Hírek

Orbán Viktor nagyon optimista a magyar focit illetően

Az akadémiaalapító miniszterelnök szerint jó esély van a felzárkózásra; elkészült a Puskás-Suzuki Kupa csoportbeosztása.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Idén már nyolcadik alkalommal rendezik meg Felcsúton a Puskás-Suzuki Kupát az U17-es korosztály számára. A hatcsapatos mezőny csoportbeosztását csütörtökön sorsolták ki. A két magyar résztvevő ezúttal is külön trióban szerepel, a házigazda Puskás Akadémia viszont összekerült a Real Madriddal.

A kispestiek tavaly a negyedik, a felcsútiak pedig a második helyen zártak. A torna történetében a Honvéd-MFA és a Real Madrid fiataljai egyaránt három alkalommal nyertek aranyérmet, a házigazda PFLA még soha nem végzett az élen.

Orbán Viktor szerint a labdarúgó-akadémiák révén elkezdődött a magyar felnőtt futballnál jobb színvonalú utánpótlás-nevelés, és jó esély kínálkozik a világ élvonalához való felzárkózásra.

A miniszterelnök – aki egyben a Puskás Akadémia alapítója – a Puskás-Suzuki Kupa csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a torna megrendezése a teljes magyar futballnak szól, és az eseményen minden a magyar futball felemelkedését segíti elő. Annak a reményének adott hangot, hogy a jövőben több hasonló rendezvény lesz Magyarországon utánpótlás és felnőtt vonalon is, mert akkor előbb emelkedhet fel a magyar futball.

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy a felcsúti akadémia megalapításakor látszott, hogy a szétesett magyar futballt hagyományos egyesületekkel nehéz felzárkóztatni, inkább „szigetek” kellenek, ahol az utánpótlás-nevelésen keresztül a felzárkózás felgyorsítható. Hozzátette, ezért alakult Felcsúton akadémia az országban az MTK után másodikként.

A kormányfő közölte: a Puskás Akadémia és általában az akadémiák létezése normális körülmények között szükségtelen lenne, ám a magyar futball „kisodródott és nem tudta tartani a lépést a világ élvonalával”. Szerinte rendes viszonyok közepette a nagy futballklubok kitermelnék a játékosokat és „visszavinnék a magyar futballt a helyére”.

Simicskó István sportért felelős államtitkár, az esemény egyik védnöke közölte: a kormány célja, hogy minden magyar gyerek sportoljon, minél több nemzetközi sportversenyt rendezzen meg Magyarország és legyenek megfelelő létesítmények, jó feltételek a sportoláshoz. Hozzátette: az elmúlt évek kormányzati munkájának köszönhetően a sportoló gyermekek száma 110 ezer fővel nőtt, a cél 2018-ig, hogy 500 ezer gyerek sportoljon.

Mészáros Lőrinc, az akadémia elnöke kiemelte, idén először a torna minden eseményének a Puskás Akadémia ad otthont. Megjegyezte, most először az MTVA végzi a közvetítést, így a közmédián lesznek láthatók a meccsek.

Szabó László Zsolt, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója régi vágyuknak nevezte, hogy a közmédián bemutassák a Puskás Suzuki Kupát. Megerősítette, hogy a közmédia teljes keresztmetszetében igyekszik bemutatni a magyar sportot és a sok hazai nemzetközi eseményt, ebbe pedig jól illeszkedik a húsvétkor rendezendő torna.

Mint mondta, az eseményt a Duna World sugározza, hogy valamennyi magyar láthassa a világon. A selejtezőkről összefoglalót adnak, a húsvét hétfői döntőt élőben sugározzák.

A jövő hét csütörtökön kezdődő Puskás-Suzuki Kupán első alkalommal vesz részt a holland Feyenoord csapata. A sorsoláson részt vett a Bayern München korábbi játékosa, a 43-szoros holland válogatott Roy Makaay, aki a holland együttest készítette fel a tornára.

VIII. Puskás-Suzuki Kupa, Felcsút

A-csoport: Puskás Akadémia, Feyernoord (holland), Real Madrid (spanyol)

B-csoport: Bp. Honvéd-MFA, Hagi Akadémia (román), Panathinaikosz (görög)

Április 3. péntek

11 óra: Puskás Akadémia – Feyenoord

13.30: Bp. Honvéd-MFA – Hagi Akadémia

13.30: Panathinaikosz – Real Madrid

Április 4. szombat

11 óra: Puskás Akadémia – Real Madrid

13.30: Bp. Honvéd-MFA – Panathinaikosz

13.30: Feyenoord – Hagi Akadémia

Április 5. vasárnap

11 óra: Feyenoord – Real Madrid

13.30: Hagi Akadémia – Panathinaikosz

13.30: Bp. Honvéd-MFA – Puskás Akadémia

Április 6. hétfő

12 óra: az 5. helyért

14. óra: a 3. helyért

16.30: döntő

Olvasói sztorik