Hírek

A magyar labdarúgást ünnepelték

„Remélem, hogy a mai napból a jövő nemzedéke is szerez magának némi önbizalmat” – mondta Buzánszky Jenő.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Korábbi és jelenlegi válogatott futballisták, valamint edzők és sportvezetők részvételével rendeztek hétfőn ünnepséget a magyar labdarúgás napja alkalmából, amit 1993 óta rendeznek meg, a november 25-i dátum pedig az Aranycsapat legendás londoni 6-3-as győzelmét idézi.

A résztvevők a Puskás Ferenc Stadion aulájában találkoztak, ahol köszöntőt mondott Simicskó István, sportért és ifjúságért felelős államtitkár. A köszöntőt követően a résztvevők megkoszorúzták a válogatottak emlékművét. A Magyar Labdarúgó Szövetség képviseletében Berzi Sándor alelnök és Vági Márton főtitkár, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nevében Simicskó István, valamint Kis György, a Budapesti Olimpiai Központ vezetője, a Magyar Olimpiai Bizottságtól Szabó Bence főtitkár és Bartha Csaba sportigazgató-helyettes helyezett el emlékkoszorút. Az egykori válogatott játékosok nevében Buzánszky Jenő, az Aranycsapat jobbhátvédje, a 92 esztendős, ezzel a legidősebb válogatott játékos, Rudas Ferenc, továbbá Várhidi Pál, s Göröcs János koszorúzott, a nemzeti csapat jelenlegi játékosait pedig Juhász Roland csapatkapitány, Böde Dániel, valamint az utánpótlás válogatottból Poór Patrik és Kelemen Dávid képviselte.

Az ünnepség ezt követően a Danubius Hotel Aréna különtermében folytatódott, ahol a betegsége miatt hiányzó Csányi Sándor MLSZ-elnök helyett Berzi Sándor köszöntötte az egybegyűlteket. Hangsúlyozta, a magyar labdarúgás múltja kiemelkedően gazdag, hiszen a londoni 6-3 hatvanadik évfordulója mellett idén ünnepelték az 1938-as világbajnokságon szerzett ezüstérem 75. évfordulóját is.

Berzi Sándor bejelentette, hogy megalapítják a válogatottak klubját, ahol baráti együttlétek keretében közös programokat szerveznek majd, jogi és egészségi kérdésekben, valamint képzési és munkavállalási információkkal segítik a futballistákat.

Az alelnök az MLSZ munkájával kapcsolatban elmondta, a szervezet működését nem a válogatott eredményessége mutatja igazán. Hozzátette: az elmúlt években jelentős eredményeket értek el a gyermekfutballban, az infrastruktúrában és az edzőképzésben is.

A beszédet követően egy rövid videóbejátszásban elevenítették fel a Wembley Stadionban aratott szenzációs magyar diadal legfontosabb eseményeit, majd a csapat tizenkettedik játékosaként emlegetett legendás Szepesi György kapta meg a mikrofont, és meginterjúvolta Buzánszky Jenőt, valamint a hatvan évvel ezelőtt kispados Várhidi Pált is.

– Annak idején igyekeztünk mi is úgy futballozni, hogy neked is legyen valami mondanivalód – mondta tréfásan Buzánszky Jenő. – Remélem, hogy a mai napból a jövő nemzedéke is szerez magának némi önbizalmat. Érdemes sok mindent megtenni annak érdekében, hogy egy nemzetet képviseljenek, és akár, ha nem is hatvan, de ötvenkilenc év múlva megemlékezzenek róluk.