Hírek

Loki–Fradi rangadóval avatná az új stadiont

Bordás Péter építész beszámolt az épülő debreceni aréna különlegességeiről és munkálatairól.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Nagyerdei Stadion építésze, Bordás Péter kedden reggel a Digi Sport televízió élő adásában elmondta: az aréna egyik különlegessége a funkcionalitása lesz, az UEFA-nál nem véletlenül hivatkoznak a létesítményre Robin Hood Stadionként. Beszámolt róla, hogy már épül a játéktér, és a tetőszerkezet is. A stadion a tervek szerint márciusra készül el, áprilisban pedig sor kerülhet a finomhangolásra, a tesztre.

– Már épül a játéktér, készül a tető héjazata, ami bonyolult munka. A belsőtereket már bezártuk a télre készülve, de nem mellékes az időjárással versenyezve a környező több hektáros park készítése sem, ami szintén a terv része – magyarázta Bordás Péter. – Márciusban reményeim szerint elkészül, áprilisban finomhangolás lesz, tesztüzemmód. Ugyan az angol foci híve vagyok, de ha tervezőként én határoznám meg a nyitómeccset, Magyarországon belül tartanám. Izgalmas lenne, ha más, most felépülő új stadionok csapatai játszanák körbe a friss arénákat oda-vissza meghívásokkal. Például egy Debrecen–Fradi jó ötlet lenne.

Az építész elmondta: az erdei környezet által teremtett rendkívül speciális feladat miatt már eddig is sok ellenőrzésen átestek.

– Háromezer védett fa közé kellett megterveznünk egy futballstadiont. Bár nagy kihívás volt, hiszen stadionokat általában városi, ipari, épített környezetbe helyeznek el, ugyanakkor építészként hallatlanul izgalmas feladat az arénát erdő közepére megálmodni – magyarázta Bordás. – Funkcionális szempontból előképeket nem találtunk, inkább lépték szempontjából keresgéltünk példákat a meglévő külföldi pályák között. Emellett, bármilyen furcsa is, inkább még meg nem valósított tervek után nyomoztunk, amelyek szintén zöldövezeti építésről szólnak. Így lett számomra példa a Bordeaux-ban építendő aréna, ahol az új stadion szintén beleolvad majd az erdős környezetbe.

A tervező azt is elmondta: vezérelv volt számukra a nézők komfortja, hogy mindenhonnan lássanak egy darab erdőt.

– A legbüszkébb nem valamelyik elemre vagyok, hanem az alapkoncepcióra: stadion és alatta erdő. Kilométernél hosszabb útvonalat hoztunk létre a magasban, a fák felett, a lombkoronák magasságában, erre a megoldásra vagyok a legbüszkébb. Amikor megmutattuk, onnantól az UEFA-nál Robin Hood Stadionnak becézték. Egy stadion kívülről ugyanakkor általában erődhöz hasonlít, alapesetben az ember nem szívesen közelíti meg. Belül vizsgáltuk az akusztikát is, ezért is választottunk aszimmetrikus felépítést, mert így a húszezres arénában járva az az érzet, hogy legalább harmincezres – magyarázta Bordás Péter.

A kivitelező konzorcium 11,45 milliárd forintos ajánlattal nyerte el a munkát. Január 29-én kezdték meg a régi létesítmény bontását, az alapkőletételig pedig elvégezték a 20 ezer néző befogadására alkalmas labdarúgó-stadion alapozási munkálatait és felállítottak 75 tartópillért. Az építkezés során megújul a parkerdő teljes környezete is.

Olvasói sztorik