Hírek bajnokok ligája

Átok telepedett Sousa csapataira

Egy győzelem, öt vereség a múlt heti mérleg.

Kapcsolódó cikkek

Nagy vándormadárnak számít Paulo Sousa, a Videoton FC korábbi trénere: hét év alatt a hetedik csapatát “fogyasztja”, 2011-es Magyarországra érkezése óta pedig a negyediket.

Bár három angol klubcsapatánál nem igazán jött ki neki a lépés, vidis edzősködése óta egyenes felszálló ágban van. Előbb a fehérváriakkal jutott el az Európa Liga csoportköréig, majd távozása után bajnok lett az izraeli Maccabi Tel-Avivval, a svájci Basellel (velük a Bajnokok Ligája csoportköréből is továbbjutott), nemrég pedig vezette az olasz Serie A-t legújabb együttesével, a Fiorentinával.

Az elmúlt egy-két hét azonban nem úgy alakult számára, ahogy eltervezte: a firenzeiek zsinórban három meccset buktak – és a múlt héten nem jártak jobban a korábbi csapatai sem…

Kezdjük az időrendben első együttesével, a Videotonnal. A fehérváriak a múlt héten csak a bajnokságban voltak érdekeltek, ám július után másodszor is 1-0-ás vereséget szenvedtek a Szombathelyi Haladástól.

A Maccabi Tel-Aviv bajnokijára csak ma, hétfő este kerül majd sor, így az izraeliek csupán egy meccset játszottak a múlt héten: a Bajnokok Ligájában a Porto ellen elszenvedték harmadik vereségüket is (2-0) és a Sahtar Donyeck mellett továbbra is az egyetlen csapat a BL csoportkörében, amely még nem szerzett gólt.

A svájci Basel is nagyot égett a nemzetközi porondon, amikor az EL-ben a papíron a csoport leggyengébbje, a Belenenses győzött a St. Jakob Parkban. A portugálok az első két meccsükön még gólt sem szereztek, így viszont elmozdultak a csoport utolsó helyéről. Hogy ki került oda, az hamarosan kiderül. Előbb azonban a teljesség kedvéért említsük meg azt is, hogy a Basel az egyetlen csapat Sousa elmúlt négy évéből, amely az előző héten győzelmet is ünnepelhetett: a 2009 óta zsinórban hatszor bajnok csapat ugyanis továbbra is a tabella élén áll a harmadik Young Boys 1-0-ás legyőzésével. Sőt, az előnyük már 10 pont…

Az EL-re visszatérve az I csoport új utolsója nem más, mint a portugál tréner jelenlegi klubja, a Fiorentina – hiába szerepel a kvartettben az EL egyik leggyengébb csapatának titulált Belenenses és a nemzeti bajnokságában kiesőhelyen szerénykedő Lech Poznan is. A firenzeiek csütörtökön éppen utóbbiaktól szenvedtek 2-1-es vereséget, ráadásul hazai pályán. A hétvégén a bajnokságban sem sikerült javítani, miután parázs meccsen – némileg peches körülmények között – 2-1-re alulmaradtak a rivális AS Roma ellen, amely így a Serie A-ban is átvette a vezetést Sousáéktól.

Az említett négy csapat mérlege a 2015. 10. 19.-től 25.-ig tartó héten tehát:

1 győzelem, 0 döntetlen, 5 vereség, 4 lőtt és 9 kapott gól

Az már csak hab a tortán, hogy az a három angol klub (QPR, Swansea, Leicester), ahol nem szívesen emlékeznek vissza Sousára, egyaránt győzött a múlt héten…

Olvasói sztorik