Hírek

Visszatérne a körforgásba

Zsók József 109 élvonalbeli meccsel a háta mögött az NB III-ban lett játékos-edző, de hamarosan újra az első osztályban szerepelne.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az előző szezonban viszonylag hamar eldőlt, hogy a Bajai LSE nem tud megkapaszkodni az NB II-ben. Az anyagi és a szakmai háttér sem volt adott, ezért a csapat a jelenlegi idényt már a harmadosztály Közép-csoportjában kezdte. Az idényrajt ezúttal is rosszul sikerült, hat forduló után egy győzelemmel és öt vereséggel a tabella 15. helyén áll a bajai együttes.

Szombaton Goretich Krisztián edző bejelentette lemondását, amit az elnökség hétfőn elfogadott. Utódként átmenetileg, de határozatlan időre a Zsók József, Nagy Előd párost nevezték ki. Utóbbi a közelmúltban csapatkapitány volt, de az előző szezonban súlyosan megsérült, és még mindig nem léphet pályára. A Dunaferr, a Győri ETO, a Pápa és a Kaposvár egykori védője, a 29 éves Zsók József jelenleg is az élvonalbeli MVM Paks futballistája, de mivel ő is egy komoly sérülés után van, a tolnaiak 109 NB I-es meccsel a háta mögött kölcsönadták őt Bajára, ma pedig már játékos-edzőnek mondhatja magát.

Szerdán a Baranya megyei Geresdlak otthonában mutatkozott be az új szerepkörben. A Magyar Kupa-meccsen is hátrányba kerültek a bajaiak, de éppen az ő góljával egyenlítettek, majd 3-1-es győzelmet arattak, tehát a premier sikeres volt. A Rangadó.hu érdeklődésére Zsók elmondta, érdekli az edzői szakma, örül, hogy belekóstolhat, de még nem érzi magát öregnek, és szeretne visszatérni az első osztályba.

– Hogyan és miért került Bajára?

– A keresztszalag-szakadásom után akkoriban kezdtem a többiekkel edzeni, amikor Horváth Ferenc a csapathoz került, és még nem voltam olyan állapotban fizikálisan, hogy ebben a szezonban százszázalékosan használni tudott volna. Ezért döntöttünk úgy, hogy egy évre kölcsönadnak Bajára. Ha a lábam bírja a rendszeres terhelést, jövőre szeretnék visszatérni az élvonalbeli körforgásba – mesélte Zsók József.

– Miért szerepel ilyen rosszul a BLSE a harmadosztályban?
– Nagyon fiatal társaság, olyannyira, hogy én számítok a legidősebbnek. A nyári érkezők többsége egy éve még az utánpótlás-bajnokságban szerepelt, és a jelenlegi NB III más szintet képvisel. Játékban nincs problémánk, a legtöbb meccsen fölényben voltunk. A fiatalsággal magyarázható, hogy fizikálisan nem elég erősek, illetve hiába kerülnek helyzetbe, kimarad a lövés, az ellenfél viszont egyből megbüntet. Ennél több van a csapatban, szeretnénk a tízedik hely körül fordulni télen, szerintem az reális lenne.

– Hogyan lett önből játékos-edző?
– Megkérdezték, mi a véleményünk a helyzetről, mi pedig elmondtuk, mit szeretnénk, és mit tudnánk csinálni. Az új impulzus általában segít egy csapaton. Az elnökség az eredmények függvényében fog dönteni. Ha nem a várakozásoknak megfelelően alakulnak a meccsek, akkor hoznak egy új edzőt. Most is bedobtak egy-két nevet, de egy új szakembernek nyilván idő kell, hogy megismerje a csapatot, a játékosokat, mi viszont már ismerjük a keretet.

– Egyébként is érdeklődik az edzői szakma iránt?
– Az utánpótlással már foglalkozom egy ideje. Az U12-es kerethez harminc-harmincöt gyerek tartozik, ezért Ónódi Tamással együtt szoktunk edzést tartani. Érdekel az edzői szakma, bár még nem érzem magamat öregnek, de jó belekóstolni. Sok edzővel dolgoztam, sokat láttam, és természetesen hozzáolvasok, kutakodok is, tehát vannak elképzeléseim. Sűrűek a napjaim, mert délután kettő és négy között a fiataloknál tartok edzést, utána részt veszek a felnőttek edzésén, amit mi tarunk, és ezekre fel is kell készülni valamikor.

– A kupatovábbjutás lendületet adhat?
– Óriási probléma nálunk, hogy rengeteg helyzetet kihagyunk. Mindenkiben görcs van, ezért rossz megoldásokat választunk. Ebből próbáljuk kimozdítani a csapatot. A lehetőségek megvannak, de nem találjuk el a kaput, belerúgjuk a kapusba, vagy a kapufát lövünk. Tegnap is ez történt, amitől olyan ideges lettem, hogy előrementem centerbe, így született a gól. Az egyenlítés némileg megnyugtatta a csapatot, és végül összejött a győzelem, de meglehetősen nehéz dolgunk volt. Hétvégén, a Maglód otthonában arra számítok, hogy a szerencse végre mellénk áll, és pontot, pontokat szerzünk.

Rosszulesett neki, hogy nem marasztalták

Goretich Krisztián a bama.hu oldalon elmondta: meglepte, hogy elfogadták a felajánlott lemondását.

– Nem bánom, hogy ezt a lehetőséget megteremtettem. Jobban a szeretem annál a bajai labdarúgást, hogy miattam kerüljön kilátástalan helyzetbe. Azt hittem, kapok egy hét esélyt, mert szerdán a kupamérkőzésen fel lehetett volna hozni a társaságot, aztán a Maglód elleni bajnokin bizonyíthattunk volna. Már korábban lehettek hasonló elképzelések a vezetőségben. Váratlanul ért, de nincs bennem sértődés, sokat kaptam a klubtól és sokat is adtam. A vezetőség szerint mélyponton van a bajai futball, ami nekem köszönhető. Nem vagyok biztos benne, hogy ez így van – mondta az előző edző.

Olvasói sztorik