Légiósok

A portugál másodosztály alsóháza is megállná a helyét az NB I-ben

A Guimaraes második csapatában játszó Bíró Bence szerint a Sporting II középcsapat lehetne itthon.

Kapcsolódó cikkek

A Rangadó.hu már többször is beszélgetett a portugál Vitória Guimaraes SC magyar reménységével, Bíró Bencével (e cikkeket jobb oldalt találhatók), de a legutóbbi interjúra már több mint fél éve került sor, így lapunk arról érdeklődött nála, hogyan alakul eddig a mostani szezon a luzitánoknál – azt tudjuk, hogy az U19-es válogatottal Svájc előtt sikerült a mieinkkel az elitkörbe jutnia.

– A Guimaraes második csapatával a portugál másodosztály holtversenyben tizedik helyén állnak. Hogy értékeli a 2016-17-es idényt?

– A mostani szezon elején kerültem fel az U19-es csapatból a második kerethez, és óriási különbséget érzek a kettő között. Ez már felnőtt foci, az elején kissé nehéz volt, de úgy érzem, sokat lehet itt fejlődni. A bajnokság kemény, rengeteg csapat van [a portugál másodosztály 22 csapatos – a szerk.]. Rosszul kezdtük a pontvadászatot, egy ideig kiesőhelyen is álltunk, de az elmúlt időszakban összeszedtük magunkat és a tabella közepére kapaszkodtunk fel.

– Ön eddig kilencszer léphetett pályára huszonegy forduló alatt. Mennyire elégedett ezzel?

– Meglehetősen. Az idény előtt nem is számítottam arra, hogy akár kezdőként is pályára léphetek. Igyekeztem élni vele, remélem, a továbbiakban is kapok lehetőséget.

– A portugál második vonalban a Guimaraes mellett a Porto, a Sporting, a Braga és a Benfica második számú gárdái is szerepelnek, de a huszadik fordulóig egyedül utóbbi állt a Vitória előtt, holott a három tradicionális nagycsapatról is beszélünk. Mennyire reális ez?

– Az elmúlt fordulókban mind a néggyel megütköztünk, a Bragától 2-0-ra kaptunk ki, a Benfica ellen a 86. percig vezetve végül vereséget szenvedtünk, míg a Sporting és a Porto ellen gólt sem kapva összesen 5-0-ra nyertünk, úgyhogy szerintem teljesen reális, hogy ott álljunk, ahol.

– A Sporting második számú csapata – amely jelen pillanatban a tizenötödik helyen áll – nemrég Magyarországon is járt, hiszen az MTK stadionjának átadóján ők léptek pályára és sokáig vezetve végül is döntetlent játszottak a kék-fehérekkel. A portugál másodosztály alsóházában szereplő gárda milyen esélyekkel indulna a magyar élvonalban?

– Rengeteg tehetségük van, mi is alaposan megszenvedtünk ellenük, úgyhogy azt gondolom, a magyar NB I-ben egy középcsapat lehetnének.

– Mit vár a tavasztól? Hányadik helyre futhat be a Guimaraes II?

– A cél a középmezőny, hogy a végén ne kelljen vért izzadni a bennmaradásért. Már a szezon előtt is ezt tűztük ki és egyelőre nem kellett változtatni rajta.

– Beszélt már az edzőkkel arról, hogy mennyire elégedettek az ön játékával?

– Külön nem, de azt gondolom, nem lehet okuk panaszra, hiszen minden edzésen odateszem magam, és a mérkőzéseken sem vallottam kudarcot. Ez a kilenc lejátszott mérkőzés is ezt támasztja alá.

Olvasói sztorik