Válogatott

Játszd újra, Dzsudzsák: 11 éve már duplázott Feröer ellen!

A középpályás 2004-ben az U19-es Eb-selejtezőkön volt eredményes.

Klubszinten

2006 óta játszanak a feröeri első osztályban magyar játékosok. Az első fecskék kapusok voltak, Turi Géza (GI Gøta, 6. helyezett abban az idényben) és Gángó András (IF Fuglafjørdur, 10.). A következő esztendőben meglepően felduzzadt a feröeri magyar kolónia! Potemkin Károly és Szekeres Zsolt az EB/Streymurral bajnoki ezüstérmes lett 2007 végén. Turi Géza a GI (5.) kapuját őrizte. Gángó András feljutott a második vonal bajnokaként a Fuglafjördurral, 2008 tavaszán már ő is az élvonalban szerepelt. Nem egyedül, ugyanis hét magyar futballista szerepelt az ottani elitben. Balogh Marcell a bajnok EB/Streymurban, Nagy Tamás és Potemkin Károly a B36 Tórshavnban (3.), utóbbi az idény második felében az NSÍ Runavíkban (4.), Bükszegi Zoltán és Turi Géza a Víkingurban, korábbi nevén a GI Gøtában (5.), Gángó András mellett Sinkó Balázs is az ÍF Fuglafjørdurban (7.). Öt honfitársunk lépett pályára a feröeri élvonal 2009-es idényében: Bükszegi Zoltán és Turi Géza a kupagyőztes és bajnoki bronzérmes Víkingurban, továbbá Potemkin Károly (NSÍ Runavík, 4.), Gángó András és Sinkó Balázs (IF Fuglafjørdur, 7.).
2010-ben Potemkin Károly (NSÍ Runavík, 3.) csapattársa lett Gángó András, Turi Géza pedig továbbra is a Víkingurban (5.) védett. A következő idényre csak a két kapus maradt az élvonalban, akkor éppen Turi Vikingurja zárt jobban (3.) egy hellyel megelőzve Gángó alakulatát, az NSÍ-t. Azóta is ők ketten tartják a frontot: Gángó András 2012-ben és 2013-ban a 07 Vesturban védett, 2014 óta az NSÍ Runavik játékosa. Tavaly negyedik, idén második lett a csapata. A 42. évében járó Turi Géza (aki lassan húsz éve, 1996 őszén a Csepel színeiben mutatkozott be az NB I-ben, védett a ZTE, a Videoton és a Tatabánya színeiben is az élvonalban, legnagyobb sikere a 2002-es bajnoki arany volt az egerszegiekkel) immár a klubtörténet első számú kapusává emelkedett a Vikingurban, a negyedik X-ben járva a 27 fordulóból 25-ben védett a múlt héten véget ért bajnokságban. Újabb bronzéremmel gazdagította a gyűjteményét. Csapata augusztusban sorozatban negyedszer nyerte meg az országos kupát. A Víkingur–NSÍ fináléban mindkét csapat kapuját magyar kapus őrizte!

A csütörtöki, hazai Eb-selejtezőt megelőzően eddig mindössze egy hivatalos mérkőzést játszott egymással a magyar és a feröeri A-válogatott – de az mlsz.hu cikke szerint azért ennél bővebb a két ország közös futballtörténelme.

Az egyetlen A-válogatott mérkőzésen, tavaly októberben a Dárdai Pál által irányított magyar együttes Szalai Ádám góljával 1-0-ra győzött. A feröeri műfüvön rendezett találkozó előtt a kapitány úgy döntött, kisebb sérülések és fáradtság miatt változtat az előtte Bukarestben szinte győzelemmel felérő döntetlent elérő legénységen. A Dibusz – Simon K., Juhász., Kádár, Korhut – Varga J., Gera, Tőzsér (Kalmár), Dzsudzsák – Szalai (Priskin), Nikolics (Fiola) összeállítású alakulat játszott, Szalai Ádám az első félidő közepén, megtörve hosszú gólcsendjét, megszerezte a találkozó egyetlen gólját.

Korosztályos szinten az 1999–2000-es idényben játszott egymással a két ország csapata. Az 1981. január elseje után születettekből álló magyar legénység a finnországi U18-as Eb-selejtező-csoportban Sarlós András irányításával 5-2-re nyert. Az összeállítás a következő volt: Kovács A. – Helgert, Horváth L., Fabró (Bodor) – Bajzát, Kozma J., Szélesi (Sallai Gy.), Károlyi S. – Fekete L., Fekete Zs., Kovacsics (Török S.). A későbbi A-válogatott játékosok közül pályára lépett Bodor Boldizsár és az immár edzőként az MLSZ alkalmazásában álló Szélesi Zoltán, illetve kint járt, s a házigazda finnek ellen szerepet kapott Hajnal Tamás és az immár pályaedzőként Bernd Storck munkáját segítő Szabics Imre is.

2004 őszén a Feröer-szigeteken játszott az Ubrankovics Mihály által dirigált U19-es válogatott az Európa-bajnoki selejtezők első körében. A magyar legénység (Kemenes – Miskolczi, Bergmann, Németh P., Laczkó – Bartha, Zsidai, Melczer, Dzsudzsák – Szakály, Ladóczki, csereként beállt Sipos K., majd Ambrus) csoportgyőztesként jutott tovább a görögök, a walesiek és a házigazdák előtt. A feröeriek ellen 3-0-ra nyerő együttes legjobbja a két gólt is szerző, a minitorna öt magyar találatából négyet is jegyző Dzsudzsák Balázs volt. Rajta kívül Szakály Péter, Zsidai László és Laczkó Zsolt jutott el a társaságból az A-válogatottig.

2010 őszén az U17-es hazai pályán játszott az Eb-selejtező első körében. Bükön és Szombathelyen a harmadik forduló már nem számított, az andorrai (5-0) és a feröeri (2-0) gárda legyőzése után biztos továbbjutóként játszott 1-1-es döntetlent a hasonlóan kedvező helyzetben lévő szlovákokkal. Bene Ferenc irányításával a Gelei – Botka, Szilvási, Zsirai, Füredi – Szécsi M., Halmai, Pintér A., Huller (Kleinheisler) – Novothny (Sipőcz), Bese (Barcsay) összeállítású együttes győzött a feröeriek ellen.

Egy évvel később Szécsi Márk és Novothny Soma már az U19-es válogatott tagjaként találkozott ismét a feröeriekkel. A fiúk könnyű csoportba kerültek az Eb-selejtezők első szakaszában. November elején Portugáliában a feröeri (3-1) és a San Marinó-i (5-0) csapatot kellett megelőzni, a továbbjutáshoz, s csak bónusz volt a házigazdák elleni bravúros, 3-3-as döntetlen. A minitornán Szécsi Márk 3, Adorján Krisztián és Radó András 2-2, Novothny Soma, Tóth Ferenc, Vass Patrik és Vécsei Bálint 1-1 góllal járult a sikerhez. Az északi sziget képviselői ellen Tuboly Frigyes szövetségi edző a Dombó – Pál, Tóth F., Lang, Kozma M. – Paku, Adorján, Patvaros (Tar) – Radó, Szécsi M. (Vass P.), Novothny (Vécsei) összetételű alakulatot játszatta, az akkor még a veszprémi klubból beválogatott Lang Ádám immár az A-csapatban kerettag. Rajta kívül Vécsei Bálint és az ezen a találkozón tartalék Poór Patrik kapott már játéklehetőséget a felnőttválogatottban is.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik