Hírek

Nem durvák a magyar-román meccsek

Sportszerűek a nagy riválisok! 1998-ban villant utoljára a piros lap az ősi párharcban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Pénteken világbajnoki selejtezőt játszik egymással Magyarország és Románia válogatottja Bukarestben. A márciusi találkozó 2-2-re végződött, így a visszavágó különös jelentőséggel bír mindkét csapat életében.

Egy magyar-román meccs akkor is hatalmas jelentőséggel és presztízzsel bír, ha éppen nincs óriási tét. Ennek apropóján a Rangadó.hu megvizsgálta, mennyire szoktak durvák lenni ezek a mérkőzések. A korábbi adatokat átnézve, némi meglepetésre arra jutottunk, hogy a presztízs ellenére jellemzően nincsen az átlagnál több lap.

Az 1998-as budapesti Európa-bajnoki selejtező 1-1-re végződött. Ez volt a legdurvább találkozó, hiszen Hámori Ferencet a 87., míg Iulian Filipescut a kilencvenedik percben kiállította a játékvezető, mindketten a második sárga lapjuk miatt mehettek zuhanyozni. Emellett magyar oldalról kettő, román részről pedig egy sárgát osztott ki a bíró. A visszavágót biztosan nyerték 2-0-ra a románok, és csupán egyszer-egyszer villant a sárga.

Legközelebb 2001-ben találkozott a két gárda, világbajnoki selejtező keretében, amit Románia mindkétszer 2-0-ra nyert. Különösen kirívó eset nem történet, hat, illetve négy sárga lap volt a mérkőzéseken. 2004-ben itthon barátságos mérkőzést játszottunk szomszédunkkal, ami a tétnélküliség ellenére magyar részről négy, román oldalról két sárga lapot hozott. Ezt a találkozót simán, 3-0-ra nyerték a vendégek. Hosszú szünet után, 2009-ben jött egy újabb barátságos meccs, szintén Budapesten. Ezt 1-0-ra vesztettük el, a sárgák aránya 3-1 volt a javunkra.

Időben pedig el is érkeztünk a márciusi, zártkapus mérkőzéshez, amit a hajrában mentettek 2-2-re a vendégek. A magyarok egyetlen lapot sem gyűjtöttek be, a románok három sárgát kaptak. Általánosan elmondható, hogy a korábbi meccseken sem voltak kirívó esetek, az említettekhez hasonlóan alakult a lapok szórása.

Ön szerint mi lesz a román-magyar világbajnoki selejtező végeredménye?

Magyar győzelem: 1034
Döntetlen: 112
Román győzelem: 106

Olvasói sztorik