Hírek

Focikollégium létesülhet Sajószentpéteren

Halmozottan hátrányos helyzetű, köztük roma származású fiataloknak létesülhet labdarúgó-kollégium Sajószentpéteren, a létesítmény nemcsak a sportot, hanem szakmák tanulását is szolgálná – hangzott el a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városban megtartott sajtótájékoztatón, pénteken.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Demeter Zoltán, a térség országgyűlési képviselője azt mondta: a megye ezen térségében igen sok gyerek él halmozottan hátrányos helyzetben, a legfontosabb ezen fiatalok tanítása, emellett a sportra nevelés is lényeges.

A sport mindig kitartást ad, erősíti a hitet – mondta, hozzátéve: itt és most nem az a cél, hogy „valamilyen fociakadémiáról beszéljünk, hanem azt szeretnénk elérni, hogy ezek a fiatalok megfelelő oktatásban, szakmunkásképzésben részesüljenek.”

A Sajószentpéteri Városi Sportegyesület elődje, a Borsodi Bányász több évtizeden keresztül az NB II-ben játszott, az utóbbi évtizedben a bányászat megszűnése óta, és más támogató híján a sajószentpéteri labdarúgás a megszűnés szélére sodródott, már a megyei másodosztályban való szereplés is komoly kihívás elé állította az egyesület vezetőit. A klub korábban élvonalban szereplő focisták sorát nevelte ki, itt kezdte többek között Kvaszta Lajos (Ferencváros), Koszta János (Videoton), Hajas Imre és Grolmusz Gyula (DVTK), Kondás Elemér (Debrecen).

Itt kezdte pályáját 35 évvel ezelőtt a ma már sportvezető, korábban az NB I-ben is szerepelt Nikházy Gábor is, aki a pénteki sajtótájékoztatón arról beszélt: kapott egy felkérést arra, hogy a jelenleg a megyei másodosztályban lévő sajószentpéteri futballcsapaton valamilyen módon segítsen.

Egy másodosztályú csapattal én nem tudok mit kezdeni, a „sokhoz kicsi, a kicsihez sok” – szögezte le Nikházy Gábor, megjegyezve: a segítségnek csak egy része a futball és a hátrányos helyzetben lévő gyerekek sportoláshoz való juttatása, a legfontosabb cél ennek a régiónak a munkahelyteremtése, az oktatás, a képzés, az önmagukról gondoskodni képes fiatalok felnevelése.

Sajószentpéteren egy, már korábban bezárt szakmunkásképző intézetet és kollégiumot alakítanák át oly módon, hogy a focikollégiumba felvett sportolók olyan szakmát tanulhassanak, amelynek területén ma hiány van, így hentes-mészárosnak, ácsnak, hegesztőnek képezhetnék ki magukat.

Olyan szakmát tanulhatnának az ide felvett fiatalok, amellyel életük sport utáni szakaszában is boldogulhatnának – tette hozzá Nikházy Gábor.

Olvasói sztorik