maradt esélyük visszajönni a meccsbe. Mágnestáblán az NBI 20. forduló rangadója.

„Megérdemelték a gólt és az egyenlítést, de kevesebb helyzetet alakítottak ki, mint mi” – összegezte az Újpest elleni rangadót Szerhij Rebrov, a Ferencváros edzője. Megengedő volt, mert a második félidő utolsó 20-25 percében – már 1-0-s Fradi-előny mellett – az ég egy adta világon semmi nem utalt arra, hogy a hazaiakban ott lapulna még valahol egy gól. A lilák veszélyes támadást nem vezettek, kaput eltaláló lövésük egészen a 93. percig nem volt, kapu felé menő is csak kettő. Újfent bebizonyosodott viszont, hogy a futballban

egyedül a gólnak van értéke, még ha találtad, akkor is.

Vignjevics adta meg az alaphangot a meccshez

Mivel a liga két legjobb védelme – az Újpest 14, a Fradi 15 kapott góllal állt a derbi előtt – találkozott a meccsen, kevesen vártak gólfesztivált a derbitől – az egyedüli kivétel talán a rangado.hu-nak tippelő egykori szövetségi kapitány, Várhidi Péter volt, aki 2-2-es eredményre fogadott –, és ez betűről betűre be is jött. Mindkét edző a biztonsági játékos, szombat este is erre törekedtek elsősorban: a tavaszt egy Debrecen elleni döntetlennel kezdő Újpest egyedül a jobbszélső helyén változtatott (a betegséggel küzdő, két edzést kihagyó Obinna helyett a Haladástól beszákolt Rácz Barnabás kezdett), a Fradinál a sérült Blazic helyére Frimpong került a védelembe, Lanzafamét pedig a Honvéd elleni szerencsés győzelemben (1-0) döntő faktornak bizonyuló Böde váltotta.

A meccs összképét ezzel együtt alapvetően az Újpest játékstílusa határozta meg. Nebojsa Vignjevics több, mint öt éve tartó IV. kerületi regnálása alatt

az egész liga egyik, ha nem a legkellemetlenebb stílusú csapatjátékát alkotta meg, melynek lényege a labda elleni folyamatos emberezés. 

A gyakorlatban mindez azt jelenti: az Újpest többnyire a pálya minden részén egy az egy ellen akar védekezni. Keresi, provokálja a párharcokat, hogy aztán az így megszerzett labdákkal a lehető legkevesebb húzásból tudjon az ellenfél kapuja elé érni. A stratégia szinte tökéletes az NB I-re; az Újpest kifejezetten nagy százalékban képes ezt a stílust ráerőltetni az ellenfélre – a nála jobb csapatokat lehúzza a szintjére, a gyengébbeket egy-egy góllal bedarálja. Nem véletlen, hogy idén egyelőre az Újpest kapta a legkevesebb gólt a mezőnyben,

  • egyrészt azért, mert a legtöbb csapatnak nincs elég technikailag megfelelően képzett játékosa ahhoz, hogy szoros emberfogás mellett, nyomás alatt is pontosan passzoljon, cselezzen, vagy indítson;
  • másrészt azért, mert az ilyen ember orientált védekezés manipulálásához megfelelően kiérlelt, okosan begyakorolt, csapatszintű pozíciós játékra lenne szükség, ami ismét csak hiánycikk az NB I-ben.

Annak, hogy az Újpest remek védekezése ellenére sem a liga domináns ereje, a csapat kiegyensúlyozatlansága az oka. Amennyire hatékonyan védekeznek Vignyevicsék, annyira erőtlenül támadnak, mivel az Újpest a rengeteg kierőszakolt párharc miatt folyamatosan két ütköző játékost használ a középpálya közepén. Ehhez jön hozzá, hogy a támadók helyezkedése is rendkívül kötött: akkor sem mozdulhatnak el túl messzire az emberüktől, amikor éppen az Újpestnél van a labda, ha ugyanis így tennének, egy esetleges labdavesztés után borulna az egész csapatszerkezet.

Ebből kifolyólag a legtöbb Újpest elleni meccs annak a próbája, mit talál ki az ellenfél Vignjevics emberfogásának semlegesítésére. Rebrov láthatóan készült is a feladatra, de csak hellyel-közzel sikerült felmondatnia a leckét, másképp; a Fradinak még nem eléggé begyakorolt a csapatszintű pozíciós játéka.

Rebrov húzásai be is jöttek, meg nem is

Már a Honvéd ellen is látványos volt, hogy a Fradi két védekező középpályása – az ősz egyik kellemes meglepetése, Sigér Dávid, illetve az új szerzemény Haratyin – folyamatosan váltogatja a szerepeket a labdakihozataloknál. Az állandó mélységi tagozódás (ez azt jelenti, hogy a két játékos sosem egy vonalban helyezkedik, hanem egymáshoz képest mélységben eltolva, ezzel is folyamatosan passzopciót nyújtva a társaknak) látszólag tökéletes eszköznek tűnt arra is, hogy manipulálja az Újpest emberfogását, és ezzel területet nyisson a pályán a támadásépítésekhez.

