Hírek

A női válogatotthoz elég a B-licenc is

Az MLSZ semmi kivetnivalót nem talál abban, hogy az új kapitánynak nincs komoly edzői papírja.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Korábban megírtuk, hogy Markó Edina lett az új női szövetségi kapitány. Az egykori válogatott játékos nemhogy a legmagasabb edzői végzettséggel nem rendelkezik, de eddig csak a B-licences tanfolyamot végezte el. Leginkább azért furcsa, hogy ennek ellenére rá esett a – megújulást, és a megfelelő edzői végzettség megszerzésének kötelezettségét hangoztató – szövetség elnökségének választása, mert Csányi Sándor tavaly a nyilvánosság előtt kijelentette, hogy a jövőben kiszűrik a trükközőket, vagyis azokat a klubokat, akik papíron megfelelő végzettséggel rendelkező trénert neveznek ki, de a munkát valójában más végzi.

Szalai László, az edzőképzés vezetője nemrégiben elmondta, milyen szintű végzettséggel milyen szintű csapatnál lehet dolgozni, márpedig B-licencel jelenleg megyei első osztályú – kis jóindulattal NB III-as – csapatnál lehet valaki vezetőedző.

A fourfourtwo.hu érdeklődésére az MLSZ szóvivője közölte, ők semmi kivetnivalót nem találnak abban, hogy a női válogatott új szövetségi kapitányának pillanatnyilag csupán B-licence van.

– A Magyar Labdarúgó Szövetség szorgalmazza, hogy az edzők rendelkezzenek minél magasabb fokú végzettséggel. Markó Edina jelezte, hogy tovább szeretné folytatni edzői tanulmányait így ősszel kezdi az A-licences tanfolyamot. A Magyar Labdarúgó Szövetség és az UEFA sem köti licenchez a szövetségi kapitányok munkavégzését. A kormányrendelet határozza meg a sport területén képesítéshez kötött tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítések jegyzékében, hogy a szövetségi kapitány sportdiplomával kell, hogy rendelkezzen. Markó Edina végzettsége ennek a követelménynek eleget tesz – mondta Sipos Jenő.

Nem mellékesen: az MLSZ nem szorgalmazza, hanem megköveteli, hogy az edzők minél magasabb végzettséggel rendelkezzenek. És ezt a klublicenc kiadásánál – elméletileg – meg is követeli. Persze, mint a válaszból kiderül, ami kötelező a klubcsapatoknál, az nem kötelező a válogatottaknál…

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik