Légiósok

Nagy Dominik szembefordította magával a drukkereket

A szakértő szerint a Legia második csapatához száműzött játékosok ritkán térhetnek vissza az első kerethez.

Roppant nehéz helyzetbe került lengyelországi légiósunk, Nagy Dominik. A varsói Legia magyarját a klub a negyedik osztályban vitézkedő második számú együtteséhez száműzte, utoljára október elsején játszhatott az élvonalban.

A lengyel sajtóban több verzió él arról, miért sorolták vissza Nagy Dominikot. Felvetődött, hogy az M4 Sportnak adott interjúja miatt tették ki a felnőtt keretből, de felröppent, hogy túl sok időt töltött éjszakai bárokban, miközben az elnök, Dariusz Mioduski azzal érvelt, hogy egyszerűen „rosszul játszott, és nem a futballra koncentrált”, ezért száműzték.

A lehetséges okokról a lengyel foci szakértőjével, az Ekstraklasa főszerkesztőjével, Mitrovits Miklóssal beszélgettünk.

– Elképzelhető, hogy Nagy Dominik valóban túl sok időt töltött a varsói éjszakában, ezért száműzték az első keretből?
– Azt nem tudom megerősíteni, hogy Nagy Dominik belement-e a varsói éjszakába vagy sem. Ugyanakkor hozzá elég közel álló személlyel többször is beszéltem telefonon az elmúlt napokban, tőle úgy tudom – illetve nekem is az a személyes tapasztalatom –, hogy Dominik nem az a nagy bulizós fajta. Ez nem azt jelenti, hogy ki sem mozdul az otthonából és nem ül be valahova, de nem alkoholizál, nem él ilyen szerekkel. Az viszont előfordul, hogy Varsóban egy huszonéves fiatal beül éttermekbe, kávézókba, vagy esetleg este kimozdul valahova, de mindezekre nem mondhatjuk, hogy belecsapott volna az éjszakába, és emiatt nem tudott jól teljesíteni az edzésen.

Mitorvits Miklós szerint súlyos büntetést kapott Nagy Dominik Fotó: Vehír

– Egy fiatal számára mennyire élhető város Varsó?
– Az biztos, hogy Dominik társasági ember, Varsó pedig kiváló lehetőséget ad arra, hogy az ember kimozduljon, jobbnál jobb helyek vannak a városban.

– Úgy hírlik, az információ nagyon gyorsan jut el egyik pontból a másikba…
– Ez így igaz, ha Varsóban egy Legia-játékos kimozdul bárhova – legyen szó étteremről, bárról, kávézóról –, bármikor – ebéd-, vagy éppen vacsoraidőben –, azt a Legiánál fél-egy órán belül tudják a vezetők. Ez egészen biztos, hogy szokatlan volt Dominik számára, hiszen a Legia szimpatizánsai valóban mindenhol ott vannak.

– Nagy Dominik azt nyilatkozta, hogy a Legiára amolyan ugródeszkaként tekint, és akár már nyáron továbbállna egy erősebb bajnokságba. Ez a vallomás lehet a bajok eredője?
– Erre valóban nagyobb esély van, a lengyel sajtóban is erre az ominózus interjúra hegyezték ki Nagy Dominik második csapatba való száműzését, mivel meglátásuk szerint nem nyilatkozhat ilyet egy játékos a szezon első harmadában. Ráadásul az időzítés is roppant rosszkor jött, hiszen az utóbbi hetekben a csapatnak sem ment túl jól, éppen ezért a klubvezetők és a szurkolók is teljes erőbedobást várnak el mindenkitől. Később aztán Dariusz Mioduski tagadta, hogy a nyilatkozat miatt került volna bajba Nagy Dominik, az elnök inkább az éjszakázással magyarázta honfitársunk visszasorolását. Összességében tehát nem tudjuk, mi az igazság.

Nagy Dominikot a második csapathoz száműzték Fotó: Getty Images

– A Legia-táboron belül milyen a Nagy-ügy visszhangja?
– Szerdán beszélgettem több Legia-szurkolóval, mivel kíváncsi voltam a véleményükre. Ők azt mondták, hogy az interjú miatt került bajba Nagy Dominik. Többen ki is jelentették, hogy meglátásuk szerint helyes döntés volt a klub részéről a második csapatba száműzni a fiatal magyart, hiszen egy Legia-játékos nem tehet ilyen nyilatkozatot, még akkor sem, ha így gondolkodik jövőjéről.

– Talán Varsóban más tapasztalat élt a magyar játékosokról?!
– A mai napig él egy mintapélda Nikolics Nemanja személyében, akiről mindenki tudta, aligha a Legia Warszavából megy nyugdíjba. Ő mégis úgy nyilatkozott a jövőjéről, amikor a klub alkalmazásában állt, hogy kijelentette minden egyes alkalommal: bajnok, kupagyőztes és gólkirály akar lenni a Legiával, és ha ezek után úgy alakul, hogy érdeklődnek iránta, akkor lehet tárgyalni a jövőjéről. Az a véleményem, hogy Nagy Dominiknak is hasonló utat kellett volna választania és így nyilatkoznia, de sajnos nem így tett…

– Példa nélküli, vagy inkább gyakori, hogy a Legia vezetői hasonlóan járnak el kényes ügyekben?
– Meglátásom szerint Dominik elég súlyos büntetést kapott. A Legia történetében ugyanakkor előfordult már ilyen, akadnak évről évre olyan játékosok, akik a második csapatnál kötnek ki, de sajnos a példa azt mutatja, hogy nem nagyon térnek vissza.

– Borús jövőkép várhat honfitársunkra?
– Egy pillanatig sem szeretnék Nagy Dominik jövőjéről dönteni, vagy megmondani, mi lesz vele. Azt viszont tudnia kell, hogy nagyon nehéz lesz visszaverekednie magát az első csapatba. A tartalékoknál jóval többet kell mutatnia, mint csapattársainak. Nagy Dominikot nem azért küldték le, hogy segítsen a második csapatnak, hanem büntetésből, ami sokkal rosszabb kategória.

Vajon mikor tér vissza az első csapat keretébe Nagy Dominik? Fotó: legia.com

– A kialakult helyzet a Legia üzletpolitikáját sem segíti.
– Azt gondolom, a Legia nem hozott jó döntést Nagy Dominik ügyében. Négy évre igazolták le a játékost, mégpedig azzal a céllal, hogy felépítsék. Volt egy hasonló futballista a Legiában, Ondrej Duda személyében, a szlovák válogatott játékos 19 éves volt, amikor megvásárolták a Kassától. Később Németországba, a Hertha BSC-nek nagyon jó pénzért, több millió euróért adták tovább. Szerintem Nagy Dominikkal is valami hasonló lehetett a céljuk… Ha viszont Dominikot csupán a negyedosztályban játszatják, akkor erősen kérdéses, hogy onnan hova lehet eladni jó pénzért. Szerintem sehova! A klub tehát így önmaga anyagi érdekei ellen is dolgozik.

– Miben bízhat Nagy Dominik?
– Ha keményen dolgozik, kiemelkedőt nyújt – sajnos a legutóbbi negyedosztályú bajnokija után nem erről lehetett hallani –, folyamatosan jól teljesít, ez esetben a klub érdeke is az lesz, hogy visszahozzák az első csapatba, még akkor is, ha elkövetett egy ilyen hibát. Azt gondolom, ha csak az interjúról van szó, akkor ez egy elég súlyos büntetés a klub részéről egy fiatal, kommunikációban még kissé tapasztalatlan futballista számára.

– A szurkolók könnyebben megbocsájthatnak?
– A saját szurkoló-ismerőseim között végzett minifelmérés azt mutatja, hogy Dominik szembefordította magával a drukkereket. Ez pedig Lengyelországban elég komoly dolog, nevezhetjük nagy hibának. Ott nehezebb a szurkolók szimpátiáját visszaszerezni, mint a klubvezetőkét. Ha egy játékos nem lojális a klubhoz, akkor azt egy olyan szurkolótábor, mint amilyen a Legiáé, nagyon nehezen viseli. Azért is bosszantó a most kialakult helyzet, mivel a szurkolók kivétel nélkül nagyon szerették Dominokot az ominózus nyilatkozatig, sőt úgy hallottam, maga a játékos is élvezte a szurkolói közeget, tehát szívesen osztott aláírásokat, vagy állt össze közös fotóra bárhol, bárkivel.

A szurkolók nem szeretik, ha egy játékos nem lojális a klubhoz Fotó: Getty Images
Olvasói sztorik