NB I

Ki és miért (nem) lesz a Vidi edzője?

Rangadó
Rangadó

2015. 09. 14. 14:30

Lépnie kell a fehérvári vezetőségnek: számba vesszük, ki került szóba és miért (nem) ő lesz a befutó. Komoly és komolytalan ötletek vetődtek fel.

Kapcsolódó cikkek

Egyre közelebb az idő, amikor már nem lehet tovább húzni az edzőkérdés megoldását a Videotonnál. A bajnok legutóbb Pakson szenvedett vereséget – emberelőnyben játszva –, kilátástalan a játéka és kiesőhelyen áll, csak az újonc Békéscsabát előzi meg a táblázaton. A szurkolók körében és a sajtóban is röpködnek a nevek, akikkel (állítólag) tárgyal a Kovács Zoltán sportigazgató vezette menedzsment, de egyelőre nincs meg az új edző.

A Rangadó.hu most számba veszi, kik vetődtek fel eddig, akár csak pletykaszinten a fehérvári kispaddal kapcsolatban – illetve, hogy mi szólna mellettük és ellenük. Egyes értesülések szerint egyébként már megvan a lehetséges Casoni-, illetve Pető-utód és a héten be is jelenthetik: akkor kiderül, a most felsoroltak közül jön-e be valaki.

Akik biztosan nem lesznek

Pető Tamás – Bernard Casoni másodedzője ideiglenesen vezeti a csapatot, Kovács Zoltán azt nyilatkozta róla, jó kezekben van nála a pálca. Ugyanakkor nincsenek megfelelő edzői papírjai, így semmiképpen sem maradhatna sokáig tréner. Ráadásul az a pálca sem működik igazán, a pályán látottak alapján a beugró edző nem tud mit kezdeni a csapattal, nincs jele annak, hogy hosszabb távon megoldást jelenthetne a posztra. Kiestek vele az Európa Liga-selejtezőből, a bajnokságban pedig csak a Debrecen szerencsés legyőzése az egyetlen eredménye.

Disztl László – Az ő neve csak egyes találgatások során került elő. Nem mintha klubkötődése ne lenne ismert, ráadásul annak idején kétszer is volt már vezetőedzője az első csapatnak. De jelenleg az NB III-ban szereplő második keret trénere, aki nagyon régen nem dolgozott már az élvonalban.

Akiket nehéz elképzelni

Bódog Tamás – A „Dárdai-modell” megtestesítőjeként emlegették néhány héttel ezelőtt a nevét: a Bundesligában megfordult, külföldön tapasztalatokat szerzett fiatal tréner, aki Magyarországon még nem volt mély vízbe dobva. És ha Dárdai kezdhette a válogatottnál, Bódog miért ne kezdhetné a bajnokcsapatnál? Azóta ez a szál mintha elvarratlan maradt volna, alighanem tapasztaltabb edzőben gondolkodnak Fehérváron, annál is inkább, mert egyre égetőbb a helyzet az újabb vereségek hatására. És a tűzoltáshoz, a játékosok gyors megnyeréséhez kell némi edzői rutin.

Dr. Mezey György – Nemrég városházi forrásokból tűnt biztosnak a hír, hogy visszatér Fehérvárra a Videoton első bajnokcsapatának edzője: igaz, nem a kispadra, hanem a klubházba, és Bódog Tamás lett volna a tréner. Mezey a Vidinél betöltött szerepe óta egyetlen klubnál sem fordult meg. A tapasztalata megvan, viszont a fehérvári tulajdonossal nem éppen barátságban váltak el (Paulo Sousa miatt kellett távoznia újdonsült aranyérmesként), és hát az is köztudott, Mezey nem a legkönnyebben kezelhető, válságos helyzetekben konfliktusokra hajlamos edző, aki aligha a konszolidációt hozná magával.

Tomiszlav Szivics – A szerb tréner egy igazi sprinter, aki képes rövidtávon felrázni egy csapatot és visszahozni a tüzet a játékosokba. Csakhogy Fehérváron nem kedvelik különösebben, többször is emlékezetes üzengetésbe, összetűzésbe torkollott a Videoton vezetőségével diósgyőri munkássága. Ráadásul nemrég nevezték ki a szerb utánpótlás élére, így meglepetés lenne, ha máris visszatérne Magyarországra. Persze, történtek már meglepetések a futballunkban…