Első lépés: Sigér visszamozog a két középhátvéd (Dvali és Frimpong) közé, akik oldalra húzódnak, hogy Dibusz Dénes könnyebben tudja őket célba venni Novothny Soma nyomása alatt. Eközben újpesti részről elindul a párok kialakítása, a védekező középpályás Onovo is egészen magasra fellép Sigér miatt.

Második: Dibusz Dvalihoz passzol, ezzel a Fradi Novothnyt „le is vette a pályáról”, jöhet a következő játékfázis. Haratyin balról középre, üres területre húzódik (mélységi tagozódás), amit Onovo „olvas”, és Sigérről sprintben leválva siet zárni a passzsávot.

Harmadik: Az üres terület azonban Gorriarannak is feltűnik, visszalép a saját térfelére, és elhozza a labdát Onovo elől. Az uruguayi középpályás ezzel saját emberét, Litauszkit is kimozgatja, és az Újpest védelmi vonalából egészen a felezővonalig „hozza magával”.

Negyedik: Gorriaran tisztára játssza magát, ezzel újabb két újpesti (Litauszki + Onovo) kerül játékon kívülre, eseménykövető üzemmódba. Mindeközben az Újpest védekező vonalában három a három elleni szituáció alakul ki, Varga és Petrjak is robbanhat a védők mögé belőtt indításra (mindkét játékosnak ez a játékszituáció fekszik a leginkább).

Hasonló helyzetből született a Fradi gólja is:

sikerült egy az egyben párharcokat nyerni az újpesti emberezés ellen, és végig is vinni az „előnyt” a kapuig. Íme a Fradi-gól hat lépésben:

Első:
Dvali megnyer egy fejpárbajt Novothnyval szemben, közben az újpestiek felveszik az embereket a Fradi térfelén. Sigér megint visszafelé mozog, majd a világ legkiismerhetőbb háromszögezése után visszakapja a labdát, immár üresen.

Második:
Nagy Dániel rosszul olvasta a Fradi passzjátékát, így csak lépéshátrányban követi emberét a félpálya irányába. Emiatt Onovo kénytelen feljebb lépni, amit Gorriaran használ ki tökéletesen egy visszalépéssel, miközben a Haratyinról „leváló” Szankovics is csak követi a játékot, ezért nem tudja időben lezárni a passzsávot az uruguayi előtt.

Harmadik:
Gorriaran visszalépésével ismét kimozgatja Litauszkit a védőfalból, és egyérintővel teszi tovább a labdát az emberét (Pauljevics) lerázó Petrjaknak. A két újpesti védekező középpályás – a felezővonalnál mindkettő – ezzel játékon kívül reked, a Fradi támadói egy az egyben maradnak az újpesti védőkkel.

Negyedik:
Petrjak nyomás nélkül passzolhat, miközben Gorriaran simán megveri lendületből a lassan forduló Litauszkit. A Fradi így a védelem mögé kerül.

Ötödik:
Gorriaran a szélre sodródik, és mivel Litauszki ide is követi, a bekk poszton kívül reked. Eközben a villámgyors Petrjak simán megveri futóversenyben Pauljevicset, és a tizenhatost támadja, ahová Gorriaran teszi elé a labdát. Ristevski méterekre eltávolodik Bödétől, mert a játékot remekül olvasva már arra számít, hogy kereszteznie kell majd.

Hatodik:
Petrjak eléri a labdát, megelőzi Pauljevicset, Ristevski viszont nem ér oda, és nem tudja lezárni a beadás útját. Középen a Fradi létszámfölényben marad, Burekovics Bödét követi, így Varga a hosszú oldalon könnyű gólt lőhet. 1-0.

A viszonylag korai, 11. percben bekapott gól annyiban mindenképp a Fradi malmára hajtotta a vizet, hogy elvileg az Újpesté lett a kezdeményezés joga, de a játék képe nem változott különösebben, Vignjevics ugyanis jottányit nem változtatott, egy pillanatra sem adta fel csapata stílusát. Az Újpest tovább kereste a párharcokat a középpályán, miközben

a Ferencváros érezve az Újpest reménytelenül erőtlen támadójátékát percről percre álmosodott bele a meccsbe, és a a gólhoz hasonlóan hátulról felépített, tudatos támadásvezetések helyett egy idő után szinte teljes egészében a pontrúgásokra és a kontrajátékra hagyatkozott.

Az Újpest már csak azért sem tudta magához ragadni a kezdeményezést, mert a ferencvárosi szűrőkkel ellentétben két védekező középpályása (Szankovics, Onovo) egyáltalán nem tagozódott mélységben. A két labdaszerző szinte kézen fogva, egymás mellett játszott, csak a védekezésre és a labda forgatására koncentrálódott a tevékenységük. Így viszont ellehetetlenült a Fradi letámadásának átjátszása, a létszámfölényes helyzetek kialakítása az ellenfél támadó harmadában. Ugyan a lila-fehéreknél játszik az NB I labdával talán legjobban bánó, hátulról irányítani a leghatékonyabban képes bekkje, a macedón Ristevski, a hazaiak még sem tudták fokozni a nyomást a Ferencvároson.

