Hírek

Mezey doktor megint könyvet ír

Mezey György nem tippeli meg, hogy melyik három csapat végez a dobogón, helyette inkább könyvet ír Gyöngyvirágtól leváltásig címmel.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Székesfehérvárott, a Videotonnál eltöltött időszakról szól majd a – címében a Homoki Nagy István természetfilmjére utaló – mű, amely nem első darab. Az eddig négykönyves mesteredző, aki jelenleg a Telkiben levő MLSZ Edzőképző Központjának igazgatója, már írt Gyöngyvirágtól lemondásig címmel is életrajzi jellegű könyvet, ami a pedig az 1986-os mexikói világbajnokság magyar vonatkozásairól szól.

A Rangadó.hu kérdésére válaszolva kifejtette, hogy szerinte a külföldről érkező edzők (még a korábban sikeresek is) valószínűleg azért vallanak kudarcot Magyarországon, mert nem igyekeznek felmérni a helyi miliőt. Popovics Sándor, Henk ten Cate, Martti Kuusela, Sztanko Poklepovics, és mások valószínűleg azzal az indíttatással érkeznek ide, hogy mivel máshol már értek el eredményeket, itt sem lesz ez másként. A magyarországi futballtársadalom viszont nem olyan, mint a jól bejáratott profi világ. Mezey szerint ismerni kell a helyi viszonyokat, különben elakadhat a munka. Ehhez azonban empátia, érdeklődés is szükséges, nem pusztán szakmai tudás.

A labdarúgóedzők között a doktorátusával kuriózumnak számító tréner elárulta, ő nem szívesen használja az 1990-ben megszerzett kisdoktori fokozatot, de rajtaragadt, és mivel fia, aki szintén György, és a sportszer-kereskedelem mellett dolgozik a labdarúgás utánpótlásában is, így nem tiltakozik ellene. Azt még kevesebben tudják róla, hogy négy évvel később PhD-fokozatot is kapott, de ezt szinte titkolja, mondván: pedagógiai témában írta a dolgozatot; annak nincs köze a labdarúgóedzői munkásságához, ezért eszébe sem jut használni a címet. Természetesen más lett volna a helyzet, ha a pedagógia tudománya felé fordul.

Az államfő kisdoktorijáról csak annyit mond, hogy a döntés végig Schmitt Pál kezében volt. Azt viszont nem érti, hogy az ügyben hogyan került elő egyszer csak a Semmelweis Egyetem szenátusa, amely döntött a doktori címtől való megfosztásról. Számtalan súlyos egészségügyi, népegészségügyi gond van az országban, és a szenátus azokban nem kívánt megnyilatkozni, ebben a fontosnak mutatkozó ügyben viszont igen.

Munkája mellett Mezey György rendszeresen jár NB I-es mérkőzésekre; hetente egyszer valamelyik meccset a helyszínen nézi meg, ha – mint mondja – nem is keresi a VIP-szektorok furcsa világát. A többi mérkőzésről a tévében tájékozódik.

Olvasói sztorik