Válogatott

Dzsudzsákot egy ilyen mondatért keresztre feszítenék Magyarországon

A norvégoknak is van Tőzsérjük. A közvélemény nem érti, hogy miért maradt ki a magyarok ellen készülő keretből a Bournemouth csatára.

Közeleg az Euróopa-bajnoki pótselejtező napja, mindkét ország gőzerővel készül a megmérettetésre, melyen kiderül, melyik nemzet legjobb tizenegye léphet majd pályára 2016-ban Franciaországban. A hazai sajtó természetesen folyamatosan foglalkozik a válogatottunkkal kapcsolatos legapróbb hírekkel is és nincs ez másképp Norvégiában sem. A legnagyobb sajtóorgánumok naponta több hírrel is jelentkeznek, ezekből szemezgetett most a Rangadó.hu.

Aftenposten

Tom Högli felépült sérüléséből. Az FC Köbenhavn 46-szoros válogatott jobbhátvédje a Köbenhavn és a Helsingör tartalékcsapatainak barátságos meccsén tért vissza a pályára és végig is játszotta a találkozót.

– 90 percet játszottam és jól éreztem magam a pályán. Friss vagyok és készen állok arra, hogy csatlakozzak a válogatotthoz. A következő hetet arra fogom használni, hogy még inkább formába lendüljek – mondta Högli az iTromsönek.

Nem bírnak a médiával

Szintén sérülésből visszatérő Pal Andre Helland, aki idén bajnok lett a Rosenborggal és eddig kétszeres norvég válogatott.

A norvég válogatott sajtóreferense, Svein Graff egy interjúban arra panaszkodott, hogy valósággal szétszedi őket a média. Állítása szerint 9 nap alatt nem kevesebb mint 34 felkérést kaptak különböző médiaszereplésekre és nemcsak a pótselejtezővel kapcsolatban, hanem portréfilmet is forgattak volna vagy különböző televíziós showműsorokba invitálták a csapatot és főként Högmo szövetségi kapitányt. A következő médiumok például nem jártak szerencsével: TV MAX (ez közvetíti Norvégiában a playoff-meccseket), NTB, VerdensGang, Aftenposten, az esti hírek a köztévén, az NRK adó Lindmo című műsora, a TV 2 csatorna Senkveld című műsora, a TV 2 Sport csatorna, az NRK sportműsora, a Dagens Næringsliv, a Dagbladet, a patinás skót The Herald, az UEFA TV-csatornája, a magyar sajtó, illetve több kisebb helyi norvég újság.

Annak ellenére utasították el őket, hogy a norvég válogatott az egyik legnyitottabb a média felé egész Európában. Högmo szövetségi kapitány például minden nap sajtótájékoztatót tart. Az Aftenposten szerint a pótselejtező lesz az ötödik teltházas válogatott meccs idén az Ullevaal Stadionban.

A lap hosszabb interjút közölt Marcus Pedersennel, a norvég válogatott 25 éves csatárával is, aki most a magyarok ellen készülhet. Az ősszel kilenc fellépésén kilenc gólt szerzett, miután a Branntól a Strömsgodsethez igazolt. Högmo egyébként akkor is behívta őt keretébe, amikor 2013-ban átvette a posztot, akkor ezt egy dániai góllal hálálta meg. Utoljára azonban tavaly augusztusban az Egyesült Arab Emirátusok ellen játszott címeres mezben, köszönhetően a Brannban nyújtott gyengébb teljesítményének.

Csak a lové

Az extravagáns csatárról sok egyéb mellett az is kiderül, hogy nem riad vissza egy kis balhétól: többször kapott büntetést, mert szórakozóhelyeken mulatott, de arra is volt példa, hogy az U21-es válogatott edzőtáborából éjszaka elszökött, majd rasszista megnyilvánulásokat tett egy bárban. Állítása szerint azóta felnőtt, de ugyanaz az ember, továbbra is szeret szórakozni. Ami viszont ennél is érdekesebb, hogy kerek-perec kijelentette: a futballban elsősorban a pénz fontos számára:

– Egy karrier nem olyan hosszú, mint amilyennek az emberek gondolják. A legtöbben visszavonulnak 32-35 éves korukban. 25 vagyok, talán nyolc évem van még hátra, ez alatt kell sok pénzt keresnem. Ezért próbálok minden héten magas színvonalon teljesíteni – mondta a Magyarország ellen készülő támadó.

