Hírek

Magyar cigányok a gárdisták ellen

A magyar cigány labdarúgó-válogatott a svájci gárdisták ellen lépett pályára Rómában.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Egy Vatikánhoz közeli római sportpályán mérte össze erejét a magyar labdarúgó cigányválogatott és a svájci gárdisták csapata szerda este. A 9-3-as magyar sikerrel zárult mérkőzés mezét Ferenc pápa is megkapta.

A magyar cigány válogatott játékosai harmadik alkalommal léptek pályára a svájci gárdisták ellen – mondta el Mezei István, a cigányválogatott menedzsere az MTI-nek a szerda este némi késéssel kezdődött találkozó első perceiben.

A magyar cigányválogatottat 1995-ben útjára indító Mezei emlékeztetett arra, hogy a csapat először 2011-ben játszott a svájci gárdistákkal Rómában. Ezt követően a felcsúti pályára hívták meg a pápa biztonságára vigyázó vatikáni testőröket, most pedig ismét Róma volt a helyszín.

A Szent Péterről elnevezett római pályán rendezett szerdai meccsről nem hiányzott a közönség: a Rómában élő magyarok és a Vatikánban szolgáló magyar papok természetesen a magyar csapatnak szurkoltak.

„Rúgd el magadtól az intoleranciát!” – címmel adott hírt a mérkőzésről a L’Osservatore Romano szentszéki napilap. „Ennek a találkozónak erkölcsi üzenete van a népek és az egyház felé is: az, hogy figyeljenek ránk és tiszteljenek bennünket!” – hangoztatta a Vatikáni Rádió magyar adásának adott interjúban Mezei István.

A magyar cigány válogatott mérkőzése megelőzte a Vatikánban csütörtök-pénteken zajló nemzetközi cigánypasztorációs találkozót. A cigány csapat játékosai a szerdai általános audiencián elsőként találkoztak – a köztudottan focirajongó – Ferenc pápával, akinek egy őt ábrázoló festményt is átadtak, Varga Istvánné alkotását. A svájci gárdisták csapatától pedig az egyházfő a mérkőzés hivatalos mezét kapta meg.