Magyar foci

Top 7: ők lehetnek az NB I-es idény új sztárjai

Kincset talált a Puskás Akadémia?

A Rangadó.hu összeállításában az NB I-es rajt előtt megvizsgáltuk, kik lehetnek azok a futballisták, akik új belépőként nagyot alkotnak az előttünk álló szezonban.

Egyrészt az új igazolások között keresgéltünk, másrészt azokat a játékosokat vizsgáltuk, akik eddig nem voltak vezérszerepben klubjaiknál. A játékosokat ábécé sorrendben soroltuk fel.

Egy év múlva meglátjuk, kinek hogyan sikerült a 2018–2019-es évad.

Viktor Angelov (Újpest)

A dortmundi születésű, de macedón válogatott Viktor Angelov 2016 óta játszik Újpesten, ám a legutóbbi félévet kölcsönben hazájában, a Rabotnicski csapatában töltötte. Bár az NB I-ben csupán négy meccsig és egy gólig jutott ősszel, otthon elemében volt: 15 bajnokin kapott lehetőséget, ezeken öt gólt szerzett, és volt öt gólpassza is. A Neftci Baku elleni Európa Liga-meccsen csereként kapott szerepet Nebojsa Vignjevics csapatában. Ha marad a liláknál, és hozza azt, amit a Rabotnicski mezében mutatott az elmúlt fél évben, az újpestiek egyik legjobbja lehet.

Fotó: MTI

Bognár István (MTK)

A 27 éves Bognár már közel sem nevezhető fiatal tehetségnek, ráadásul az elmúlt szezonjai nem igazán sikerültek. A DVTK-ban még jó teljesítményt nyújtott, ám 2017 telén a Fradiba szerződött, ahol alig kapott lehetőséget. Egy év jutott neki zöld-fehérben, míg a legutóbbi tavaszt Mezőkövesden töltötte, ahol alapemberként segítette bennmaradáshoz csapatát. Mégis távozott, a következő szezonban az MTK-nál szerepel – ott, ahol édesapja, Bognár György 1987-ben bajnok lett. Bár a kék-fehérek idén várhatóan nem szólnak bele a dobogós helyek sorsába, újoncként is meghatározó középcsapat lehetnek – persze csak akkor, ha lesz megint egy jó Bognár a csapatban.

Fotó: mtkbudapest.hu

Kjartan Finnbogason (Ferencváros)

Az FTC az átigazolási időszak egyik legérdekesebb híreként jelentette be, hogy náluk folytatja a 31 éves csatár, Kjartan Finnbogason, aki az egész NB I első izlandi légiósa lesz. Volt a skót Celtic játékosa is, leggólerősebb időszaka viszont csak utána, 2010-ben kezdődött el: az izlandi KR Reykjavik mezében 82 találkozón 37, a dán AC Horsens mezében 119 meccsen 50 gólt szerzett. 11 alkalommal a válogatottban is pályára lépett, 2017-ben kétszer volt eredményes, de a legutóbbi két világeseményről a keretszűkítéskor lemaradt. Thomas Doll számít rá, kezdő volt az Európa Liga-selejtezőben Lanzafame társaként. Biztosan meg kell küzdenie Böde Dániellel a csapatba kerülésért, de ha azt a mentalitást hozza majd magával, amit az izlandiaktól láttunk a vb-n, kedvenccé válhat.

Az NB I-es felvezetőnk eddigi cikkei

Magyarok vs. légiósok – klikk ide!

Csak két együttes nyerhet?

A pénz beszél, a Fradi győz?

Fotó: MTI

Kiss Tamás (Puskás Akadémia)

Még mindig csak 17 éves Kiss Tamás, aki tavaly a Haladásban robbant be, 13 bajnokin négyszer volt eredményes, voltak közöttük remek találatok is. Le is csapott rá a Puskás Akadémia – a felcsúti lehetőségért olaszországi ajánlatot mondott vissza a támadó középpályás. Bár a klubot a tavalyi szezonban olykor jogosan, olykor szigorúan, de sokat bírálták a légiósok túlsúlya miatt, Kissnek valószínűleg nem kell aggódnia a játékpercekkel kapcsolatban: a Haladás honlapjának adott búcsúinterjújában úgy fogalmazott, „a Puskás új vezetőedzője, Benczés Miklós a korábbiaknál több lehetőséget biztosít a fiatalok számára”, és minden nap azért fog dolgozni, hogy minél többet játsszon. Már csak élnie kell a lehetőséggel.

Fotó: pfla.hu

Emil Lyng (Haladás)

Kisebb meglepetést keltett, amikor a Haladás bejelentette: szerződtette Emil Lynget – ő lett az első dán a szombathelyieknél. A játékos, aki korábban szerepelt a dán korosztályos válogatottakban, a csatárok mögött és a széleken is bevethető. Játszott a francia Lille-ben,  futballozott Belgiumban, Svájcban és Izlandon is, míg tavasszal a László Csaba által irányított, skót másodosztályú Dundee United játékosa volt. Tavaly gyenge idényt, előtte viszont 12 gólos szezont futott – ha azt megismétli, kedvelni fogják Szombathelyen.

Fotó: haladas.hu

Tomislav Mazalovic (DVTK)

A tavaly majdnem kieső DVTK-nál nincs nagy játékosmozgás – cikkünk elkészülésének pillanatában azért bejelentették Tajti Mátyás hazatérését –, érkezett viszont a horvát Tomislav Mazalovic, aki nem tartozik a tucatlégiósok közé. A középpályás a Cibalia Vinkovci színeiben öt, az Inter Zapresic mezében három szezont húzott le a horvát élvonalban, 201 meccsen 15 gólt szerzett. Volt utánpótlás-válogatott és másodosztályú bajnok is. 28 éves, azaz a legjobb korban van, és mivel először állt légiósnak, valószínűleg a motivációja is megvan. Meglátjuk, hogy ez mire lesz elég.

Fotó: dvtk.eu

Vadócz Krisztián (Budapest Honvéd)

Vadóczot nem kell bemutatni senkinek: 14 éve szerepel a nemzeti csapatban, 42-szeres válogatott, az utóbbi évek egyik legsikeresebb magyar légiósa. Játszott francia, skót, holland, spanyol, dán, indiai, svájci, ausztrál és hongkongi csapatokban, legutóbb a Kitchee SC színeiben bajnok és kupagyőztes lett, tavaly a liga legjobb és legnépszerűbb játékosává is a 33 éves középpályást választották. Egyértelműen minőségi igazolás a Honvéd részéről, ráadásul hazatért, hiszen 2005-ig kispestiek játékosa volt, náluk lett válogatott. Azt már most megjósoljuk: a szurkolóknál ismét közönségkedvenc lesz.

Fotó: m4sport.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik