Légiósok

Gulácsi: Arsenal, Chelsea? Túl nagy ugrás lenne

A Hali-legenda szerint a két sztárklub nem a magyar kapus szintje.

Gulácsi Péter hónapok óta kirobbanthatatlan a Bundesligában remekül vitézkedő RB Leipzig kapujából, emellett a magyar válogatottnál is kulcsembernek számít. A 27 éves hálóőr néhány nappal ezelőtt angol címlapokon is helyet követelt magának, beszámolók szerint ugyanis a Premier League két sztárcsapata, az Arsenal és a Chelsea is felfigyelt rá, nyomon követi teljesítményét. Ennek kapcsán voltunk kíváncsiak az egykori Haladás-ikon Hegedüs Péter véleményére, aki Király Gábor nevelőedzője volt, jelenleg pedig a Király Gábor Kapusiskola szakmai igazgatója.

– El tudja képzelni a magyar hálóőrt az említett topcsapatok kapujában?

– Tiszta szívből kívánom Péternek, hogy sikerüljön sztárklubba igazolnia, de… Talán akadnak, akiknek nem tetszik a véleményem, ugyanakkor a Chelsea-t és az Arsenalt is nagyon magas szintnek érzem az ő képességeihez mérve.

– Nem tartja valószínűnek az esetében a közeli klubváltást?

– Olvastam én is, mit írt a nemzetközi sajtó, őszintén meglepődtem, nem tudom eldönteni, a hírnek mennyi valóságalapja lehet… Reálisan nem sok esélyt látok arra, hogy olyan sztárklubba kapjon Péter meghatározó szerepet, mint amilyen a Chelsea vagy az Arsenal. A Premier League-t, illetve az említett két csapatot nagyon nagy ugrásnak tartanám, másrészt kicsit félteném is ilyen topklubokban. Péter hosszú éveket húzott le Liverpoolban, ott nem tudott megragadni, ennek nem tudom, milyen okai voltak, szerintem kissé rizikós lenne Angliába visszatérnie. Ennek ellenére azt kívánom, hogy Péter minél sikeresebb karriert fusson be és teljesüljenek az álmai.

– Jó helyen van most Lipcsében?
– Úgy tűnik, Péter megtalálta a számításait, kvalitásaihoz nagyon jól passzol a klub, de nem vagyok abban biztos, hogy másik Bundesliga-csapatnál, mondjuk a Mainznál, a Hannovernél vagy a Freiburgnál is hasonló teljesítményre lenne képes.

– Németországban mindenesetre dicsérik honfitársunkat, elégedettek vele…

– Kicsit úgy érzem, hogy Péter jelen pillanatban túl van sztárolva, az én emlékeimben nagyon él még a portugálok, illetve a svájci válogatott elleni mérkőzésen mutatott teljesítménye… Egy klasszis kapus nem engedhet meg magának hasonló bakikat. Ezentúl meglátásom szerint egy hálóőrnek nem kell hibái miatt mentegetőznie és majd’ fél Európától elnézést kérnie, topkapusok is hibáztak pályafutásuk során, de erre szerintem semmi szükség.

– Mi lehet Gulácsi Péter és az RB Leipzig sikerének titka, hiszen mégiscsak a Bundesliga-tabella harmadik helyét bitorolják.

– A kapusjátékhoz rengeteg szerencse kell, Péter ilyen szempontból szerencsés, hogy a Leipzighez került. A lipcseiek nagyon masszív, stabil futballt építettek fel, olyan védelme van a csapatnak, amely mögött igazából élmény védeni. Péternek már a Salzburgnál is voltak kisebb-nagyobb hibái, eleinte azon is meglepődtem, hogy a Lipcséhez került. Ott végül Gulácsi kivárta a sorát, idősebb riválisa, Fabio Coltorti ráadásul megsérült, azóta Péter véd és sikerült megragadnia a kapuban. Meglátásom szerint most remek helyen van, ez az ő szintje.

Gulácsi kirobbanthatatlan a lipcsei kapuból Fotó: AFP/HENDRIK SCHMIDT/DPA

– A válogatottban is övé az egyes számú mez, erre rászolgált?
– Jelen pillanatban nincs nála jobb magyar hálóőr, ezért is kirobbanthatatlan. Hiába ámítjuk magunkat azzal, hogy kapusfronton jól állunk – szerintem ez nincs így. Király Gábor nagy űrt hagyott maga után; Gulácsi Péteren és Megyeri Balázson kívül pedig jegyzett külföldi bajnokságban szereplő magyar kapust nem nagyon tudunk említeni.

Megyeri sérült, de Gulácsi is kihagyja a soron következő válogatott összetartást, így november közepén Gróf Dávid, Kovácsik Ádám vagy Dibusz Dénes kaphat lehetőséget címeres mezben Costa Rica és Luxemburg ellen. Róluk mi a véleménye?
– Nem szeretnék senkit sem megbántani, és tudom, hogy „csupán” barátságos mérkőzésekről lesz szó, de meglátásom szerint nagy bátorság velük hadba indulni a következő találkozókon.

Olvasói sztorik