Hírek

A magyar labdarúgást ünnepelték

„Remélem, hogy a mai napból a jövő nemzedéke is szerez magának némi önbizalmat” – mondta Buzánszky Jenő.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Korábbi és jelenlegi válogatott futballisták, valamint edzők és sportvezetők részvételével rendeztek hétfőn ünnepséget a magyar labdarúgás napja alkalmából, amit 1993 óta rendeznek meg, a november 25-i dátum pedig az Aranycsapat legendás londoni 6-3-as győzelmét idézi.

A résztvevők a Puskás Ferenc Stadion aulájában találkoztak, ahol köszöntőt mondott Simicskó István, sportért és ifjúságért felelős államtitkár. A köszöntőt követően a résztvevők megkoszorúzták a válogatottak emlékművét. A Magyar Labdarúgó Szövetség képviseletében Berzi Sándor alelnök és Vági Márton főtitkár, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nevében Simicskó István, valamint Kis György, a Budapesti Olimpiai Központ vezetője, a Magyar Olimpiai Bizottságtól Szabó Bence főtitkár és Bartha Csaba sportigazgató-helyettes helyezett el emlékkoszorút. Az egykori válogatott játékosok nevében Buzánszky Jenő, az Aranycsapat jobbhátvédje, a 92 esztendős, ezzel a legidősebb válogatott játékos, Rudas Ferenc, továbbá Várhidi Pál, s Göröcs János koszorúzott, a nemzeti csapat jelenlegi játékosait pedig Juhász Roland csapatkapitány, Böde Dániel, valamint az utánpótlás válogatottból Poór Patrik és Kelemen Dávid képviselte.

Az ünnepség ezt követően a Danubius Hotel Aréna különtermében folytatódott, ahol a betegsége miatt hiányzó Csányi Sándor MLSZ-elnök helyett Berzi Sándor köszöntötte az egybegyűlteket. Hangsúlyozta, a magyar labdarúgás múltja kiemelkedően gazdag, hiszen a londoni 6-3 hatvanadik évfordulója mellett idén ünnepelték az 1938-as világbajnokságon szerzett ezüstérem 75. évfordulóját is.

Berzi Sándor bejelentette, hogy megalapítják a válogatottak klubját, ahol baráti együttlétek keretében közös programokat szerveznek majd, jogi és egészségi kérdésekben, valamint képzési és munkavállalási információkkal segítik a futballistákat.

Az alelnök az MLSZ munkájával kapcsolatban elmondta, a szervezet működését nem a válogatott eredményessége mutatja igazán. Hozzátette: az elmúlt években jelentős eredményeket értek el a gyermekfutballban, az infrastruktúrában és az edzőképzésben is.

A beszédet követően egy rövid videóbejátszásban elevenítették fel a Wembley Stadionban aratott szenzációs magyar diadal legfontosabb eseményeit, majd a csapat tizenkettedik játékosaként emlegetett legendás Szepesi György kapta meg a mikrofont, és meginterjúvolta Buzánszky Jenőt, valamint a hatvan évvel ezelőtt kispados Várhidi Pált is.

– Annak idején igyekeztünk mi is úgy futballozni, hogy neked is legyen valami mondanivalód – mondta tréfásan Buzánszky Jenő. – Remélem, hogy a mai napból a jövő nemzedéke is szerez magának némi önbizalmat. Érdemes sok mindent megtenni annak érdekében, hogy egy nemzetet képviseljenek, és akár, ha nem is hatvan, de ötvenkilenc év múlva megemlékezzenek róluk.

Olvasói sztorik