Hírek

Élvezetes meccsen döntetlenezett U21-es válogatottunk

Később még fájó pontokat hullajtottunk Albánia ellen.

Kapcsolódó cikkek

U21 Eb-selejtező, 4. csoport, 4. forduló
Magyarország – Albánia 2-2 (1-2)
Felcsút, 300 néző. Játékvezető: Lambrechts (Nijssen, Vandecauter – Smet, mind belga)
Magyarország: Nagy G. – Botka (C) (Osváth, 55.), Lenzsér, Kocsis G., Hangya – Prosser, Vida, Kleinheisler, Márkvárt (Novotny, 60.), Kalmár – Balogh N. (Sallai, 78.).
Vezetőedző: Robert Kilin
Albánia: Strakosha – Hoxhallari, Lulaj, Prenga, Vojvoda – Broja, Laci, Rashica (Gavazaj, 90+3.), Cekici (Gjini, 86.) – Latifi, Manaj. Vezetőedző: Redi Jupi
Gólszerzők: Prosser (28., 62.), ill. Manaj (24.), Latifi (43.)

Számos A-válogatott kerettag játékossal bővült ki a magyar U21-es válogatott, amely Európa-bajnoki selejtezőn fogadta Albániát. A felnőtt keretben is számításba vett Hangya Szilveszter, Vida Máté, Márkvárt Dávid és Kalmár Zsolt is kezdő volt az összecsapáson.

A találkozóra Felcsúton került sor, a mieink Liechtenstein 6-0-ás kiütése után Portugáliában 2-0-ra maradtak alul; míg az albánok már három mérkőzésen is túl voltak, Liechtensteint ők is legyőzték, majd Izraellel játszottak gól nélküli döntetlent, végül pedig vereséget szenvedtek Portugália ellen. Ez azt jelentette, hogy az egy meccsel többet játszó vendégek a csoport 3., míg mi a 4. helyéről várhattuk az összecsapást. A hat csapat közül az első kvalifikál az Eb-re, a másodikak egy része pótselejtez, a feljebb nem említett csoportellenfél Görögország.

A mérkőzés igen-igen csendesen kezdődött – ez alatt a hangulatot és a játékot is érthetjük, mivel a szinte üresen kongó Pancho Arénában gyakorlatilag helyzet nélkül hozták le az első 24 percet a felek (a 4. percben Manaj szabadrúgását védte Nagy Gergely; illetve Kalmár szögletét fejelte ki a góvonalról egy védő), egyedül Hangya kapott sárga lapot.

Ekkor azonban váratlanul vezetést szereztek az albánok: Cekici bal oldalon húzott el és adott be az alapvonalról, a túloldalon Manaj lőtt kapásból és a gólvonal mögött álló Nagy Gergely nem tudta kitolni a labdát (0-1).

Négy perccel később, a 28. minutumban aztán jött az egalizálás, egy felívelés után Hoxhallari pocsékul akart felszabadítani, pont Prossernek vette le a labdát, a Honvéd játékosa pedig egy igazítás után szépen csavart 17 méterről ballal a jobb felsőbe (1-1).

Kleinheisler faultolt az albán tizenhatosnál, amiért sárgát kapott, majd a 31. percben aztán újabb Prosser-lehetőség adódott, 28 méterről csavart kapura egy szabadrúgást a középpályás, Strakosha szépen védett. A 36. percben Kalmár szabadrúgását védte ismét a vendégkapus, majd a szöglet után ismét a felnőtt válogatottban gólpasszt jegyző lipcsei légiós veszélyeztetett, ám ez a gólszerzési lehetőség is meghiúsult a hálóőrnek köszönhetően. Négy perccel később kapusunknak kellett óriásit védenie, miután egy bal oldali beadást nem elég messzire ütött ki.

A 43. perben aztán ismét jött a hidegzuhany, a semmiből szerezte meg másodszor a vezetést az albán válogatott. Cekici jobb oldali beadását Latifi rúgta az ötösről a kapunkba, Nagy Gergely nem jött ki a vonalról, Kocsist pedig csúnyán megelőzte a gólszerző (1-2).

A félidőre 2-1-es vendégvezetéssel vonultak a csapatok, kevés nagy helyzetet hozott az első játékrész, azokat nagyjából fele-fele arányban alakították ki a csapatok.

Az egészen kiváló második játékrész a mi helyzetünkkel kezdődött, Kleinheisler lövését védte Strakosha a 48. percben. Az 52. minutumban már újra a vendégek veszélyeztettek, Cekici bal oldali beadását Kocsis csúnyán elvétette, de Latifi közeli lövését Hangya blokkolta. Két percre rá Cekici húzott befelé Osváth mellett és teljesen tisztán lőhetett 20 méterről, Nagy védett ismét, később pedig Rashica kapott sárgát.

A 62. percben előbb kihagytunk egy komoly lehetőséget, ám Kleinheisler szöglete után már egyenlíteni tudtunk: Strakhosa kiütötte, majd két magyar játékos ráesett, Prosser pedig 14 méterre a kaputól levette a labdát és a már feltápászkodott kapus mellett szépen bebombázta a kapu jobb oldalába (2-2).

Lassan átvettük a kezdeményezést a meccsen (nagyban köszönhető ez a pazar cserének bizonyuló Osváth Attilának), majd a 67. és 72. percben két albán sárga jött: Broja kapta az elsőt, aztán Cekici rúgott nagyot Kleinheislerbe. Egy kontrával elszaladtak a vendégek, Lenzsér mellől Rashica 13 méterről lőhetett, Nagy Gergely gyönyörűen hárított. Az ellentámadásból Kalmár kapta Osváthtól és ugyanilyen távolságból, estében lőtt, de Strakosha a helyén volt.

Ezt követően újabb albán lehetőség jött: három a háromra támadhattak, a bal oldalt Cekici előtt ismét Lenzsér állt, aki gyönyörűen blokkolta a ziccert, szögletre mentve. Csapongóvá vált a játék, a 80. percben Kleinheisler lőtt jó helyzetből, de a kapusuk védett.

A hajrá is kifejezetten élvezetesre sikerült, mindkét csapat megszerezhette volna a győzelmet jelentő találatot. Osváth is besárgult a hosszabbítás kezdetén, de a négy perces ráadás már nem hozott újabb gólt (pedig az albánok még a 94. perc elején a kapunktól 18 méterre jutottak szabadrúgáshoz), némileg csalódást keltő döntetlent játszottunk Albániával. A vereséggel csapatunk maradt a csoport negyedik helyén.

Olvasói sztorik