Hírek

A 0-6-nak szakmai okai voltak

Mezey György szerint 0-2 után vissza kellett volna húzódnia kapuja elé a válogatottunknak.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Dr. Mezey György, a magyar válogatott egykori szövetségi kapitánya a Sport TV Mai helyzet című műsorában beszélt a mexikói, szovjetek elleni 0-6 okairól, a magyar edzőképzésről, és arról, hogy milyen edző kell a gyerekeknek, és milyen a profiknak.

Mezey ritkán szólal meg a magyar futballal kapcsolatban, mert úgy véli, túl sokan beszélnek róla, így az ő hangja is elvész a többi között, és értelmét veszti bármit mondani. A Sport TV-ben kivételt tett, és 25 percen át beszélt a magyar labdarúgás jelenéről és múltjáról. Az első téma az volt, hogy éveken át irányította a magyar edzőképzést.

– Nagyon tévelyegni nem lehet a futballedző-képzésben, mert az UEFA-nak van egy meghatározott rendje, ezen a tanfolyamrendszeren keresztül megvan, amit oktatni kell. Az UEFA ezt háromévenként ellenőrzi, eljönnek személyesen, végignézik, hogy mit csinálunk – mondta a szabályokról. Az ő munkáját olasz, angol, ír német, holland és szlovák szakemberek is ellenőrizték, és jónak találták, hiszen elfogadták a képzési rendszerünket.

Mezey szerint az újításokkal az a baj, hogy a labda rúgását, átvételét, a cselezést és a lövést harminc-negyven évvel ezelőtt is úgy tanították, mint most. Hozzátette: szerinte most is ugyanúgy kell, mint Puskásék idejében: precízen. Csodákat nem lehet várni, a tömegbázist kell fejleszteni, és akkor kiválasztódnak az új Törőcsikek.

– Maradona szintű klasszisnak tartom Törőcsiket is, Détárit is, Nyilasit is, és a többieket is, akivel foglalkoztam. Nem különleges edzésmunkát végeztek, csak nem elégedtek meg azzal, hogy délután négytől ötig edzettek egyet – idézi fel emlékeit. Ő edzőként nem tudott úgy lemenni a pályára, hogy ezeket a játékosokat ne találta volna ott gyakorlás közben. – Az a baj, hogy ez a helyzet megváltozott Magyarországon, ez a futballkultúra kihalt a változásokkal együtt. Teljesen új futballkultúrát kellene építeni, ennek az útját keresgélik most, de nem könnyű még megtalálni.

Szerinte nem vitás, hogy az edzők is hibásak a helyzet kialakulásában, de azt sem szabad elfelejteni, hogy minden megváltozott a magyar futballban: a tulajdoni szerkezet, a társadalmi helyzet, a politika, a klubrendszer, szinte minden, mégis egyedül a futballedzőtől várják, hogy produkálja azt, amit eddig.

– Felelősséggel állítom, hogy a magyar edzők semmivel sem rosszabbak, mint német vagy holland kollégáik, de ebben a helyzetben célpontok lettek – mondta Mezey György, aki 21 ország edzőképzését ismeri, tehát van viszonyítási alapja.

A futballt nem lehet könyvből megtanulni, a gyakorlat teszi a mestert, de szerinte többféle edző kell a sikerhez, hiszen teljesen más kvalitást igényel egy utánpótlásedzői feladat, mert ő a sportágra neveli a gyerekeket, mint egy profi edzői munkakör, ahol az eredményei után azonnal felelősségre vonják az embert. Márpedig ez két különböző alkatot jelent.

– A profi világban a tökéletes szakértelem az, amit a játékos elfogad. Ha egy játékos először érzi, hogy ez az edző össze-vissza beszél itt, ott már nincs hitel, ott a háttérben már megindul valami, két rossz eredmény, és vége a palinak.

