Hírek

Kiállítás a magyar–román meccsekről

Székelyudvarhelyen debütál a sporttörténelmi tárlat.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Székelyudvarhelyen mutatják be először Romániában a Történelem a pályán című sporttörténeti kiállítást, amely a magyar és a román labdarúgó-válogatott egymás elleni mérkőzéseit eleveníti fel fényképeken, újságcikkeken és egykori televíziós felvételeken keresztül.

A kiállítás pénteken nyílik meg a székelyudvarhelyi Siculus Ifjúsági Házban, ahol Kósa András László, a Balassi Intézet bukaresti központjának igazgatója nyitja meg a tárlatot. Vendégként jelen lesz a marosvásárhelyi Hajnal Gyula, egykori román válogatott labdarúgó is.

Kósa András László az MTI-nek elmondta, hogy a kiállítást márciusban bemutatták a Magyar Sportmúzeumban a két válogatott világbajnoki selejtezőmérkőzése előtt. Ennek a találkozónak a visszavágóját szeptember 6-án rendezik a román fővárosban, ahol szintén megnyitják a kiállítást a meccs előtt.

A Balassi Intézet által szervezett tárlat bukaresti megnyitójára meghívták többek között a Román Labdarúgó Szövetség elnöki tisztségét a jövő évben megpályázó Gheorghe Popescu 115-szörös volt román válogatott focistát és Gheorghe Hagit, aki 125-ször öltötte magára a román nemzeti mezt.

Az igazgató elmondta, hogy a kiállítást Erdélyben még Kolozsváron tekinthetik meg az érdeklődők, ott várhatóan késő ősszel lesz látható. A lehetséges helyszínek között szerepel Marosvásárhely is, de olyan nagy futballhagyományokkal rendelkező dél-romániai városokba is elvinnék a kiállítás anyagát, mint a fekete-tengeri Konstanca vagy Krajova.

Kósa András László rámutatott: Magyarország és Románia történelme ezer szállal kapcsolódik egymáshoz, és nincs ez másképpen a labdarúgás tekintetében sem. Emlékeztetett arra, hogy az idők folyamán több olyan labdarúgó volt, akik mindkét nemzeti válogatottban sikerrel szerepeltek. A kiállítás célja a sportszerű és nemes versengés szellemének erősítése – mondta az igazgató.

Olvasói sztorik