Magyar foci

Petry nem szereti Berlint, Magyarországról a Puskás Akadémia hívta

Pali pedig küldött egy fotót, amelyen Király tartotta a trikómat, az üzenet annyi volt mellé, már vissza sem kell jönnöm...

A Délmagyar.hu-nak adott terjedelmes interjút Petry Zsolt a Hertha BSC kapusedzője, akit a lap munkatársa rögtön azzal szembesített, hogy Király Gábor nemrég Berlinben járt. A szombathelyiek kapusa a legendás mackónadrágot népszerűsítette.

– Nem tudtam, hogy Gabi Berlinbe jön. Azon a hétvégén hazautaztam, Dárdai Pali pedig küldött egy fotót, amelyen Király tartotta a trikómat, az üzenet annyi volt mellé, már vissza sem kell jönnöm… A tréfát félretéve: a jelenlegi Herthában senki nem követi a mackódivatot.

Petry később arról is beszélt, hogy a Hertha vezetőedzője nemcsak kíváló tréfamester, hanem remekül ért a játékosok nyelvén is.

Kiválóan ráérez olyan dolgokra, amelyek nem tanulhatók. Érti a játékosok nyelvét, a kollégáinak szabad kezet ad, jó vele együtt dolgozni – ezt nem mindenhol éreztem. Követel is: aki saját magától a maximumot várja, az a stábjánál is így gondolkozik. Nem szemellenzővel jár, igyekszik újraértelmezni a futballt, reflektál az újításokra. Ennek köszönhető, hogy a legutóbbi két szezonban erőn felül teljesítettünk, a mostanira sajnos ez nem igaz.

Petry korábban kategorikusan kijelentette, hogy nem szívesen dolgozna Magyarországon, és most úgy tűnik, hogy a válogatott sem kivétel ez alól.

– Nehéz erre válaszolni, mert remekül érzem magam a Herthánál, megfizetnek, megbecsülnek szakmailag és emberileg. Olyan környezetben dolgozhatok, ahol a befektetett munka elismeréssel párosul. Nem tudom elképzelni, hogy ez otthon működne. A válogatottnál az utóbbi években a külföldi kapitány telepakolta külföldiekkel a stábot ahelyett, hogy feltörekvő, nyitott magyar szakembereket keresett volna. Ha a sajátjaidat hozod, rögtön ellenszenvessé válsz. Kivételt jelentett Erwin Koeman, de igaz a megállapítás Lothar Matthäusra és Bernd Storckra. Utóbbiról sokszor lehetett hallani, hogy tiszteletlenül viselkedett a környezetével. Kellenek magyarok a stábba, így tudunk belekerülni egy pozitív spirálba, ami ha működik, tíz év alatt változást hozhat.

Petry Zsoltot a Puskás Akadémiától hívták – Fotó: SOEREN STACHE / DPA

A válogatottól ha nem is, de NB I-es csapattól nemrégiben kapott egy telefonhívást.

– Pár hete hívott a Puskás Akadémia, hogy szeretnék, ha elmennék hozzájuk, meg is lepődtem a felkérésen. Elfogadtam, mert ha kérdeznek, elmondom a tapasztalataimat, de a nyakára járni nem akarok senkinek. Sok jó szakember van otthon, aki előre akar lépni, nem csak a kihűlt levest kavargatni, az más kérdés, hogy az ilyet könnyen félretolják, mert ez egy zárt rendszer. Egy akadémia igazgatójaként akkor verném a mellem, ha minden évben kinevelnék olyan játékost, akit elvisz a Mönchengladbach, a Valencia vagy a Porto. Ehhez képest a Puskásban olykor kilenc külföldi van a pályán, ennyi a saját nevelésű játékosokból kellene. Az NB I színvonala pedig folyamatosan csökken.

Fotó: BRITTA PEDERSEN / dpa-Zentralbild / DPA

Olvasói sztorik