Hírek

Európa és Dél-Amerika a rutinosabb

Bemutatjuk a 2014-es brazíliai torna résztvevőit.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Véget értek a világbajnoki selejtezők, kialakult a 2014-es brazíliai torna 32 csapatos mezőnye, sőt már a csoportokat is kisorsolták. A Rangadó.hu legújabb összeállításában a jövő évi viadal résztvevőit vesszük sorba, és megnézzük, hogy a válogatottak milyen vébérutinnal rendelkeznek a riválisaikhoz képest.

Dél-Amerika

Brazília

A házigazda brazilok 19 alkalommal szerepeltek eddig a világbajnokságokon. Gyakorlatilag minden negyedik tornájukat megnyerték, eddig ötször hódították el a legjobbnak járó serleget. Az öt elsőség mellé öt gólkirályt is adtak a világnak: Leonidas, Ademir, Garrincha, Vavá, és Ronaldo is a brazil labdarúgás hírnevét öregbítette a korábbi tornákon. Legutóbb 2002-ben ünnepelhettek elsőséget, a hazai rendezésű tornán viszont mindenképpen a győzelem a céljuk.

Argentína

Tizenötször szerepelt a vébéken az argentin válogatott. 1978-ban és 1986-ban is elhódította a trófeát. A világbajnokságok történetének első gólkirálya is argentin volt: Guillermo Stabile 1930-ban nyolc találattal szerezte meg a legjobbnak járó elismerést. 1978-ban csak Mario Kempes tudta csak megismételni Stabile bravúrját.

Uruguay

Tizenegyszeres vébérésztvevőnek mondhatja magát a pótselejtezőn kijutó Uruguay. A dél-amerikai állam rendezte az első hivatalos világbajnokságot, amelyet meg is nyert 1930-ban. Húsz évvel később szerezte második, máig utolsó címét.

Chile

Nyolcszor küzdhetett a világ legjobb csapataival a chilei nemzeti tizenegy. Legnagyobb sikerét 1962-ben érte el, amikor bronzérmet szerzett a hazai rendezésű világbajnokságon. Chile egyetlen világbajnoki gólkirálya is ezen a tornán villant: Leonel Sánchez holtversenyben lett gólkirály a brazil Garrincha és Vavá, a szovjet Ivanov, a horvát Jerkovic és a magyar válogatott büszkesége, Albert Flórián mellett.

Kolumbia

16 év után lesz ott a legnagyobb világeseményen Kolumbia válogatottja. A jövő évi lesz az ötödik fellépése az eddig legjobb eredményeként egy nyolcaddöntőt felmutató együttesnek.

Ecuador

Ecuador sem számít rutinos résztvevőnek, 2002 és 2006 után a 2014-es lesz a harmadik világbajnoksága a legutóbbi szereplése alkalmával a legjobb tizenhat között kieső együttesnek.

Európa

Olaszország

17 alkalommal szerepeltek világbajnokságon az olaszok. Négy címet nyertek, legutóbb a 2006-os, botrányos jelenetekkel tarkított döntőben emelhették magasba a serleget. Két gólkirályt mondhat magáénak Itália: 1982-ben Paolo Rossi, 1990-ben pedig Salvatore Schillaci ünnepelt.

Németország

Szintén 17 alkalommal vett részt a vébén. Első sikerét pont a magyar csapat ellen aratta, 1954-ben. 1974-ben és 1990-ben ünnepelhetett még elsőséget, és bár azóta többször is esélyesként lépett pályára, az újabb győzelmek elmaradtak. A legutóbbi két világbajnokságon német játékos végzett a góllövőlista élén: Thomas Müller (2010) és Miroslav Klose (2006) egyaránt öt-öt góllal zártak. Ketten pontosan annyi gólt szereztek, mint a németek első aranycipőse, az 1970-ben tíz találatig jutó Gerd Müller.

Spanyolország

Tizenháromszor mutathatta meg tudását a spanyol válogatott. A legutóbbi fellépés sikerült a legjobban, hiszen 2010-ben világbajnoki címet ünnepelhetett. A címvédő a jövő évi tornának is komoly esélyekkel vág neki.

Anglia

Az angolok is tizenháromszor lehettek ott a vébén. Legjobb eredményüket az 1966-os tornán érték el, akkor saját közönségük előtt emelhették magasba a világbajnoknak járó kupát. Egyetlen alkalommal végzett angol játékos a góllövőlista élén: Gary Lineker 1986-ban, a többi között a legendás Maradonát megelőzve lett a torna mesterlövésze.

Franciaország

Szintén 13 vébénél tart Franciaország. Az 1998-ban elsőséget ünneplő alakulat nehezen találta meg a Brazíliába vezető utat, hiszen a pótselejtező első mérkőzésén kétgólos hátrányt szedett össze Ukrajna ellen, innen hozta vissza magát a 32 fős mezőnybe.

Belgium

Tizenegyszer jutott ki a világbajnokságra a belga csapat. Legjobb eredményét 1986-ban érte el, akkor az elődöntőig menetelt, ahol a későbbi győztes argentinoktól, majd a bronzmeccsen a franciáktól szenvedett vereséget.

