Hírek

Kovács Ferenc lett a főnök

Személyi kérdésekről is döntött az MLSZ elnöksége az utánpótlásképzés megkezdett reformjának folytatása érdekében.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Megtartotta júliusi elnökségi ülését a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége. A tagok elfogadták a profi bajnokságokra vonatkozó pénzelosztási szabályzatot, amelynek alapelvei némileg változtak az elmúlt idényhez képest. Az OTP Bank Ligában a szövetség – a normatív támogatás és az eredményesség utáni díjazás mellett – továbbra is kiemelten, megemelt súlyaránnyal dotálja azon klubokat, amelyek MLSZ-nevelésű játékosokat foglalkoztatnak.

Az új rendszerben életkortól függetlenül minden MLSZ-nevelésű játékos szerepeltetését támogatja a pénzelosztási rendszer, ám a 23 éven aluli játékosok esetén másfélszeres, a 21 éven aluliak pályára küldése esetén kétszeres szorzóval írják jóvá a futballista játékidejét. Ami az NB II-re vonatkozó szabályozást illeti, az előbb ismertetettek mellett a másodosztályban érvényben marad, hogy az a klub, amely új szerződést köt nem MLSZ-nevelésű játékossal, nem jogosult a televíziós pénzekre.

Folyamatosan nő a Magyar Kupa presztízse is, köszönhetően az új versenykiírásnak, és a jelentős pénzdíjazásnak is. Az idény során a résztvevő csapatok között 129 millió forintot oszt ki a szövetség. Az 1909-ben útjára indított sorozat 2015-ös győztese igen magas, harmincmillió forintos fődíjban részesül a kieséses rendszerben gyűjtött díjazás mellett.

Döntés született arról, hogy a Ferencváros új stadionjában lehetőség lesz az idei világbajnokságon megismert gólvonal-technológia alkalmazására. Így a budapesti aréna lesz az első hazánkban, ahol ezt a modern technológiát használhatják a játékvezetők annak megítélésére, a labda teljes terjedelmével áthaladt-e a gólvonalon.

Személyi kérdésekről is döntött az MLSZ elnöksége az utánpótlásképzés megkezdett reformjának folytatása érdekében. A program előrehaladásának ellenőrzésére az elnökség nevében az újonnan kinevezett sportigazgató, Kovács Ferenc kapott felhatalmazást. A sportigazgatót ebben a felelősségében az általa vezetett Utánpótlás Tanácsadó Testület segíti (a testület tagjai Dárdai Pál, Garami József, Herczeg András és Tamási Zsolt). A testület folyamatosan felügyeli és ellenőrzi a reform megvalósulását, és szükség esetén kezdeményezi az elnökség döntését.

A reform három pillére a régiós felelősségű utánpótlás központok szakmai irányítása, a korosztályos válogatottak versenyeztetése, valamint a labdarúgás egészségügyi központ kialakítása, amely Telkiben kerül felállításra, és amely a korosztályos válogatottak teljesítmény növelésének támogatása mellett a regionális utánpótlás-központ labdarúgás egészségügyi kritérium rendszerét is kidolgozza, illetve ellenőrzi.

Az operatív végrehajtás tekintetében az egyes pillérek esetében a regionális utánpótlás központok szakmai irányításáért Szalai László, az edzőképző központ igazgatója a felelős. A korosztályos válogatottak mellett dolgozó szövetségi edzők munkájának összehangolásáért Róth Antal vezetőedző, a labdarúgás egészségügyi központ kialakításáért pedig dr. Varga Péter Pál, az Orvosi Bizottság elnöke a felelős. A három részterület vezetőjének feladata, hogy a belga (Double-Pass) audit folyamattal együttműködésben kialakítsák azokat az egységes elméleti és gyakorlati irányelveket, szakmai útmutatásokat, amelyek alapján a regionális utánpótlás központokban és a korosztályos válogatottak felkészülésében egységes utánpótlás-képzés valósulhat meg.

Feladatuk továbbá a minőség-ellenőrzési rendszer kidolgozása, amely mellett értékelhető és ellenőrizhető az utánpótlás központok szakmai tevékenysége, fejlődése, amely alapját képezi majd az utánpótlás finanszírozásnak – írja az MLSZ honlapja.

Olvasói sztorik