Pintér Attila munkássága és lehetőségei is terítékre kerültek. Mezey szerint is fontos az összetartás, de az ő idejében könnyű volt hosszabb keretedzéseket tartani, mert minden klubot és játékost az állam fizetett.

– Pintér Attila törekvése helyes, csak az a baj, hogy ma már magánemberek kezébe vannak a klubok és így a játékosok. A FIFA idevágó szabályai komoly korlátot jelentenek a szövetségi kapitányok számára.

Hétvégenként kisgyerekeknek tart foglalkozásokat, többek között az unokáinak is, és eközben látja a problémákat.

– A legnagyobb gond, hogy nem teljesen odaadóan teszik a dolgukat. Az a megszállottság, ami a Tajti Matyiban van, aki hezitál, hogy a Real Madridot vagy a Barcelonát válassza, és ott állt a pálya szélén, hogy kevesebb legyen a nagyok létszáma, és beállhasson, ez a fajta megszállottság a régiekben benne volt.

Sokan az 1986-os mexikói világbajnokság alapján ítélik meg a munkásságát, de edzőként ezt el kell fogadnia, nem is tudja kitörölni az életéből. Az emberek szerinte elvárnának valami gazemberséget a háttérben, és az ő szakmai magyarázatát nem hallgatják meg. Most elmondta, mi volt a gond a szovjetek ellen.

– Először is az a csapat nem volt jobb, mint az egykori szovjet válogatott, ők akkor megnyerték a BL elődjét, Lobanovszkij zseniális edző volt, és jól informált volt a magyar válogatottal kapcsolatban. Nincs olyan edző – beleértve Lobanovszkijt, Arséne Wengert vagy Alex Fergusont – aki huszonöt-harminc éves profi pályafutása során, ne kapott volna hat, hét, vagy akár nyolc gólt. A tragédia az volt, hogy két perc alatt kaptunk két gólt, és én három évig arra építettem a csapatot, hogy előremozogva próbáljon labdát szerezni. Az ellenfél labdakihozatalakor előre kellett mozognia a játékosoknak, de kettő-null után vissza kellett volna húzódni a kapu elé, hogy ne kapjunk többet, mert ha kettő-null marad az eredmény, továbbjutottunk volna. Abban a miliőben én ezt nem tudtam megcsinálni. A szünetben már három-null volt, akkor már bennem volt, hogy kellene rúgni egyet, hogy javuljon a gólkülönbség – mondta, majd hozzátette, kilencszer futottak lesre a szovjetek, amiből kiderül, hogy egyértelműen előremozgó védőkkel álltak szembe. Ma sem tudja, mit tehetett volna a kispadról, amikor két perc után kettő-nulla volt az állás.

Arra a kérdésre is válaszolt, hogy Magyarországon miért nem mennek végig a labdarúgást érintő kezdeményezések.

– A Bozsik-programot kétszer is tönkretették, egyrészt a politika, másrészt maga a szövetség. Akik ebben döntöttek, nem tudták, mit jelent ez a sportág számára. Nem mentem fel őket, ezt tényként mondom, hiszen velük éltem együtt – nyilatkozta Mezey György, az edzőképzéssel viszont szerinte nem ez a helyzet. – Ha nem követjük az UEFA irányvonalát, akkor nincs edzőképzés Magyarországon. Ma az UEFA irányvonalát kell követni, és beletenni a sajátosságokat. Ez nálunk azzal kezdődik, hogy tanulmányozzuk Puskás, Sárosi doktor és Schlosser karrierjét és életútját, így meg fogjuk érteni, mitől volt nagy a magyar futball.

Címkék: mezey

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Rangado.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

MADRID, SPAIN - APRIL 6: Head Coach of Real Madrid Zinedine Zidane (R) congratulates his player Gareth Bale (11) during La Liga match between Real Madrid and Eibar at Santiago Bernabeu in Madrid, Spain on April 6, 2019. Burak Akbulut / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.