Légiósok

A magyar, akit leigazolt az Ajax: Schön Szabolcs végigjárná a ranglétrát

A fiatal magyar játékos és menedzsere, Fülöp Ferenc exkluzív részleteket osztott meg az Ajax-szerződés részleteiről.

Kapcsolódó cikkek

Korábban beszámoltunk arról, hogy a magyar futball egyik nagy ígérete, Schön Szabolcs külföldön folytatja pályafutását. A Magyar Futball Akadémia növendéke kedden utazott el Amszterdamba, az Ajax-szerződésről a játékos képviselője, Fülöp Ferenc nyilatkozott honlapunknak.

– A két klub, a Honvéd és az Ajax nagy vonalakban már megegyezett egymással, azt gondolom, az aláírással már nem lesz probléma. Az amszterdamiak pár napon belül hivatalosan is bejelentik Szabolcs érkezését. Mivel Szabi még fiatalkorú, így maximum három éves megállapodást kínálhatott neki a klub, mivel fél-szezonban vált, ezért két és fél évre kötelezi el magát – meséli a Football Management Forever Hungary alapítója.

– Az Ajax Amszterdam mellett korábban a Chelsea élénk érdeklődéséről is lehetett hallani. Miért esett végül választásuk a holland topklub mellett?
– Szabolcs korábban néhány alkalommal már részt vett próbajátékon az Ajaxnál, ahol nagyon jól érezte magát, már az első alkalom után azt tapasztalta, jó választás lenne számára a holland klub. Később aztán a Chelsea is hívta próbajátékra, ezért Londonba is elutazott a topcsapathoz. Ez a lehetőség is tetszett Szabolcsnak, de végül úgy láttuk, a fejlődése érdekében az Ajax Amszterdam lehet számára az ideális választás.

– A Schön-család is Szabolccsal tart Amszterdamba?
– Nem, Szabi egyedül költözik Amszterdamba! A holland kluboknál nincsen bentlakásos akadémia, a fiatal játékosokat – 18 éves korukig – családoknál helyezik el. Egy Ajax-szurkoló család viseli gondját Szabolcsnak, velük fog együtt élni, mint családtag. Horváth Olivér szintén az Ajax játékosa, őt is egy holland családnál helyezték el, ahol minden kívánságát lesik. Szabolcsra is ez vár, biztos vagyok abban, hogy jó helyre kerül.

– Melyik csapatnál számítanak Szabolcsra a jövőben?
– A tervek szerint az U17-es csapattal edz és játszik majd tavasszal. Szabi játéktudását elismerik a klubnál, ősszel is folyamatosan érdeklődtek, mikor csatlakozik végre végleg hozzájuk a magyar játékos. A megállapodásnak köszönhetően a klub örül, hogy ilyen kvalitású támadóval erősödtek, Szabolcs pedig boldog, hogy oda igazolhatott, ahova szeretett volna.

Fülöp Ferenc után Schön Szabolcs vette át a szót, akit arról kérdeztünk, mit jelent számára, hogy az Ajax Amszterdamnál folytathatja pályafutását.

– Óriási boldogság számomra, hogy ilyen patinás klubhoz kerültem, ha élni tudok a lehetőséggel, nagyon sokat fejlődhetek az Ajax Amszterdamnál, bízom abban, hogy nagyon jó játékos válhat belőlem. Ehhez minden feltétel adott az Ajaxnál, csak rajtam múlik, mit hozok ki a nagyszerű lehetőségből – hangsúlyozta a magyar utánpótlás válogatott kiválósága.

– Hosszú éveken keresztül erősítette a Magyar Futball Akadémiát, nehezen vett búcsút a klubtól?
– Nyolc-kilenc évet játszottam az akadémián, természetesen így nehezen intettem búcsút korábbi klubomnak. Jól éreztem magam a Magyar Futball Akadémián, folyamatosan fejlődtem, és sok jó barátot szereztem az ott töltött évek alatt. Nehéz volt megválni a klubtól, de a fejlődésem érdekében úgy érzem, jó döntés az Ajaxhoz szerződni. Nagyon sokat köszönhetek a Honvédnak, hiszen itt kaptam meg a foci alapjait, a kispestiek indították el focis pályafutásomat, ezért mindig hálás leszek nekik, ezúton is köszönöm a segítséget és a támogatást.

– Hét elején már meg is érkezett Amszterdamba, milyenek az első benyomásai?
– Nagyon jók a tapasztalataim, korábban kétszer egy-egy hetet már eltöltöttem az Ajaxnál, több utánpótlás csapatnál is edzettem – így jónéhány játékost már jól ismerek, mint ahogy az edzőket is. Mindenki nagyon kedvesen fogadott, rendkívül családias klubot ismertem meg Amszterdamban. Jelenleg az edzőkkel és a társakkal is angolul kommunikálok, de a klub már tájékoztatott arról, hogy a jövőben minden nap holland órára járok. Szeretném minél előbb elsajátítani a nyelvet, hiszen ez segítheti a még rugalmasabb beilleszkedést.

– Rögtön edzésbe is állt új klubjánál?
– Az első nap kondicionáló edzésen vettem részt, illetve már túl vagyok különböző orvosi felméréseken is; csütörtökön pedig két szabadtéri edzés várt rám. A korábbi tapasztalataim alapján az Ajax tréningjei pörgősek és tempósak, nagyon kell ügyelni a gyakorlatok pontos végrehajtására. Kedden megkaptam az Ajax-felszerelésemet, az ismerkedés után két nagy táskával tértem vissza a szállodába.

– Mik a céljai a tavaszi szezonra nézve?
– Célom egyértelmű: tavasszal szeretnék folyamatos játéklehetőséget kapni az U17-es csapatban és minden meccsen a legjobbat kihozni magamból. Hosszútávú célom végigjárni azt az utat, ami a profi labdarúgáshoz elengedhetetlen. Előbb az U17-es és az U19-es csapatban szeretnék bizonyítani, majd a holland másodosztályban, a Jong Ajax (Ajax Amszterdam II – szerk.) színeiben. Később természetesen szeretnék az Ajax felnőtt csapatában is bemutatkozni. A játék minden elemében fejlődnöm kell, különösen igaz ez a gyengébbik, azaz a jobb lábamra. Nem csak a bal lábammal, de a jobbal is szeretnék magabiztosan játszani, és persze az erőnlétemen is fejleszteni kell – tekintett előre Schön Szabolcs.

Olvasói sztorik