NB I

Ki és miért (nem) lesz a Vidi edzője?

Lépnie kell a fehérvári vezetőségnek: számba vesszük, ki került szóba és miért (nem) ő lesz a befutó. Komoly és komolytalan ötletek vetődtek fel.

Kapcsolódó cikkek

Egyre közelebb az idő, amikor már nem lehet tovább húzni az edzőkérdés megoldását a Videotonnál. A bajnok legutóbb Pakson szenvedett vereséget – emberelőnyben játszva –, kilátástalan a játéka és kiesőhelyen áll, csak az újonc Békéscsabát előzi meg a táblázaton. A szurkolók körében és a sajtóban is röpködnek a nevek, akikkel (állítólag) tárgyal a Kovács Zoltán sportigazgató vezette menedzsment, de egyelőre nincs meg az új edző.

A Rangadó.hu most számba veszi, kik vetődtek fel eddig, akár csak pletykaszinten a fehérvári kispaddal kapcsolatban – illetve, hogy mi szólna mellettük és ellenük. Egyes értesülések szerint egyébként már megvan a lehetséges Casoni-, illetve Pető-utód és a héten be is jelenthetik: akkor kiderül, a most felsoroltak közül jön-e be valaki.

Akik biztosan nem lesznek

Pető Tamás – Bernard Casoni másodedzője ideiglenesen vezeti a csapatot, Kovács Zoltán azt nyilatkozta róla, jó kezekben van nála a pálca. Ugyanakkor nincsenek megfelelő edzői papírjai, így semmiképpen sem maradhatna sokáig tréner. Ráadásul az a pálca sem működik igazán, a pályán látottak alapján a beugró edző nem tud mit kezdeni a csapattal, nincs jele annak, hogy hosszabb távon megoldást jelenthetne a posztra. Kiestek vele az Európa Liga-selejtezőből, a bajnokságban pedig csak a Debrecen szerencsés legyőzése az egyetlen eredménye.

Disztl László – Az ő neve csak egyes találgatások során került elő. Nem mintha klubkötődése ne lenne ismert, ráadásul annak idején kétszer is volt már vezetőedzője az első csapatnak. De jelenleg az NB III-ban szereplő második keret trénere, aki nagyon régen nem dolgozott már az élvonalban.

Akiket nehéz elképzelni

Bódog Tamás – A „Dárdai-modell” megtestesítőjeként emlegették néhány héttel ezelőtt a nevét: a Bundesligában megfordult, külföldön tapasztalatokat szerzett fiatal tréner, aki Magyarországon még nem volt mély vízbe dobva. És ha Dárdai kezdhette a válogatottnál, Bódog miért ne kezdhetné a bajnokcsapatnál? Azóta ez a szál mintha elvarratlan maradt volna, alighanem tapasztaltabb edzőben gondolkodnak Fehérváron, annál is inkább, mert egyre égetőbb a helyzet az újabb vereségek hatására. És a tűzoltáshoz, a játékosok gyors megnyeréséhez kell némi edzői rutin.

Dr. Mezey György – Nemrég városházi forrásokból tűnt biztosnak a hír, hogy visszatér Fehérvárra a Videoton első bajnokcsapatának edzője: igaz, nem a kispadra, hanem a klubházba, és Bódog Tamás lett volna a tréner. Mezey a Vidinél betöltött szerepe óta egyetlen klubnál sem fordult meg. A tapasztalata megvan, viszont a fehérvári tulajdonossal nem éppen barátságban váltak el (Paulo Sousa miatt kellett távoznia újdonsült aranyérmesként), és hát az is köztudott, Mezey nem a legkönnyebben kezelhető, válságos helyzetekben konfliktusokra hajlamos edző, aki aligha a konszolidációt hozná magával.