Pintér Attila – Mást ne mondjunk, például annak idején Pintér kinevezése a szövetségi kapitányi posztra szintén mindenkit megdöbbentett. A Győrrel és a Fradival bajnoki címet szerző edző renoméját a válogatott északírek elleni kudarca megtépázta, azonnal leváltották, azóta a neve itt-ott felbukkant, ő maga viszont csak a felcsúti stadion VIP-páholyában, ahol nagyokat beszélgetett Orbán Viktorral. Ez szintén felerősítette a pletykákat, de úgy tudjuk, a Puskás Akadémia szakmai igazgatói posztja volt a téma, amit az edző végül visszautasított. Ezzel a tisztséggel kapcsolatban azóta egyébként Bódog és Mezey neve is felvetődött. Visszatérve Pintérhez: ő sem egy könnyű eset, márpedig a fehérvári állomány eddig mindig akkor működött jól, ha harmóniában volt saját edzőjével.

Véber György – Alighanem csupán egy ferencvárosi szurkolói portál „trollkodása” volt a hír, hogy vele tárgyalnak a Videotonnál. Igaz, Kovács Zoltán újpesti kötődése alapot szolgáltat ilyen pletykára is, de azért több mint meglepő lenne, ha tényleg Véber érkezne Fehérvárra építkezni.

Horváth Ferenc – Edzői rutinja ugyan nincs túl sok, de kötődik a Videotonhoz és a szurkolók szeretik. Ugyanakkor élő szerződése van Szigetszentmiklóson, ráadásul korábban ilyen kaliberű klubnál csak egyszer dolgozott, de Győrben nem sok sikerrel tette.

Akik tényleg lehetnek

Új külföldi edző – Bár az idő előrehaladtával egyre jobban felerősödtek azok a vélemények, hogy végül egy hazai tréner érkezik, mert a jelenlegi nehéz helyzetben nincs idő ismerkedni a körülményekkel és a klubbal, a tulajdonos, Garancsi István eddigi filozófiáját és döntéseit ismerve elképzelhető, hogy végül mégis egy külföldi (délszláv vagy latin vonalról érkező) edző mond igent a Vidinek. Viszont ők általában nagyon megnézik, milyen körülmények közé mennek, és mennyi beleszólásuk lehet a keret kialakításába, ez pedig jelenleg nem erősíti a klub menedzsmentjének tárgyalási pozícióit. Azért így sem lehet kizárni akár egy ismertebb edző érkezését. A közelmúltban Igor Stimac, Krunoslav Jurcic és Veljko Paunovic neve jelent meg a horvát sportsajtóban a fehérvári kispaddal összefüggésben…

Egervári Sándor – Köztudott, hogy remek a viszonya Kovács Zoltánnal, ráadásul neki a tekintélye is megvan a hazai mezőny előtt, szövetségi kapitányi korszaka óta nem edzett klubcsapatot, amúgy a legsikeresebb hazai edzők közé tartozik. A Vidi magyar magját jól ismeri, többen játékosai voltak a válogatottnál, akad, aki nála debütált. A bizalom tehát meglenne a csapat irányából. A nagy kérdés: menyire hajlandó a jelenlegi „necces” helyzetben kockáztatni szakmailag, hiszen a téli szünetig rövid távon kellene eredményt produkálnia, úgy, hogy az állományt nem ő állította össze.

És aki lehetne, de szerintünk nem lesz:

Joan Carrillo – A kívánságlista élén, szurkolóknál és alighanem a játékosoknál egyaránt. Nem akart elmenni a csapattól a bajnoki cím után, remekül ismeri az állomány nagy részét, hitelessége megkérdőjelezhetetlen. Csakhogy az általa vezetett, sikeres csapat azóta leamortizálódott, néhány kulcsember távozott és ő a bajnoki arannyal kivívott renoméját kockáztatná, ha egy gyengébb együttessel esetleg rossz eredményt produkálna. Nem beszélve az emberi oldalról, az érthetően megbántott hiúságról – bár Carrillo mindig is pozitív szemléletű edző volt. Egy biztos: ha őt akarják, alighanem a klubnak kell elsősorban kompromisszumot kötnie, mert ebben a helyzetben nem a „visszakönyörgött” edzőnek kell alkalmazkodnia. Garancsi István és Burcsa Győző néhány hónapja kórusban minősítette (negatívan) a tevékenységét, ilyen megaláztatások után ugyanazzal a klubtulajdonossal hogyan egyezne meg…?

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Arsenal Manager Arsene Wenger during the UEFA Europa League, round of 16, 2nd leg football match between Arsenal and AC Milan on March 15, 2018 at the Emirates Stadium in London, England - Photo Stephen Wright / ProSportsImages / DPPI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.