Hírek

Elhunyt Buzánszky Jenő

A Nemzet Sportolója, az olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes jobbhátvéd életének kilencvenedik évében hunyt el.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Életének kilencvenedik évében elhunyt Buzánszky Jenő, a Nemzet Sportolója, az olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes labdarúgó, a legendás Aranycsapat jobbhátvédje, aki a klasszikus tizenegy tagjai közül utolsóként búcsúzott az élők sorából.

A fourfourtwo.hu honlapot az egykori világhírű labdarúgó fia, ifj. Buzánszky Jenő tájékoztatta édesapja haláláról, amely az esztergomi kórházban következett be az intézmény tájékoztatása szerint vasárnap este 8 órakor.

Amint arról az elmúlt hetekben rendszeresen beszámoltunk, a válogatott sportolói karrierjének kezdete óta Dorogon élő Buzánszky Jenő a múlt év végén, karácsony előtt került kórházba, kétszer megoperálták, és a műtétek után legyengült, idős szervezete nem tudott új erőre kapni. Buzánszky május 4-én lett volna kilencven esztendős. A kapus, Grosics Gyula tavalyi halála után ő volt az Aranycsapat klasszikus tizenegyének utolsó élő tagja.

Buzánszky Jenő 1925. május 4-én született Újdombóváron, a magyar válogatottban 49 alkalommal lépett pályára. Tagja volt az olimpiai aranyérmes csapatnak 1952-ben, Helsinkiben, és pályára lépett 1953-ban Londonban, Anglia ellen, a 6-3-as Évszázad mérkőzésén. Az 1954-es világbajnokság mind az öt mérkőzésen szerepelt, így a berni döntőben is, ahol ezüstérmet szerzett.

Dorogon 274 mérkőzésen szerepelt az élvonalban, az NB II-ben pedig 56 mérkőzésen lépett pályára. Hivatalos bajnoki mérkőzéseken 25-ször volt eredményes. Edzőként először a Dorogi Bányászt irányította, később még dolgozott Esztergomi Vasasnál és a Fősped Szállítóknál.

Számos egyéni elismerés birtokosa (a Nemzet Sportolója, Szent István-díj, Prima Primissima-díj, Csík Ferenc-díj), Dorog és Dombóvár díszpolgára, 1993-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki, Dorogon 2010-ben stadiont neveztek el róla.

Sportvezetőként a Komáromi, illetve Komárom-Esztergom megyei Labdarúgó Szövetség elnöke volt, a Magyar Labdarúgó Szövetségben alelnöki tisztséget töltött be.

Olvasói sztorik