Svájc

Tizedik alkalommal indul el a világbajnokságon Svájc. Legjobb eredményeként három negyeddöntőbeli szereplést mutathat fel.

Hollandia

Az örök második hollandok kilenc alkalommal vettek részt a tornákon. A legutóbbi, dél-afrikai viadalon a spanyol válogatottól szenvedtek vereséget a döntőben, ez volt a csapat harmadik ezüstérme a vébé történetében.

Oroszország

Kilenc szereplést tudhat maga mögött az orosz válogatott is, mint a Szovjetunió jogutódja. Eddigi legjobb eredményüket 1966-ban érték el az elődök, akkor a legjobb négy közé jutott a csapat. Két gólkirályára lehet büszke a nemzet: 1962-ben Valentin Ivanov, 1994-ben pedig Oleg Szalenko lett aranycipős.

Portugália

Öt világbajnoki szereplés alatt egy bronzérmet tud felmutatni Portugália. Az 1966-os angliai tornán fért fel a dobogóra a kilenc találatig jutó gólkirály, Eusébió vezette alakulat.

Horvátország

2010-ben szakadt meg a horvátok hármas sorozata, hiszen 1998, 2002 és 2006 után legutóbb nem lehettek ott a vébén. Legnagyobb sikerüket újoncként érték el, 1998-ban ugyanis bronzéremig meneteltek. Davor Suker akkor gólkirályi címet is szerzett.

Görögország

Kétszer kvalifikálta magát a tornára a görög tizenegy: 1994-ben és 2010-ben is a csoportkör jelentette a végállomást a 2004-es Európa-bajnoknak.

Bosznia-Hercegovina

A világbajnokság újoncát tisztelhetjük a bosnyák válogatottban. A gólerős alakulat 2014-ben mutatkozik be a legjobbak között.

Észak- és Közép-Amerika

Mexikó

Észak- és Közép-Amerika legrutinosabb válogatottjának számít Mexikó a maga 14 indulásával. Ebből két alkalommal, 1970-ben és 1986-ban is a legjobb nyolc közé menetelt, de ennél jobb eredményt még nem ért el a vébén.

Egyesült Államok

Kilenc vébénél tart az USA csapata. Az amerikaiak az első világbajnokságon, 1930-ban érték el legjobb eredményüket, amikor a dobogó alsó fokán zártak.

Costa Rica

Costa Rica is újoncként érte el eddigi legjobb helyezését: 1990-ben a legjobb 16 közé menetelt. Azóta még két vébén lehetett ott a csapat, de akkor a csoportkörnél tovább nem jutott.

Honduras

1982-ben és 2010-ben mondhatta magát vébérésztvevőnek Honduras. Egyik alkalommal sem jutott túl a csoportküzdelmeken.

Afrika

Kamerun

Hat alkalommal vehetett részt a világbajnokságokon Kamerun. Legjobb eredményét 1990-ben érte el, akkor a legjobb nyolc között Anglia ellen búcsúzott egy 3-2-es vereséggel.

Nigéria

1994 és 2010 között csak a 2006-os tornát kellett kihagynia Nigériának. A négyszeres résztvevő 1994-ben és 1998-ban egyaránt a legjobb 16 között mérkőzhetett, ennél jobb eredményt viszont még nem tudott felmutatni.

Algéria

A 2010-es szereplés előtt 1982-ben és 1986-ban lehetett ott a világbajnokságon Algéria válogatottja. A csapat nagy áttörésre egyszer sem volt képes, mindannyiszor búcsúzott a csoportkör végeztével.

Elefántcsontpart

A legutóbbi két világbajnokságon mutatta meg magát Elefántcsontpart válogatottja. A csoportkört viszont egyszer sem élte túl.

Ghána

Ghána is a legutóbbi két vébére szívta fel magát. 2010-ben igazán szép eredményt tudhatott magának, hiszen egészen a negyeddöntőig menetelt.

Ázsia

Dél-Korea

Kilencedik alkalommal vág neki a világbajnokságnak Dél-Korea válogatottja. A legutóbbi hét tornáról nem hiányzott, ráadásul 2002-ben – jelentős játékvezetői segítséggel – egészen az elődöntőig jutott a hazai rendezésű viadalon, ahol végül a negyedik helyen zárt.

Japán

Az elmúlt négy tornán rendre ott volt a japán csapat. Legjobb eredményét 2002-ben és 2010-ben érte el azzal, hogy továbbjutott a csoportjából.

Ausztrália

Három indulással büszkélkedhet az ausztrál együttes: 1974-ben, 2006-ban és 2010-ben volt ott a vébén. Legjobb eredményét 2006-ban produkálta, akkor a nyolcaddöntőig menetelt.

Irán

Iránnak is a mostani lesz a negyedik világbajnoksága. Korábban 1978-ban, 1998-ban és 2006-ban lehetett ott a vébén, de a csoportkörből egyszer sem lépett tovább.

Olvasói sztorik