Tomiszlav Szivics – A szerb tréner egy igazi sprinter, aki képes rövidtávon felrázni egy csapatot és visszahozni a tüzet a játékosokba. Csakhogy Fehérváron nem kedvelik különösebben, többször is emlékezetes üzengetésbe, összetűzésbe torkollott a Videoton vezetőségével diósgyőri munkássága. Ráadásul nemrég nevezték ki a szerb utánpótlás élére, így meglepetés lenne, ha máris visszatérne Magyarországra. Persze, történtek már meglepetések a futballunkban…

Pintér Attila – Mást ne mondjunk, például annak idején Pintér kinevezése a szövetségi kapitányi posztra szintén mindenkit megdöbbentett. A Győrrel és a Fradival bajnoki címet szerző edző renoméját a válogatott északírek elleni kudarca megtépázta, azonnal leváltották, azóta a neve itt-ott felbukkant, ő maga viszont csak a felcsúti stadion VIP-páholyában, ahol nagyokat beszélgetett Orbán Viktorral. Ez szintén felerősítette a pletykákat, de úgy tudjuk, a Puskás Akadémia szakmai igazgatói posztja volt a téma, amit az edző végül visszautasított. Ezzel a tisztséggel kapcsolatban azóta egyébként Bódog és Mezey neve is felvetődött. Visszatérve Pintérhez: ő sem egy könnyű eset, márpedig a fehérvári állomány eddig mindig akkor működött jól, ha harmóniában volt saját edzőjével.

Véber György – Alighanem csupán egy ferencvárosi szurkolói portál „trollkodása” volt a hír, hogy vele tárgyalnak a Videotonnál. Igaz, Kovács Zoltán újpesti kötődése alapot szolgáltat ilyen pletykára is, de azért több mint meglepő lenne, ha tényleg Véber érkezne Fehérvárra építkezni.

Horváth Ferenc – Edzői rutinja ugyan nincs túl sok, de kötődik a Videotonhoz és a szurkolók szeretik. Ugyanakkor élő szerződése van Szigetszentmiklóson, ráadásul korábban ilyen kaliberű klubnál csak egyszer dolgozott, de Győrben nem sok sikerrel tette.

Akik tényleg lehetnek

Új külföldi edző – Bár az idő előrehaladtával egyre jobban felerősödtek azok a vélemények, hogy végül egy hazai tréner érkezik, mert a jelenlegi nehéz helyzetben nincs idő ismerkedni a körülményekkel és a klubbal, a tulajdonos, Garancsi István eddigi filozófiáját és döntéseit ismerve elképzelhető, hogy végül mégis egy külföldi (délszláv vagy latin vonalról érkező) edző mond igent a Vidinek. Viszont ők általában nagyon megnézik, milyen körülmények közé mennek, és mennyi beleszólásuk lehet a keret kialakításába, ez pedig jelenleg nem erősíti a klub menedzsmentjének tárgyalási pozícióit. Azért így sem lehet kizárni akár egy ismertebb edző érkezését. A közelmúltban Igor Stimac, Krunoslav Jurcic és Veljko Paunovic neve jelent meg a horvát sportsajtóban a fehérvári kispaddal összefüggésben…

Egervári Sándor – Köztudott, hogy remek a viszonya Kovács Zoltánnal, ráadásul neki a tekintélye is megvan a hazai mezőny előtt, szövetségi kapitányi korszaka óta nem edzett klubcsapatot, amúgy a legsikeresebb hazai edzők közé tartozik. A Vidi magyar magját jól ismeri, többen játékosai voltak a válogatottnál, akad, aki nála debütált. A bizalom tehát meglenne a csapat irányából. A nagy kérdés: menyire hajlandó a jelenlegi „necces” helyzetben kockáztatni szakmailag, hiszen a téli szünetig rövid távon kellene eredményt produkálnia, úgy, hogy az állományt nem ő állította össze.

És aki lehetne, de szerintünk nem lesz:

Joan Carrillo – A kívánságlista élén, szurkolóknál és alighanem a játékosoknál egyaránt. Nem akart elmenni a csapattól a bajnoki cím után, remekül ismeri az állomány nagy részét, hitelessége megkérdőjelezhetetlen. Csakhogy az általa vezetett, sikeres csapat azóta leamortizálódott, néhány kulcsember távozott és ő a bajnoki arannyal kivívott renoméját kockáztatná, ha egy gyengébb együttessel esetleg rossz eredményt produkálna. Nem beszélve az emberi oldalról, az érthetően megbántott hiúságról – bár Carrillo mindig is pozitív szemléletű edző volt. Egy biztos: ha őt akarják, alighanem a klubnak kell elsősorban kompromisszumot kötnie, mert ebben a helyzetben nem a „visszakönyörgött” edzőnek kell alkalmazkodnia. Garancsi István és Burcsa Győző néhány hónapja kórusban minősítette (negatívan) a tevékenységét, ilyen megaláztatások után ugyanazzal a klubtulajdonossal hogyan egyezne meg…?

Olvasói sztorik