Kimaradt? Lemaradt?

A norvég lapok leginkább azon döbbentek meg, hogy a válogatott keretből hiányzik a Bournemouth Premier League-csapatának csatára, Joshua King, aki egyébként a Manchester Unitedben nevelkedett és onnan adták kölcsön, mielőtt szerződtette volna a Bournemouth. A támadó végigjárta a norvég utánpótlás-válogatottakat és már 19-szer pályára lépett a felnőttek között is, ezeken négy gólt szerzett, most viszont már több mint 260 napja nem talált be, legutóbb februárban sikerült neki. A gyenge forma ellenére, a norvég média nehezen érti, hogy miért maradt ki még a keretből is.
A karrierátlaga egyébként tíz meccsenként egy gól, mindezt 150 találkozón hozta össze. A csatár ehhez ennyit fűzött hozzá: – Remélem, sikerül kijutniuk.

King kihagyása és Pedersen behívása Högmo szerint annak is köszönhető, hogy a magyar válogatott kevés gólt kap, jól védekezik, így utóbbi stílusa jobban illik a mieinkhez.

Verdens Gang

Egy másik norvég oldal, a Verdens Gang is foglalkozott a párharccal. Pedersen behívásáról az 53-szoros válogatott Jostein Flo-t kérdezték, aki jelenleg a Strömsgodset sportigazgatója. Ő többek között ezt mondta: – Nem hinném, hogy az első perctől kezdve pályán lesz, de pontosan az a típusú játékos, aki csereként beállva is eldöntheti a meccset.

Högmo szövetségi kapitány a VG-nek elmondta: – Teljesen mindegy, kivel játszunk, a lényeg az, hogy mi készen álljunk. Nem érdekel, hogy hol állnak ők vagy mi a világranglistán. Jól ismerjük őket és készülünk az összecsapásokra.

Dagbladet

A Dagbladet című lap Kovács Pétert, a 12 éve Norvégiában játszó, magát már-már norvégnak valló korábbi magyar válogatott csatárt is megkérdezte:

– A sorsolás után azt mondtam, Norvégiának 51% esélye van a kijutásra. Ezt a véleményemet fenntartom. Ha úgy játszik a csapat, ahogy az elmúlt selejtezőkön, akkor jó eséllyel kijut. A világranglista nem jelent semmit. Természetesen nem jelent jót, ha egy csapat annyira visszaesik, mint ahogy Norvégia tette, de úgy érzem, jó játékosaik vannak. – nyilatkozta Kovács, akit arról is megkérdeztek, kinek fog szurkolni. – A magyarok 1986 óta nem jártak világeseményen. Jó lesz Oslóban látni őket, örülnék neki, ha kijutnának.

Egy szubjektív írás is megjelent a Dagbladeten, amely nem különösebben tiszteli a magyar válogatottat. Szerzője, Morten Pedersen többek között azt emeli ki, hogy a magyar válogatott Románia és Észak-Írország mögött végzett a harmadik helyen, nem pedig Olaszország és Horvátország mögött, ahogy a norvégok; az egyetlen pozíciónyi különbség a világranglistán elhanyagolható; és tőlük elég lesz csupán az a teljesítmény, amelyet Bulgária idegenbeli, Horvátország és Málta hazai legyőzésekor mutattak – semmi extrát nem kell nyújtaniuk, sőt az 1-0-ás hazai győzelem valószínűleg elégnek bizonyulna. Esélyeiket legalább 60-40%-ra teszi.

Olvasói sztorik