Az Újpest helyzetét az is nehezítette, hogy a csapat rendszeresen túl „hosszúvá” vált: a támadók ugyan magasan letámadtak (ennek csapatszintű elindításában Novothny kifejezetten hasznosnak tűnik, legalábbis magyar szinten biztosan), ám mivel Litauszki személyében a védelem közepén lassabb, darabos, kevésbé fordulékony játékos játszik, nem lehetett elég magasra feltolni a védekezés utolsó vonalát. Az Újpest csapatrészei emiatt eltávolodtak egymástól, így az emberfogás fenntartásához rengeteget kellett futnia a játékosoknak.

Stratégiai hiba, vagy a sors keze?

Az idő előrehaladtával egyre inkább

kifejezetten alacsony színvonalú, hektikus vagdalkozássá fajult a meccs: a Fradi nem akarta, az Újpest pedig nem tudta tartósan magához ragadni a kezdeményezést a pályán ellenben sokat szabálytalankodtak a felek (22-13).

Rebrov a meccs hajrájában már egyértelműen arra játszott, hogy csapata kihúzza az 1-0-lal, így hiába vált egy Lanzafame-Böde cserével élénkebbé a Ferencváros letámadása, ebből semmit nem profitáltak a vendégek. Vignyevics eközben Obinnát (57. perc) és Zsótért (64. perc) is pályára küldte, de mivel lényegében posztra cserélt – a két szélső, Beridze és Rácz jött le –, a játék képére nem tudott befolyással lenni.

A Fradi passzivitása Leandro becserélésével lépett végleg szintet, innentől már tényleg csak a labdák elfejelgetése maradt Rebrovék egyetlen célja. Megdöbbentő volt látni, hogy a Ferencváros, bár játékosállománya nagyságrenddel jobbnak tartott, mint a liláké, nem tudja/akarja eldugni a labdát az Újpest elől, hogy lepörgesse az órát, és bár a hazaiaknak nem tudtak kifejezetten helyzeteket kidolgozni, érezhetően nőtt a nyomás a zöld-fehérek kapuján. Ez végül – újpesti szemszögből óriási szerencsével – Simon Krisztián góljában kulminált, bár azt ilyen impotens támadójáték láttán – egyetlen kaput eltaláló lövés – azért nagyon nehéz lenne jogosan leírni, hogy az Újpest megérdemelte a pontszerzést. Ahogy azt is, ezzel a játékkal a Fradi sokra viheti Európában, jelen állás szerint a Bajnokok Ligájában.

OTP Bank Liga, 20. forduló, eredmények:

Újpest FC – Ferencváros 1–1
Gól: Simon K. 93., ill. Varga R. 11.
Budapest, Szusza Ferenc Stadion, 8719 néző. Vezette: Farkas Á.

Bp. Honvéd–Puskás Akadémia 2–1 Gól: Holender 9., 17., ill. Radó 73., Kiállítva: Latifi (81., PAFC), Heris (94., PAFC)
Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion, 1780 néző. Vezette: Vad II

Kisvárda–Debreceni VSC 3–0
Gól: Cukalasz 42., Lukjancsuk 45., Horváth Z. 56.
Kisvárda, Várkerti Sporttelep, 1542 néző. Vezette: Kassai

Paksi FC–Haladás 1–1
Gól: Simon A. 30., ill. Bamgboye 81.)
Paks, Városi Stadion, 1000 néző. Vezette: Solymosi

Mezőkövesd–MTK Budapest 2–3
Gól: Drazsics 28., Vajda S. 47.,  ill. Katona 32., Kanta 65., Vass P. 78.
Mezőkövesd, 1380 néző. Vezette: Berke

Mol Vidi–Diósgyőr 1–2
Gól: M. Scsepovics 3., ill. B. Mihajlovics 28., Karan 33.
Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó, 2540 néző. V: Pintér Cs.

A bajnokság állása:

1. Ferencvárosi TC 20 13 4 3 38–16 22 43
  2. Mol Vidi FC 20 10 4 6 31–21 10 34
  3. Budapest Honvéd 20 9 5 6 23–17   +6 32
  4. Debreceni VSC 20 8 7 5 25–22   +3 31
  5. MTK Budapest 20 9 3 8 31–29   +2 30
  6. Újpest FC 20 7 9 4 22–15   +7 30
  7. Paksi FC 20 6 8 6 25–27   –2 26
  8. Mezőkövesd Zsóry FC 20 6 7 7 28–27   +1 25
  9. Puskás Akadémia FC 20 7 3 10 25–26   –1 24
10. Kisvárda 20 6 4 10 20–35 –15 22
11. Diósgyőri VTK 20 5 6 9 21–31 –10 21
12. Szombathelyi Haladás 20 2 4 14 14–37 –23 10

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Rangado.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.