Légiósok

Magyar focicsoda: portugál profi szerződés 17 évesen

Biró Bence 3+2 évre írt alá a Vitória Guimaraeshez, ami ilyen fiatalon ritkaságnak számít.

Bíró Bencét már nagyon fiatalon kinézte magának portugál csapata. A kispesti Magyar Futball Akadémián nevelkedő, mindössze 17 éves focista 2014 nyara óta a Vitória Guimaraes együttesét erősíti. Sikerrel. Erre utal az is, hogy nemrég megkapta élete első profi szerződését.

– Nagyon szeretek itt élni, úgy érzem, sokkal több lehetőségem van arra, hogy futballista lehessek. Tapasztalatom szerint Portugáliában gyorsabban fejlődök, erősebb a bajnokság is – mondta a Rangadó.hu megkeresésére Bíró Bence.

– Profi szerződést kapott, ez azt jelenti, hogy a Guimaraes felnőtt csapatával edz?
– Az U19-es csapattal készülök, de néhány tréning erejéig már a B-, sőt az A-kerettel is gyakorolhattam.

– Egyszerre került Guimaraesbe Balázs Benjáminnal, az ő ottani karrierje viszont véget ért, miután a 43 fős keretbe sem nevezték. Mit tud erről?
– Nem sokat. Valóban nagyjából egyszerre igazoltunk a Vitóriához, tartottuk is a kapcsolatot, találkoztunk. Fél évet lehúzott a B-csapatnál, aztán az első télen távozott.

– Magyarországon nem tartozik az ismertebb csapatok közé a Guimaraes. Mennyire számít népszerűnek Portugálián belül?
– Tavaly ötödikként, Európa-liga-indulóként végeztünk. Nagyjából itt is a helyünk. Ennek tükrében azt kell mondanom, hogy ebben az évadban várakozáson alul teljesít a csapat, hiszen a 11. helyen áll a bajnokságban. Utánpótlásszinten viszont abszolút az élmezőny tagjai vagyunk, az U19-ben például az előkelő második pozíciót foglaljuk el. Két évvel ezelőtt – amikor jómagam még nem voltam a csapat tagja – megnyerte az országos bajnokságot ez a korosztály.

– Mennyire jellemző, hogy a három portugál topcsapat “lerabolja” a kisebbek játékosait?
– Az utánpótlásban nem gyakran fordul elő, de később természetesen beindulnak, akár már a B-csapatban játszók is „veszélyben” vannak. Hozzánk elsősorban Porto van közel, az ottani klub az elsődleges felvevőpiacunk.

– 17 évesen profi szerződést kapott a Vitóriától. Ez általános jelenség?

– Abszolúte nem. A tavalyi U19-es csapatból mindössze hárman kaptak, mindannyian utolsó évesek voltak. Első évben felettébb ritka, hogy ilyen megtörténjen. Jelenleg hatan rendelkezünk profi szerződéssel ebből a korosztályból, valamint egy még fiatalabb, 2000-es születésű labdarúgó. Három plusz két évre írtam alá, tehát bíznak bennem.

– Biztató előjelek. Ha így tudja folytatni a munkát, mikor mutatkozhat be a felnőtteknél?
– Az a terv, hogy ezt az évet befejezem az U19-cel, jövőre a legrosszabb esetben a B-csapattal készülhetek, de ha minden rendben van, akkor már jövőre a felnőttekkel játszhatok.

– Hogyan élte meg, hogy a magyar U19-es válogatott nem jutott be az Európa-bajnoki selejtező elitkörébe?
– Szerintem jó csapattal utaztunk ki, és jó mérkőzéseket is játszottunk. Az első találkozón 4-0-ra vertük Kazahsztánt, de Montenegró ellen nem volt szerencsénk, akkor 3-0-ra kikaptunk. Az utolsó fordulóban a házigazda horvátok ellen ki-ki meccsen aztán ismét kevés hiányzott, de pechünk volt, 1-1 lett a vége.

– Nem volt elvárás a továbbjutás?
– De, természetesen.

– Kleinheisler László úgy lett a felnőtt válogatott tagja, hogy Bernd Storck az U21-es válogatottnál kiszúrta, és a szárnyai alá vette. Néhány nappal ezelőtt Kocsis Gergőről is hasonlóan pozitívan nyilatkozott, könnyen lehet, hogy ő lesz a következő felfedezett. Önt látta már játszani?
– Igen, például az említett Eb-selejtezőket is megtekintette, de azt hiszem, talán már az U18-as válogatott mérkőzéseit is figyelte. Egyelőre azonban nem volt szerencsém személyesen beszélgetni vele.

Olvasói sztorik