Válogatott

Magyar Eb-esélyek: most vagy soha

Nagy dobásra készül a magyar futballválogatott: 43 év után juthat ki újra az Európa-bajnokságra. Három korábbi szövetségi kapitány, Egervári Sándor, Garami József és Csank János beszél arról, hogy milyenek az esélyeink.

Kapcsolódó cikkek

Amennyiben holnap legyőzi Ferört, bizonyosan pótselejtezőt játszhat a jövő évi Európa-bajnoki szereplésért a magyar fociválogatott. Jó esetben arra sem lesz szükség, és Dzsudzsák Balázsék – legjobb harmadikként – automatikusan kijutnak a franciaországi tornára. Milyenek az esélyeink? Helyünk van az elitben? A Népszavahárom korábbi szövetségi kapitánnyal kereste a válaszokat.

– Nagyon remélem, hogy hosszú-hosszú évtizedek után kijutunk az Eb-re – kezdte a magyar nemzeti együttest 2010 és 2013 közt irányító Egervári Sándor. – Feröer-szigetek a hatodik kalapból érkezett, hazai környezetben, az új helyzetben szurkolók előtt mindenképpen le kell győzni. Nem alaptalan a mondás, hogy a közönség a tizenkettedik játékos, igenis számít, hogy a pálya széléről jön a buzdítás, vagy sem. Európa-szerte sok érdekes eredmény születhet az utolsó két fordulóban, meglátjuk, hogy alakul a sorsunk. Az elsődleges cél most az, hogy csütörtökön megszerezzük a három pontot, a többi majd kiderül…

Ami a magyarok teljesítményét illeti, a korábbi kapitány látott biztató jeleket, szerinte a finnek elleni győzelemre, a románok elleni hazai találkozó második félidejére lehet építeni. Ahogy azt lapunk is megírta, Egervári Sándor neve az utóbbi napokban szóba került az edzőt kereső Videotonnál, erre a felvetésre a tréner a következőket válaszolta: – Mondjuk úgy, hogy baráti megbeszélést folytattunk, ám konkrét megkeresés nem történt. Nem én leszek a Videoton trénere.

Óvatosságra int a csütörtöki összecsapás kapcsán egy másik rutinos mester, a mieinket 1987-ben öt fellépésen irányító Garami József. – Senki se gondolja, hogy könnyű lesz legyőzni Feröer-szigeteket – kezdte az MTK szakmai igazgatója. – Egy éve egy nullára nyertünk idegenben, az ellenfél egyáltalán nem focizott rosszul. Hazai környezetben persze illik és kell is győzni. A sorozat utolsó, görögországi állomása érdekes lesz, hiszen a hazaiak pocsékul szerepelnek, minden esélyük elszállt. Hogy milyennek látom a jelenlegi magyar válogatottat? Dárdai Pál új impulzust adott, lendületbe hozta a csapatot, már csak az kell, hogy ez kitartson a hátralévő két találkozón is.

Csank János 1996 áprilisától két évig irányította a magyar válogatottat, amely Norvégia mögött a második helyen végzett a világbajnoki selejtezőben: fájdalom, a jugoszlávok elleni pótselejtezőn (1-7, 0-5) már semmi sem jött össze.

– Feröer nem rossz csapat, ám simán vernünk kell, főleg azok után, hogy kiderült, számíthatunk a szurkolók segítségére – magyarázta a 68 éves szakember. – Bevallom, nem hittem volna, hogy ennyire gyengén teljesít Görögország, ám, ha már így alakult, nekünk is illik kihasználni a szenvedését, bár a vasárnapi ütközet így is jelentős vizsgamunka lesz. Ha csütörtökön nyerünk, a pótselejtező garantált, illetve összejöhet akár az egyenes kijutás is. Amennyiben az első verzió lép életbe, nagyon sokat számít, hogy melyik válogatott kerül az utunkba. Megijedni persze senkitől sem kell, hiszen a futballban nem mindig a jobb csapat győz…

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik