Hírek

Bundázás-megelőzés felsőfokon

Magyarországon tartja konferenciáját és szemináriumát az IRIS francia szervezet.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az Európai Unió kezdi egyre komolyabban venni a mérkőzések befolyásolását, ezért támogatta a francia Nemzetközi Kapcsolatok és Stratégiai Kutatások Intézetének (IRIS) ebben a témában végzett kutatását és tanulmányait – írja az ittapiros.com.

A probléma azonban nem elsősorban az állami oldalon van. A mérkőzések eredményeinek a befolyásolása sérti a sport, a nézők a fogadók és nem utolsó sorban a fogadás-szervezők érdekeit, hiszen egy kis csoport anyagi érdekei miatt változnak meg jelentősen sportesemények végeredményei.

Különösen azok a legirritálóbb csalások azok, amikor olyan fogadásokat lehet kötni, amelyek egyértelműen bundázhatók például: ki kap sárga lapot, ki rúg szögletet, lesz-e kiállítás, stb. Mondjuk szerintünk, aki ilyenre fogad, az szerintünk vagy maga a csaló vagy pedig nem veszi észre hogy egy csalás áldozata.

Az eredmények befolyásolása elleni küzdelem egyre nagyobb nemzetközi összefogást eredményez, lassan de biztosan egymásra találnak a kormányok, a nemzeti lottótársaságok a sport szervezetek és a fogadóirodák illetve a nemzetközi bűnüldöző szervezetek.

2012-ben az IRIS elindított egy programot, amelynek keretein belül az összes EU-országban konferenciákat szerveznek, hogy a helyi sport és állami vezetők közvetlenül is bekacsolódhassanak ebbe a folyamatba. Ennek a konferencia sorozatnak a második állomása lesz Budapest.

Ez a kiemelt figyelem részben annak köszönhető, hogy a magyar hatóságok nemzetközi viszonylatban is viszonylag elég hamar elkezdtek lecsapni a bundázókra, tehát vannak jó eredmények másrészt a Szerencsejáték Zrt. (amely üzemelteti az ország egyetlen legális internetes sportfogadási lehetőségét) tagja a nemzetközi lottó szövetségnek.

A jövő nagy valószínűséggel egy nemzetközi összefonódás lesz, amelyben minden érdekelt részt vesz, monitorozzák a sporteseményeket, kivizsgálják a gyanús eseteket, letiltanak fogadásokat, retorziókat alkalmaznak a sport illetve a fogadók között és ha szükséges büntető eljárást indítanak.

Olvasói sztorik