NB I

A Honvéd fiataljáért versenyez a Chelsea és az Ajax

Schön Szabolcs a két klubnál már próbajátékon is bizonyíthatott.

Schön Szabolcs az elmúlt hetekben az angol Chelsea FC-nél vett részt próbajátékon. Mondhatnák, a története teljesen álomszerű. Szabolcs sosem menedzserek segítségével került látóképbe, hanem a tehetsége, a nyújtott teljesítménye alapján került fókuszba a nagy csapatoknál – írja a Bp. Honvéd hivatalos honlapja.

Schön állandó tagja a magyar korosztályos válogatottnak, ráadásul 16 éves kora ellenére az előző évben nagyrészt az U17-es csapatban szerepelt, de arra is volt példa, hogy edzőmérkőzésen az U19-es csapatot erősítette. De ha ez nem lenne elég, nyáron a Bp. Honvéd FC első csapatában is bemutatkozott, a Diósgyőr FC elleni barátságos mérkőzésen. Az U16-os bajnokság végeztével Japánba utazott a válogatottal, ahol három mérkőzést játszott az együttes. A nyáron részt vett még a Telki Kupán, szintén a válogatottal és elhódította a gólkirályi címet.

De hogy is kezdődött ez a mostani történet? Schön Szabolcsot a Chelsea legendája, Tommy Langley fedezte fel egy válogatott mérkőzésen. Tommy Langley azonnal felkereste a Magyar Futball Akadémiát és azóta folyamatosan figyelte Schön útját. Egy egész stáb látogatott ki a legutóbbi Puskás-Suzuki Kupára, ahol elemezték a fiatal támadó mozgását, hatékonyságát a támadásépítésben és befejezésben, figyelték hogyan képes labdát szerezni, hogyan támad vissza labdavesztés esetén, mennyire tud egy az egy ellen játszani, milyen gyorsan képes dönteni, futni, milyen a játékintelligenciája. Kevés olyan játékos volt eddig a magyar futball-történelemben, akire ily módon figyelt volna fel a Chelsea – adott tájékoztatást Herczeg Vince a Magyar Futball Akadémia igazgatója.

A nyarat Szabolcs sok edzéssel, sok mérkőzéssel és kevés pihenővel töltötte, augusztus 6-án utazott Angliába, hogy a nagy múltú klubnál vegyen részt próbajátékon, ahonnan augusztus 16-án tér vissza Magyarországra. Annak ellenére, hogy az angolok megkérték, maradjon még egy hétig. Schön a pihenő mellett döntött, mert, fontos volt számára, hogy jól szerepeljen jövő héten az U16-os válogatott Wales elleni mérkőzésein. Inkább, majd ezután megy ki újra egy pár napra Londonba.

Szabolcs egyébként augusztus 13-án a Fulham ellen játszott edzőmérkőzést, jobb és bal oldali támadóként is tesztelték, mind a két félidőben voltak remek megmozdulásai. Jim Fraser komoly tárgyalásokba kezdett Tommy Lenleyvel és az ő magyarországi partnerével, Soós Kálmánnal Schön Szabolcs profi pályafutását illetően.

Nehéz döntés előtt áll a 16 éves támadó, hiszen nem csak a Chelsea várja őt vissza, de konkrét ajánlattal kopogtat az ajtaján az Ajax is, ahol korábban szintén megfelelt, amikor a Magyar Futball Akadémia holland szakmai igazgatója Jasper De Muijnck vitte ki Szabolcsot. Hogy még nehezebb legyen a döntés, természetesen Marco Rossi együttese is komoly perspektívát lát az akadémia fiatal támadójában, és talán nem is olyan sokára bemutatkozhatna a Bp. Honvéd első csapatában is NB I-es bajnoki mérkőzésen. Szeptemberben kell meghoznia a végleges döntést.

Egy ilyen csodatörténet után nem mehetünk el szó nélkül az egyesülete mellett. A Magyar Futball Akadémia sok éves szakmai munkájának egyre jobban beérik a gyümölcse. Talán nem is az mutatja a legtöbbet, hogy korosztályos csapataik hányadik végeznek a saját bajnokságokban és hány korosztályos válogatottat nevelnek évről évre, hanem hogy hány játékost adnak az első csapatnak. Bár nem mellékesen az eredményesség tekintetében MLSZ 2016 évi jelentése szerint is első helyen állnak a hazai akadémiák között, mindig is azt vallották, hogy az MFA küldetése az, hogy a Bp. Honvéd első csapatának nevelje ki a játékosokat. Ha az elmúlt és a jelenlegi szezont nézzük, több saját nevelésnek is sikerült bemutatkoznia az NB I-ben. Sőt mára már 5-6 rendszeres kezdő is van a felnőtt első osztályban, de összesen 7-9 saját nevelésű volt akadémista játszik hétről hétre a Honvéd FC csapatában. Az meg pláne érdekes, hogy jelenleg a dobogón áll a csapat.

Természetesen akadnak azonban kivételek is, akik még mielőtt eljutnának Marco Rossi együtteséhez, külföldön figyelnek fel rájuk. Schön Szabolcs korosztályából Horváth Csanád a portugál Guimaraes együtteséhez igazolt, míg Szerető Krisztofer az angol Stoke Cityhez.

Olvasói sztorik