Légiósok

Bogdán végre tényleg bemutatkozhat a Liverpoolban

Szóhoz jutott már felkészülési mérkőzéseken, de most a Ligakupában is bizonyíthat.

Kapcsolódó cikkek

Bogdán Ádám többször is állt már az angol élvonalbeli Liverpool FC kapujában felkészülési találkozón, ám tétmeccsen eddig még nem mutatkozhatott be. Most azonban a jelek szerint ennek is eljött az ideje: a vörösök ma este a Carlisle United ellen lépnek pályára a Ligakupában, ezen a találkozón pedig a hétvégente kevesebb szerephez jutó játékosok is szóhoz juthatnak majd.

Ilyen Bogdán Ádám is. A magyar kapus a meccs kapcsán Liverpool Echocímű helyi lapnak adott interjút.

– Nem azért jöttem, hogy a padon üljek – kezdte Bogdán. – Az esti kezdőcsapatunk névsorát még nem jelentették be, de ha valóban a tizenegyben leszek, akkor a mai lesz életem legnagyobb napja.

– Ha pályára kerülök, végre megmutathatom, mire vagyok képes. Mindannyian azért vagyunk itt, hogy élvezzük a játékot a Liverpoolban. Nem azért írtam alá, hogy második számú kapusként boldogan ücsörögjek a padon, mindenképp be akarok kerülni a kezdőbe.

Bogdán egyébként csak hazai játékosként számít újoncnak Liverpoolban, hiszen januárban egy FA Kupa-meccsen még a Bolton színeiben már játszhatott az Anfield Roadon. Nem is akárhogy: több parádés védésével 0-0-ra mentette a találkozót. Az újrajátszást sérülés miatt ki kellett hagynia.

Bogdán azon az egy meccsen győzte meg a nyáron Brad Jonestól elköszönő Brendan Rodgers menedzsert és stábját arról, hogy ő a megfelelő választás. Válogatott kapusunk így emlékszik vissza a találkozóra:

– Remek nap volt az számomra és a Bolton számára is. Egyértelműen életem egyik legjobb teljesítménye volt. Rengeteg helyzetet dolgoztak ki, de sikerült kapott gól nélkül befejeznem a meccset, ez örök élmény marad. Fantasztikus volt a hangulat és hihetetlen érzés volt a pályáról hallgatni, ahogy a szurkolók a You’ll Never Walk Alone-t éneklik.

Valóban: a Liverpool szurkolói messze földön híresek kitartásukról és lelkesedésükről. A magyar kapus ma este ebbe is belecsöppenhet.

– Emlékszem, a Kop (a Liverpool kemény magja) tapssal köszöntött, amikor feléjük kocogtam a mérkőzés előtt. Alig tudtam eldönteni, hogy visszatapsoljak-e vagy sem. Nem voltam tisztában vele, hogy az ellenfél kapusait is köszönteni szokták. Most már Liverpool-játékosként várom ezt a pillanatot. Természetesen izgatott vagyok, de ahogy elkezdődik a találkozó, teljes mértékben koncentrálni fogok a feladatra – nyilatkozta Bogdán, akit az edzői stábról is kérdeztek.

– Gyorsan beilleszkedtem. Mindenki kedves volt velem, és azt éreztették, mintha már régóta a csapat tagja volnék. Persze, néhány hétbe így is beletelt, mire felvettem az itteni edzések tempóját és hozzászoktam az új gyakorlatokhoz, de most már minden rendben. John Achterberg, a Liverpool kapusedzője szeret sokat gondolkodni, emiatt fantasztikus edző. Mindent elemez: a döntéseket és a helyezkedéseket is. Nagyon jó szeme van ehhez, és azt gondolom, ez teszi kiemelkedővé a legjobb kapusokat. Nem csak a pályán, de a konditeremben is nagyon sokat edzünk és egy olyan ligában, amelyben ennyire kicsik a különbségek, a lehető legjobb felkészülést kell teljesítened. Ő kihozza belőlem a maximumot.

Természetesen nem maradhatott ki a témák közül a csapaton belüli riválisa, Simon Mignolet sem.

– Amikor aláírtam, tisztában voltam vele, hogy nem lesz könnyű szóhoz jutni Simon mellett. Amióta aláírtam, minden egyes napon azt látom, mennyire keményen küzd azért, hogy jobb legyen, és első számú kapus maradhasson. Sokat tanulok tőle. Sok kritikát kapott a Norwich City elleni megmozdulása után, de ha nem jött volna ki, akkor tiszta fejessel kellett volna szembenéznie. Nem igazán volt jó döntés, mert lapos és erős szöglet volt. Sikerült előbb odaérnie az ellenfélnél, és csak pech volt, hogy éppen a támadó elé ütötte. Ezután viszont olyan védést mutatott be, ami vereségtől mentette meg a csapatunkat. Senki nem beszélne erről, ha egy-egy után kihasználtuk volna a lehetőségeinket.

Végezetül magáról a meccsről is szót ejtettek.

– Ezek a sorozatok lehetőséget adnak azoknak a játékosoknak is, akik egyébként nem férnének be a csapatba. Számomra ugyanígy kezdődött Boltonban is, aztán megmutattam, mire vagyok képes. A Ligakupa tehát számomra és a klub számára is kiemelkedően fontos. Komoly történelme van már a Liverpoolnak ebben a kupában és idén sem akarunk ebből lejjebb adni. A Carlisle nem lesz könnyű ellenfél, hiszen minden ilyen csapat felszabadultan játszhat ilyenkor, senki sem vár tőlük győzelmet – zárta az interjút az élete lehetősége előtt álló kapusunk.

A Liverpool szerdán 21 órai kezdettel fogadja a Carlisle United együttesét.

Olvasói sztorik