Hírek

Évtizedes rekordokat dönthet meg a magyar csapat

Negyvennégy éve nem volt ilyen Európa-bajnoki selejtezőnk...

Kapcsolódó cikkek

Végre ismételten jelentős esély előtt áll a magyar válogatott, hogy újra kontinenstornán szerepelhessen. Bár korábban bronzérmesek is voltunk, Eb-n, a kijutás mára már régebben sikerült, mint világbajnokságra (1972, kontra 1986). A mostani lehetőségünkhöz viszont nemcsak az kellett, hogy a tornát 24 csapatosra bővítsék, hanem rég látott teljesítményeket is vissza kellett idéznünk. A Rangadó.hu ezek közül szemezgetett.

Király, az élő fal

Bár a tízmecccses kvalifikációs sorozatból két találkozó még hátra van, de a magyar válogatott rég látott teljesítménnyel rukkolt elő: az eddigi nyolc mérkőzésen csupán négy gólt kapott (ebből kettőt a legeslegelső összecsapáson). A hátra lévő két ellenfél, Feröer-szigetek és Görögország sem számít gólgyárosnak, öt, illetve két alkalommal rezdült ellenfeleik hálója – ráadásul előbbiek idegenben játszanak majd a Groupama Arénában. Nagy meglepetés volna tehát, ha a hátra lévő meccseken kettőnél több gólt kapnánk, de még reálisabb a maximum egy.

Ilyenre pedig már az “ősidők” óta nem volt példa. 1968 óta rendezik csoportkörös lebonyolításban a selejtezőket, akkor és az 1972-es torna előtt öt gólt kaptunk – ráadásul ezeket hat és nem tíz meccsen értük el. Az 1968-as selejtezőkön a hollandok háromszor, az NDK kétszer volt eredményes ellenünk; 1972-ben pedig a selejtezők első felében a franciák, a norvégok és a bolgárok is betaláltak, de a visszavágókon már egyik válogatottnak sem kegyelmeztünk.

Nemzeti tizenegyünk tehát megfelelő koncentrációval soha nem látott magasságokba érhet fel, 44, illetve 48 éves csúcsok közelében van.

Verhetetlenek

2014-ben és 2015-ben a selejtezőkön csak egyetlen alkalommal szenvedett eddig vereséget válogatottunk, ez is rekord lehet, ha a Groupamában és Athénban nem kapunk ki.

1968-ban a már említett sorozatban az utolsó, már tét nélküli meccsen az NDK győzött le minket; négy évvel később csak Bulgária ünnepelhetett ellenünk. Azóta viszont a maximum az volt, ha két vereséggel hoztunk le egy sorozatot (pedig 1972 után még jónéhány kvalifikáción játszottak 6 vagy 8 meccset), ebben is beállíthatjuk hát rekordunkat.

Egy kis negatív

De ha már rekordoknál tartunk, amellett sem mehetünk el “szó nélkül”, hogy nem igazán volt olyan, hogy ennyire kevés találatot jegyeztünk volna. Ezen természetesen a hátralévő meccseken még javíthatunk és remélhetőleg javítani is fogunk, de érdemes ennek is utánajárni.

Az eredmény az, hogy jelenleg ez a legvérszegényebb termés, de meglepő lenne, ha ez így is maradna. 1996-ban ugyanis Svájc-Törökország-Svédország-Izland négyes olyannyira megnehezítette a dolgunkat, hogy nyolc meccsen csupán hét gólra futotta (de 13-at kaptunk). Azt megelőzően viszont kilenc gól volt a leggyengébb ilyen jellegű teljesítmény, de akkor még hat meccsen dőlt el a kijutás.

Egy jó selejtezősorozat-zárással a magyar válogatott tehát négy évtizedes vagy épp soha nem látott sikereket állíthat be, szárnyalhat túl. Ehhez csupán annyi kell, hogy legyőzzük Feröer-szigeteket és a történelmi mélyponton lévő Görögországot – nem hangzik megoldhatatlannak…

Olvasói sztorik