Hírek

„Tudta, mitől döglik a légy”

Csank János szerint Matthäus vagy Moniz hússzor annyit keresnek, mint a magyar edzők.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A magyar válogatott egykori szövetségi kapitánya két ciklusban is ülhetett a Ferencváros kispadján. 2000 és 2002 között 58 mérkőzésen irányította a zöld-fehér csapatot, amely a vezetésével bajnoki címet szerzett, majd a 2007–2008-as idényben az NB II-ben is a Fradi edzője volt, de 22 meccs után elköszöntek a most 67 éves trénertől. Ha valaki tudja, milyen az FTC kispadján ülni, majd távozni, az a Vác jelenlegi edzője, Csank János.

A Digi Sport kedd reggeli műsorában Csank mester elmondta: szerinte Moniz nem igazán felnőtt edző, mert egy kicsit lelkizős, és meccs közben is gyakran variálta a dolgokat.

– Lehet, hogy Ricardo Moniz fejében azért vált központi kérdéssé Akeem Adams tragédiája, mert a nyilvánosság előtt nagyon durva állítások hangzottak el mindkét oldalról. Az edző azt mondja, hogy az orvosok nem ismerték fel a bajt, az orvosok azt mondják, hogy az edző ragaszkodott a baj tudatában is a játékos leigazolásához.
– Nekem ez magas, mert én úgy tudom, hogy a sportorvosi igazolást lepecsételik, ha minden rendben. Nekem edzőként halvány fogalmam sincs erről. Vagyis van, mert mi tanultunk jó néhány évig élettant. Itt most tényleg valami összevisszaság van, mert nem hiszem, hogy egy orvos felelősen ilyet nyilatkozhat. Egy edzőnek mi köze van ahhoz, hogy valaki szívbeteg? Kint is voltak ilyen problémák. Ott van Kanu esete, aki ott nőtt fel az Ajaxban, és mégis szívproblémája volt. Nem tudom, de mindenesetre én ezt leegyszerűsíteném. Vagy beütik a sportorvosi igazolásra, hogy játékra alkalmas, vagy nem – mondta Csank János.

– Minek tulajdonítja azt, hogy nagyon hullámzó eredmények voltak az ősszel, de ez az ember mégis megbabonázta a Fradi-tábort?
– Moniz nekem rendkívül szimpatikus fickó, hiszen lentről indult, az utánpótlástól, és olyan típus, aki tudja, mitől döglik a légy. Szerette a játékosokat is. Láttam egy-két kazettát az edzéseiről, és annak idején a salzburgi mérkőzéseiről, amikor ott volt edző. Az elején nagyon jó sajtója volt, mint minden külföldi edzőnek Magyarországon, amit alá is támasztott azzal, hogy a Ferencváros meglódult. Nyilván ebben az is benne van, hogy levették először a fizetést, majd felemelték. Nálunk ez így működik. Leveszik, majd jön egy másik, és felemelik. Ez motivációnak nem igazán rossz. Majd volt egy nagyon jó időszaka, szurkoltam is neki. Az ötödik helyen zárt, így azért a sztárolását nem értettem annyira, hiszen előtte olyan edzők ültek a kispadon, akiknél nem lehetett kikapni, és már anyáztak a lelátón, ha nem jöttek az eredmények. Puhult is ilyen szempontból a Fradi-tábor, de előnyére. Ez nagyon lényeges, és jól fog kinézni az új stadionban is. Moniznál érezni lehetett, ami később jött ki, és nem szeretném kritizálni, de én úgy érzem, hogy nem igazán felnőtt edző. Egy kicsit lelkizős, és meccs közben is gyakran variálta a dolgokat. Bár nem szoktam ilyen kritikus lenni, de sokszor én sem tudtam, hogy ki mit akar játszatni, amivel nincs probléma, ha a játékos olyan, az edző meg nem a Fradi edzője.

– Lothar Matthäus is esélyes a Ferencváros kispadjára. Ön szerint külföldi edző lesz továbbra is?
– Nagyon örülök, hogy ilyen gazdagok a magyar klubok, hogy meg tudják ezeket a fickókat fizetni. Ez jó a magyar trénereknek is, mert ne csodálkozzanak majd, ha a következő magyar edző nem azt fogja mondani, hogy had jöhessek ide edzőnek, hanem mond egy összeget. És kérjenek is, mert aki ilyen stábokat tud fizetni Euróban az igenis fizessen a magyarnak is. Ugyanígy fizessen az egyik klub a másiknak is a játékosért, és akkor megindul a piac a futballban.

– Hányszoros a különbség, amennyiért ön volt a Fradi edzője, és amennyiért Monizt, vagy Matthäust hívták ide?
– Nyilván nem tudhatom, de szerintem hússzoros, de lehet, hogy keveset mondtam.

– Külföldi edzője lesz a Fradinak?
– Engem meglepett a váltás, mert nem olvastam a dolgok hátterét. A téli szünetet rendesen ki kéne használnia a Fradinak, bár előtte ezt a két meccset azért le kéne hoznia bárkinek, aki oda leül. Mindenesetre nem lesz könnyű, mert ezeknek a játékosoknak a nagy része Moniz embere volt. Nem egy egyszerű feladat. A vezetésnek nagyon észnél kell lennie. Nem tudom, ki a felelős a szakmai munkáért, de biztosan vannak jelöltjeik.

Olvasói sztorik