Hírek

Jogszabályváltozás a fociban is

A parlament döntése miatt változnak a látványsport-szakszövetségek adatszolgáltatási szabályai.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A parlament kedden úgy döntött, hogy a látványsportágak szakszövetségeinek a nem közpénzből származó támogatások esetében lehetőségük lesz egyszerűsített adatszolgáltatásra a közérdekű adatigényléseknél – írja az MTI.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn nyújtott be törvényjavaslatot, amelyet kivételes eljárásban már kedden jóváhagytak a képviselők 112 igen szavazattal, 69 nem ellenében.

A nemzetgazdasági tárca vezetője eredetileg azt javasolta, hogy a látványsportágak – köztük a labdarúgás – szakszövetségei január 1-jével kerüljenek ki az információszabadságról szóló törvény hatálya alól. A parlament azonban elfogadta a törvényalkotási bizottság ezen finomító módosító indítványát, amely csak a nem állami vagy önkormányzati forrásból, vagyis a nem közpénzből származó támogatások esetében teszi lehetővé az egyszerűsített, összesített adatszolgáltatást a közérdekű vagy közérdekből nyilvános adatigénylések során. Gulyás Gergely (Fidesz), a bizottság elnöke úgy indokolt, hogy ez a változtatás alkotmányossági aggályokat orvosol.

A törvény arra is lehetőséget ad, hogy a sportfogadással kapcsolatos vagyoni értékű jog megvétele leírható legyen a szerencsejáték-adóból. Ugyanez a jogszabálycsomag emellett több változtatást tartalmaz az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer részletszabályaival kapcsolatban. Rögzítik, hogy bizonyos mennyiségi, illetve értékhatárok alatt nem kell bejelentést tenni az útdíjköteles gépjárművel úgynevezett gyűjtőfuvarban végzett közúti áruszállításról.

A kockázati biztosíték mértékének megállapításával kapcsolatos részletszabályokkal is kiegészítették a vonatkozó törvényt. A kormány indoklása szerint emellett a rendszer eredményesebb működését biztosítja, hogy nemcsak a bejelentés elmulasztása, hanem – 2015. február 1-jétől – annak hibás, hiányos, valótlan adattartalmú teljesítése is ugyanolyan szankciót von maga után. Ha a mulasztási bírságról és lefoglalásról szóló határozat kézbesítése megtörtént, a határozat fellebbezésre tekintet nélkül azonnal végrehajtható – mondja ki a jogszabály.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik