Légiósok

Mervó: „A felnőtt válogatott még korai”

Alvás, evés, edzés és nyelvtanulás szerepel a fiatal csatár svájci napirendjében.

Kapcsolódó cikkek

A nyári, új-zélandi U20-as világbajnokság társgólkirályi címe után mindenképpen külföldre akart szerződni a győri Mervó Bence, aki végül az MTK-n keresztül a svájci élvonalbeli FC Sion gárdájához írt alá négy évre. De mivel az átigazolási időszak zárása után tette mindezt, csak a téli szünet után léphet pályára Vanczák Vilmos csapattársaként.

A fiatal csatár a Digi Sport televízió reggeli műsorában a napirendjéről, és a válogatottbeli kilátásairól is beszélt, nem tagadta, hogy nehezebb felvenni az iramot, nehezebbek és sokkal hosszabbak az edzések odakint.

– Nagyon jól fogadtak a társak, az edző és az elnök is. Európa Liga-résztvevő csapatba sikerült szerződnöm, amely sokra viheti, mert nagyon jó játékosok alkotják. Itt igazán csak a focira kell koncentrálnom. Nézték a világbajnokságon készült videóimat, és mondták, hogy jó benyomást tettem az elnökre és az edzőre, ezért mindenképpen le akartak igazolni – kezdte Mervó Bence.

– Segítséget jelentett, hogy Vanczák Vilmos személyében már játszik ott egy magyar labdarúgó?
– Igen, őt nagyon tisztelik itt, hiszen több éven keresztül csapatkapitány volt, és még mindig neki van a legkomolyabb szava a keretben. Nagyon sokat segít, amióta itt vagyok, mindig számíthatok rá. Rendkívül jó és segítőkész ember a pályán és azon kívül is.

– Olyanok is vannak, akik még Vincze Ottóra is emlékeznek?
– Így van, az elnöknek a mai napig nagyon jó kapcsolata van Vincze Ottóval. A szerződéskötés előtt odaadta nekem a telefont, és mondta, beszéljek egy kicsit Ottóval, hogy megtudjam, mit gondol ő a Sionról. Egy órán keresztül beszélgettünk telefonon, és meggyőzött. Már az első pillanatokban meggyőzött a klub, az elnök és az edző is, de Ottó szavai is sokat számítottak, hogy ideigazoljak.

– Milyen feltételek közé került?
– Ez a csapat nagyon sokra hivatott, ilyen szempontból nagyon nagy az elvárás, és teljesen más a ritmus, mint otthon volt. Nehezebb felvenni az iramot, nehezebbek és sokkal hosszabbak az edzések, de rendkívül örülök, hogy ide tudtam igazolni, mert ez egy fiatal játékosnak nagyon jó ugródeszka minden szempontból.

– A Deportivo La Corunához vagy a Palemóhoz állt közelebb nyáron?
– A spanyol focihoz álltam közelebb, tehát inkább a Deportivóhoz, de volt egy másik klub, a Rayo Vallecano, ahhoz még közelebb álltam. De pozitívan állok a sorsom alakulásához, három hete vagyok itt, és eddig csak az edzésekkel voltam elfoglalva.

– Ősszel még nem játszhat. Ez jó vagy rossz?
– Egymagamban mindig dolgoztam, de számomra kimaradt a nyári felkészülés. Az új csapatom erőnléti edzője pótolni akarja ezt, ezért dupla munkát végzek. Úgy gondolom, előny, hogy lehetőségem van a felzárkózásra, mert a kimaradt két-három hónapot fokozatosan vissza kell hozni. Már el is kezdtem, és nagyon sokat segítenek. Együtt készülök a csapattal, és külön is dolgozom pluszban. Naponta két-három edzés biztosan van. Alvásból, evésből és edzésből áll az egész napom. Egy kis nyelvtanulás is szokott lenni, itt a francia a hivatalos nyelv, de először angolul tanulok, hogy az menjen teljesen jól. Vanczák Vili mesélte, hogy eleinte neki is nehezen ment a francia, egy-másfél év volt, mire teljesen megtanulta.

– Figyeli a konkurenciát? Hat csatár van a Sion keretében…
– Igen, figyelem őket, és láttam, hogy roppant fiatal csatárai vannak a csapatnak. Meg merik húzni, hogy fiatalokat igazolnak, és játszatják is őket.

– Mi a cél a klubnál?
– Az elnök elvárása, hogy az Európa Ligában legyünk ott a következő szezonban is, illetve nyerjük meg a bajnokságot. Az állománya alapján ott kell lennie a csapatnak, mert nagyon jó játékosok alkotják.

– Svájcból van esélye fiatalként bekerülni a felnőtt válogatottba?
– Nagyon sokat kell edzenem, dolgoznom, hogy odakerülhessek. Eddig is mindig így építettem fel a karrieremet, hogy nagyon sokat dolgoztam. Sok mindenről le kellett mondanom, most is ez vár rám. Lépésről-lépésre kell haladnom, nem akarom elkapkodni, de persze, szeretnék minél hamarabb bekerülni. Az a célom, hogy egyszer magamra húzhassam a címeres mezt a felnőtt válogatottban. Az a lényeg, hogy türelmesnek kell lenni, és akkor minden el fog jönni, abban az időben, amikor kell.

– Az Európa-bajnokság még korai cél lenne?
– Nem biztos… Most először felépítenek itt, Sionban, és valószínűleg a jövő héten behívnak az U21-es válogatottba, ott tudok játszani, meg tudom mutatni, milyen állapotban vagyok. A felnőtt válogatott még korai… Reálisan nézve még nagyon sokat kell dolgoznom, hogy odakerülhessek. Sajnos, most kiesek a játékból, de ennek van jó oldala is: legalább felépítem magam, és jó ritmusban kezdhetem a jövő évet.

Olvasói sztorik