Hírek

MLSZ-baki: 180 norvég szurkoló utazása lóg a levegőben

Kellemes kapuskérdés és furcsa gólöröm a téma a playoff-ellenfelünknél.

Kapcsolódó cikkek

Ismét jelentkezik a Rangadó.hu napi norvég lapszemléje. Ezúttal a Dagbladet hírei közül válogatttunk.

A Dagbladet továbbra is a skót lapok Johansent illető kritikáiról ír. Murdo MacLeod, a Celtic legendája például így nyilatkozott: – Padoznia kell. Nem kell elküldeni, de egy kis pihenőre lenne szüksége. Tavaly elképesztő formában volt, idén viszont csak árnyéka önmagának.

Per-Mathias Högmo szövetségi kapitány is megszólalt az ügyében: – Ez már csak így megy. Hullámhegyek és hullámvölgyek követik egymást.

John Arne Riise, a Liverpool korábbi védője a Twitteren üzent neki: – Te vagy a legjobb norvég játékos. A legnagyobbak közt a helyed!

Maga az érintett a Dagbladetnek nyilatkozott, amelyben elmondta, hogy Skóciában bizony gyorsan változik az ember megítélése. Ahogy nem jönnek az eredmények, máris vannak helyetted mások, akik kitúrnak a csapatból. Állítása szerint ugyanez történt a tavalyi szezon elején is, amikor a Celticnek nem ment a játék – már átesett ezen, de egyetért azzal, hogy nem igazán találja a helyét jelenleg.

– A labdarúgás az érzelmekről szól. A szurkolók szíve joga, hogy véleményt nyilvánítsanak. Nem foglalkozom ezzel, egyik fülemen be, a másikon ki. A munkám része. Ha úgy érzik, alulteljesítek, nem szólok bele, csak próbálok minél jobban játszani. Szerintem az elmúlt hetekben ez sikerült is – fejezte be Johansen.

Újabb 180 ember tudott jegyet venni a Groupama Aréna vendégszektorába a vasárnapi meccsre (annak ellenére, hogy már korábban minden tikettet értékesítettek), ám ezek várhatóan érvénytelenek lesznek. A probléma az mlsz.hu vásárlói felületével volt, a norvég szövetségnek vajmi kevés köze volt a történethez.

André Krystad, a norvég válogatott marketingmenedzsere azonnal kapcsolatba lépett az MLSZ-szel, ám megoldás egyelőre nincs a problémára. Krystad szerint a magyarok felelőssége, hogy hány vendégjegyet osztanak ki, korábban 1100-at ígértek; ha azonban további 180 helyet adunk, az is a mi döntésünk – ám ebben az esetben az ő biztosításukat nekünk kell megoldanunk. Reményét fejezte ki, hogy valóban lehetséges lesz 1280-ra növelni a vendégjegyek számát.

Sokat cikkeztek a norvég lapok Marcus Pedersenről, a Strömsgodset támadójáról, aki 10, jelenlegi klubjában lejátszott mérkőzésén 11 gólt szerzett. Most maga a játékos állt elő egy nagyobb vállalással:

– Ha kezdőként kapok lehetőséget, gólt szerzek! Nem sok változás történt, amióta nem voltam a válogatott tagja, jó érzés visszatérni. A legjobbamat nyújtottam, hogy ismét bekerüljek, azt azonban nem tudom megmondani, mennyi lehetőséget fogok kapni. Nem sokat gondolok a meccsre. Ha pályára lépek, megmutatom majd, hogy miért is vagyok a keretben. Ami a formámat illeti, csak annyit tudok mondani, hogy a fociban ezek a dolgok elég gyorsan változnak. Alig telt el idő, amióta eljöttem a Brann Bergentől, most mégis itt vagyok. Nem sokat változtam, de visszanyertem az önbizalmam és az önbecsülésem.

A lap a kiváló norvég síugró-edzőt, Mika Kojonkoskit is megkérdezte, mi lehet a siker titka. A szakember szerint mindig mindent úgy kell tenni, mintha egy átlagos meccs lenne, mert “az átlagos elég”.

A kapuskérdés is borzolja a kedélyeket ellenfeleünknél. A kezdő kapusposztra esélyes két játékos, Rune Jarstein és Örjan Nyland közül utóbbi számít a válogatott első számú hálóőrének, de érdekes helyzetet állt elő. Amíg Jarstein a Hertha kapuját őrzi és csapata szárnyal, a negyedik helyen áll, addig Nyland csak csere a jóval a berliniek mögött elhelyezkedő Ingolstadtnál és egyelőre nem is számíthat sok lehetőségre, mivel vetélytársa, az osztrák Özcan a bajnokság első öt találkozóján egyáltalán nem kapott gólt és azóta is csak hétnél jár 11 meccsen – ezzel szemben Nyland egyetlen találkozón négyet kapott (a Dortmund rámolt be ennyit). Ennek ellenére általános vélekedés, hogy a két kapus közül Nyland a jobb. A Dagbladet például egyenesen azt kérdezte tőle, hogy “Nem kéne csapatot cserélnetek?”.

Nyland annak ellenére is azt mondja, van olyan jó, mint a jelenlegi kapus, Özcan, hogy egyelőre csak Manuel Neuer és a Bayern München kapott annyira kevés gólt, mint az Ingolstadt.

– Velem számolnak hosszú távon – magyarázta a norvég.

A Dagbladet szerint amennyire reménytelen Nyland helyzete az Ingolstadtnál, annyira reménytelen Jarsteiné a válogatottnál, aki bármit is tesz le az asztalra a Herthánál, nem tudja kiszorítani vetélytársát. A bizalom egyébként nem véletlen: előbbi zsinórban négy meccsen nem kapott gólt a válogatottban és beszámolók szerint az olaszok ellen elvesztett mérkőzésen is jól védett.

Högmo kapitány a kapuskérdést rövidre zárta azzal, hogy kijelentette: nem gondolkozik a portások cseréjén, mivel Nyland volt az, aki a remek szerepléshez hozzásegítette a norvég válogatottat.

A norvég lap Markus Henriksennel, a holland AZ Alkmaar házi gólkirályával is beszélgetett. A támadónak 11 meccsen 7 gólja van idén és kihagyta a válogatott mai edzését egy kisebb sérülés miatt.

– 100%-ig készen állok a küzdelemre és arra is, hogy eddzek holnap. Nem vagyok elégedett az eddigi 22 válogatottságom alatt szerzett egy góllal. Remélem, már csütörtökön növelni tudom ezt a számot. Az elmúlt hónapokban jobb játékossá váltam. Sokat gyakoroltam a befejezéseket és most már minden befelé pattan a kapufáról.

A lap ezután felidézte egy, a román Astra Giurgiu ellen szerzett gólja utáni ünneplését. Mint kiderült, a mozdulatot Blaise Matuiditől, a PSG játékosától leste el.

https://www.youtube.com/watch?v=7TBebubrZbA

Olvasói sztorik